50 km/saat süratle bir kaza yaptığınızda, sadece 0.015 saniye sonra hava yastıklarınız tam şişmiş ve emniyet kemeriniz ise aktif gergiyle sizi koltuğunuza sabitlemiş olacaktır. Bu durumda yaralanmadan bir kaç saniye içinde aracınızdan rahatça inebilirsiniz.
Ama - kaza anından 0.14 saniye sonra eğer arka camın önünde herhangi bir şey bırakmışsanız ki bu sadece 2 kg ağırlığında bir ajanda bile olabilir, bu ajanda siz durduğunuz halde o hala 50 km/saat hızla seyahat etmeye devam ettiği için 40 kg dan fazla bir ağırlıkla kafanıza çarpacaktır. Aracınıza sizin can güvenliğiniz için konmuş olan hava yastıkları ve aktif gergili emniyet kemerleri siz araç içinde gerekli tedbirleri almadığınız sürece yeterli olmayabilir.
Eşyalarınızı bagajda veya koltuk arkasında taşıyın, taşıttırın.
Çocuklarınızı otomobilinizin her zaman arka koltuğuna ve emniyet kemerleri takılı bir şekilde oturtunuz. Yaşları küçük olan çocuklar mutlaka kendileri için özel olarak üretilen araç koltuklarına oturtulmalı ve kemerleri sıkı olarak takılmalıdır.
50 km/saat bir hızla meydana gelen kazada 4 yaşındaki bir çocuk öne doğru 400 kg.lık bir ağırlığa eşit güçte savrulur (Bu küçük bir filin ağırlığına eşittir).
Doğru olarak araç koltuğuna bağlanan çocukların kazaların %75 hiç zarar görmedikleri ve büyük kazalarda ise % 67 korundukları tespit edilmiştir. Buna karşılık ailelerin % 80 'inin çocuklarını koltuğa bağladığı fakat bunun ise % 50 ile 70 arasında yanlış yapıldığı ve çocukların gevşek bağlandığı tespit edilmiştir. Çocuk koltuklarının büyük bir kısmının da çocuklar için küçük olduğu belirlenmiştir.
Çocuk koltuğu alırken lütfen doğru seçimi yapmak için yetkililerden yardım alınız. Çocuğunuzu koltuk üreticisinin talimatlarına göre yerleştiriniz ve bağlayınız.
Aracınızla seyahat ettiğinizi ve önde giden araç ani durduğu için sert bir fren yaptığınızı düşünün. Arkanızdan gelen sürücü sizin kadar ani fren yapamaz ve size arkadan çarpar ise başınız beklemediği bu darbe yüzünden hızla geriye gidecek ve darbe sona erdiği anda ise aynı hızla öne doğru ilerleyecektir. Bu duruma "whiplash" adı verilir. Bu durum kısaca akselerasyon ve ters akselerasyon yaşayan boynunuzda oluşan enerji transferidir. Boyun kaslarınız böyle bir darbeyi ememez ve kaslarda gerilme ile kemiklerde, damarlarda ve sinirlerde hasara yol açabilir. Bu durumun oluşması için sadece 10 km/saat hızla bir çarpışma yeterlidir.
Bu tür kazaların en sık görülen yaralanma türü "whiplash"tir. Arka başlık doğru olarak ayarlanmayan araçlardaki bu şekilde oluşan kazaların % 95'inde kişiler boyun zedelenmesine maruz kalmıştır.
Daha yüksek süratlerde oluşan arkadan çarpma durumlarında boyun kırılmaları en çok oluşan durumlardandır.
Aracınızın başlıklarını üst noktasının baş seviyenizin üst noktasına gelecek seviyede ayarlayınız ve buna üşenmeyin.
Araçta oturan herkesin emniyet kemeri takması artık tüm Avrupa'da benimsenmiştir. Bunun sebebi ise araçlarda meydana gelen kazalarda emniyet kemerlerinin hayat koruyucu özelliğidir. Emniyet kemeri sadece önde oturanların değil ayrıca arkada oturanlarında takması gereken bir donanımdır.
50 km/saat hızla oluşan bir kazada arka koltukta oturan bir yetişkin 3.5 ton ağırlıkla öne savrulur, bu bir filin ağırlığıdır. Hayati tehlike sadece öne fırlayan yolcuda değil aynı zamanda çarpacağı sürücü veya önde oturan yolcuda da olacaktır. 3.5 ton ağırlıkla ön koltuğa çarpan yolcu ön koltuğu kıracak ve öndeki yolcu, aracın göğüs kısmı ile koltuğunun üzerine çıkmış bir filin ağırlığı arasında sıkışmış etkisi ile karşı karşıya kalacaktır.
Emniyet kemerlerinizi takın ve taktırın !