![]() |
|
Peugeot 1.2 Puretech genel bakım ve değerlendirme |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
Dustero59 ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 30 Ağustos 2025 Konum: TEKİRDAĞ Durum: Aktif Değil Mesajlar: 2 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Dustero59
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2025 Saat 16:58 |
Arkadaşlar Merhaba,
Mart teslim 2025 Model Peugeot 408 GT aracım var. Öncelikle 1.2 Puretech ile ilgili tüm spekülasyonlara rağmen bu aracı bilerek ve isteyerek aldım. 50-130 bin TL arası farklarla T-roc R line, Austral Alpine full ops. , Qhasqai skypack ve Tucson prime dizel, alternatiflerini eleyerek aldım. Hiçbir pişmanlığım yok çokta memnunum ayrıca yolda caddede herkesin dikkatini çeken bir araç. Gelelim ilk karşılaştığım sorunlara.. Normalde çalışan ambiyans ışıklarının 2. Gün çalışmadığını farkettim. 3 5 defa kutup başı sökmeme rağmen düzelmedi. Servisten zar zor randevu aldım. Henüz 10. Gün bir kez araca bindiğim gibi kendiliğinden yandı 2 dakika sonrada söndü. Bir 10 Gün sonra bidaha bunu tekrarladı. Servis günü geldiğinde götürdüm resetlemelere yeniden yazılım yüklemelere rağmen düzelmedi daha ileriki bir tarihe randevu verdiler kapı panellerini sökeceklerini söylediler ve bunun için çok üzüldüm. Geçen süre zarfında ambiyans ışığı yandığı gibi elle manuel olarak zırt pırt saniye kaybetmeden sürekli renk değiştirip ambiyansı yanar halde tutmaya çalıştım. Daha uzun süre aktif kalsada sönmesi kaçınılmaz oldu :) 2 3 defa bunu tekrarladım artık 20 dakikaya kadar sönmeden durabilir hale geldi. Mod değiştirdiğimde nedense gene sönüyordu. Tüm modlarda iç ortam aydınlatma derecesini eşitledim örneğin 1 ile 7 arasından 5 e ayarladım spor eco ve normali. Hem renk değiştirip aynı andada modülün ışık şiddeti değiştiremediğini farkettim. Sorun çözülmüş oldu panel sökme için servis gününü iptal ettim. Bu önemli bir nokta çünkü ambiyans ışığı problemi azda olsa yaşayan var bu şekilde çözebilir. İkinci sorun olarakta levha tanıma ışığı tüm radar ve kamera sistemleri temiz olmasına rağmen ara ara yanıyor. 2 saat hiç yanmadığıda oluyor bazen dur duraksız yandığıda oluyor. Bununla barıştım artık rahatsız etmiyor. Küçük bir bilgi vereyim ADAS'tan Aşırı hız uyarısını kapatırsanız levha tanıma ışığı 5 saniyeliğinede olsa yanıyor sonra sönüyor. Bunu arıza gibi düşünmeyin kitapçıktada yanıp sonra söneceğine dair bilgi var. Aracı yolda bırakçak hiçbir sorun yaşamadım hiçbir arıza ışığı almadım bunuda belirtmek isterim. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse son derece memnunum hızını hiç anlamıyorsunuz 130 la giderken 80 le gidiyormuş hissi var sessiz konforlu bir gidişi var hiç mola vermeden 1000 km yol yapılabilecek bir araç diyebilirim. Araçla ilgili şehir içi yakıt tüketiminden başka bir olumsuzluk bulamıyorum. Keşke hybrid desteği olsa en azından dur kalk için çok faydalı olurdu. 1520 kg lık 19 jantlı kütleyi durup tekrar hareket ettirmek 3 silindirli motor için yakıt sarfiyatına neden oluyor ama bu motorun verdiği keyfe değermi kesinlikle değer. 8700km lik genel ortalamam 8.2 litre. Yakıt tüketimi aralığı 5.4 litre ile 10+ litre arasından değişiyor. Yüksek hızlarda daha az yakıyor diyebilirim. 2015 model 147.000km deki passat B8 den 408 e geçtiğimide belirteyim.
Gelelim bakım bölümüne ben bu motorun sanayide çekilmiş videolarını bir kenara bırakarak üreticinin önerdiği yağı düzenli aralıklarla kullanarak triger değişimin 90 binden önce olacağını düşünmüyorum. Yağ önemli olurmu canım demeyin evet olur ülkemize giren wankel motorlu Mazda rx8 leri sanayicilerimiz sağolsun nasıl hiç ettiklerini biliyoruz. Siz üreticinin önerdiği Dexelia yağ kullanmak yerine herhangi bir yağı kullanırsanız Japonların bile motorunu bozmak zarar vermek mümkün. Numarası uysada sentetikleri tutmuyor maalesef yağ markasına kadar bu yüzden çok önemli. Ama şunada dikkat etmek gerekirki 1.2 Puretech alüminyum blok bir motor ve kayışta yağın içinde çalıştığı için aracı sıkıştırdıktan sonra kesinlikle sakin kullanıp soğutmaya çalışmak gerekir. Bu kullanım sitili zaten turbolu tüm araçlar için önemli 1.2 Puretech te ekstra özen göstermek gerekiyor özellikle sıcak iklimlerde bu şekilde kullanırsanız aracın uzun süre sorunsuz hizmet edeceğine eminim. Bujiler için yakıtada çok dikkat etmek gerek benim tercihim ince benzinden yana ince yakıt denince akla ilk gelen firmayı biliyoruz özellikle ondan almaya çalışıyorum. 97 oktan benzin kullansak bu motorlar için daha sağlıklı fakat artık 97 oktan yok 95 oktanıda bizim benzinliklerin verebildiği sanmıyorum o yüzden 1 depoda 50 km az gitsin ama hep gitsin diyerek ince yakıtla meşhur firmadan almaya özen gösteriyorum. Bakım periyotlarına gelirsek ben servislerde 13-14 bin liralık periyodik bakım ücretini çok buluyorum bujilerde değişirse 22 bin TL bandına çıkıyor ve 1.2 Puretech ten korkulanın aksine bu motora çok güveniyorum o yüzden bakımlarını kendim yapma kararını aldım maliyeti düşük ve 7500km de ilk yağını değiştirdim her 7500 de yağını değiştirmeye devam edeceğim 105.000 hatta 120.000km ye kadar kayışın sorunsuz gideceğine inanıyorum. Her 7500 km de yağ, Her 15.000 km de yağ, yağ filtresi Her 22.500 km de yağ, polen ve hava filtresi Her 30.000 km de yağ, yağ filtresi ve bujiler Her 45.000 km de yağ, yağ filtresi ve balatalar Her 90.000 km de yağ, filtreler, buji ve Triger kayış Şeklinde bir planım var. Unuttuğum birşey varsa yada eklemek istediğiniz birşey varsa ama motor ama şanzıman hatırlatırsanız sevinirim. Km yaptıkça bu konuda pozitif veya negatif yaşanmışlıklar güncel olarak paylaşılacak. |
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |