![]() |
|
Üşenmeyin Aracınıza Antifiriz Mutlaka Koyun. |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa 12> |
Yazar | |||||
Guests ![]() MISAFIR ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 Saat 12:42 |
||||
Evet Arkadaşlar Çoğu araç sürücüsünün üşendiği noktalardan biri soğuk havalarda aracına antifiriz.. koymamasıdır. antifirizin toplam işçiliği dahil 15 lira geçmemesidir.
Aracımıza verdiği hasar en 2000 Lira ve üstüdür... Arabamızın motoru arabayı yürütecek gücü sağlarken bir yandan da ısı üretir. Motor bloğu içinde devamlı dolaşan su ile motor soğutulur. Motordan aldığı ısı ile ısınan bu su da radyatörde havanın yardımıyla soğutulur. Kapalı bir çevrimde ve ideal ısı dengelerinde devamlı oluşan bu olayın farkına biz ancak herhangi bir arıza durumunda soğutma olayı yetersiz kaldığında radyatörden buharlar çıktığında yani bilinen tabiri ile arabamız hararet yaptığında varırız. Kışın soğuk aylarında hava sıcaklığı sıfırın altına düşünce arabamız kapı önünde hareketsiz halde iken bu soğutma suyu da her su gibi donabilir. Donunca genişler ve yaptığı basınçla motor bloğunu çatlatabilir. Bu olayı önlemek için suyun içine sıfırın çok altındaki derecelerde bile donmasına mani olacak ‘antifiriz’ dediğimiz sıvı ilave edilir. Motorun soğutma suyunun içine ne oranda antifiriz konulacağını o bölgede olabilecek en düşük hava sıcaklığı belirler. O zaman şöyle düşünülebilir. Tam emniyetli olması bakımından soğutma suyunun yerine niçin tamamen antifiriz doldurmuyoruz? Antifiriz oranı yüzde yüzü bulunca sıcaklık ne kadar düşerse düşsün maksimum korunma sağlanmış olmaz mı? Hayır olmuyor. Mantıken ters gelebilir ama belirli orandan fazla konulan antifiriz bu sefer de tamamen ters tepki veriyor. Suya yüzde 50 oranında katılmış antifiriz -37 derecede donarken antifirizin kendisi yani saf antifiriz -12 derecede donuyor. Suyla karışabilen her şey onun sıfır derece olan donma noktasını düşürür. Yani donma derecesini düşürmek için suya toz şeker şurup hatta aküdeki asit bile konulabilir. Hepsi de bir dereceye kadar aynı işlevi görür ancak hiçbiri diğer tehlikeli yan etkileri bakımından tavsiye edilmez. İlk otomobillerde şeker ve balın antifiriz olarak kullanılmaları denendi sonraları ise alkolde karar kılındı. Ancak bu sefer de alkolün kaynama noktası düşük olduğundan motor sıcakken sorun çıkardı. O halde ideal antifirizin donmayı önlemesi ama aynı zamanda da suyun kaynamasına sebep olmaması gerekiyordu. Günümüzde bu amaçla ‘etilen glikol’ denilen renksiz kimyasal bir sıvı kullanılıyor. Suyun içine katılan kimyasalların donmayı önleme özelliği suyun ve buzun moleküler yapıları ve antifirizin bu yapılara olan etkisinden ileri geliyor. Bilindiği gibi tüm sıvılarda olduğu gibi suda da moleküller serbest ve düzensiz halde katılarda (buzda) ise sabit ve düzgün bir yapıdadırlar. Su donarken önce moleküllerinin hareketleri yavaşlar sonra da düzgün ve sabit bir pozisyona gelirler yani kristalleşirler. İşte antifirizin buradaki rolü. moleküllerinin su molekülleri ile birleşerek onların buz kristalleri oluşturmalarına mani Peki öyleyse ortada su yokken antifiriz kendi kendine niçin daha çabuk donuyor? Çünkü suya katıldığında antifirizin su moleküllerine yaptığını su da antifiriz moleküllerine yapar. Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır Düzenleyen albaydemircan - 06 Şubat 2011 Saat 21:08 |
|||||
![]() |
|||||
serkan24577 ![]() 1. Vites ![]() 28 - Ekim - 1983 Kayıt Tarihi: 11 Ağustos 2010 Konum: izmir KSK Durum: Aktif Değil Mesajlar: 665 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı serkan24577
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
HEYT BE KANKAM BEEE PAYLAŞIM İÇİN SAĞOL BANA GEREK YOK ANTİFİRİZ İZMİRDEYİM HAVA HEP AYNI BURDA SICAK :)
|
|||||
![]() |
|||||
xdesign ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17 Ocak 2011 Konum: Adana Durum: Aktif Değil Mesajlar: 336 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Bura adana kardeş burda antifirize gerek yok. Tam tersine kaputun içine fazladan vantilatör lazım
![]() |
|||||
Dünyaya 206 defa da gelsem sadece sen!
|
|||||
![]() |
|||||
Muhammet ÇAKIR ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 30 Eylül 2010 Konum: Kütahya Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3134 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Muhammet ÇAKIR
||||
saol abicim:) cok yararlı bılgı tesekkurler :) burası kütahya açıklamaya gerek yok sanırım kütahya ismindeki soğuklukdan anlamıssınızdır |
|||||
1998 VW GOLF 1.6 105 hp
Pati çeker yan veririz, Draga Kalkar Bmwlerle didişiriz. Polis ARKADAN sağa çek dedimi iner Paşalar gibi Cezamızı Yeriz..!!! |
|||||
![]() |
|||||
307P ![]() 1. Vites ![]() ![]() 09 - Kasım - 1987 Kayıt Tarihi: 08 Ekim 2010 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 452 |
||||
Bilmem mi ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Muhammet ÇAKIR ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 30 Eylül 2010 Konum: Kütahya Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3134 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Muhammet ÇAKIR
||||
|||||
1998 VW GOLF 1.6 105 hp
Pati çeker yan veririz, Draga Kalkar Bmwlerle didişiriz. Polis ARKADAN sağa çek dedimi iner Paşalar gibi Cezamızı Yeriz..!!! |
|||||
![]() |
|||||
ali öncü ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 08 Şubat 2010 Konum: ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1155 |
||||
bakımlarda bu konuyu aksatmayalım arkadaşlar,ben daha dün ölçtürdüm :))
|
|||||
![]() |
|||||
insomnia ![]() 2. Vites ![]() ![]() 27 - Ağustos - 1980 Kayıt Tarihi: 17 Ocak 2011 Konum: B.paşa Durum: Aktif Değil Mesajlar: 404 |
||||
izmir burnumda tütersin kokunu özledim be 2000 de eskerdim google earttan baka baka usandım sana yarim yarim adlı parçayı hedaye ederim karaoğlan beydağana gidti sen göydınna |
|||||
306 1.6 XR şeytan kırmızı
Alpıne S serıes 30 cm Subwoofer & Sony Xplod 500w XM-SD14 Amphı & Pıoneer DEH-4250 sab bass 4*50w & Kıcker DS 650.2 Mıd Bass & O RH+ bayariin haa |
|||||
![]() |
|||||
307P ![]() 1. Vites ![]() ![]() 09 - Kasım - 1987 Kayıt Tarihi: 08 Ekim 2010 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 452 |
||||
İst iyi yahu ![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Muhammet ÇAKIR
||||
![]() ![]() |
|||||
1998 VW GOLF 1.6 105 hp
|||||
![]() |
|||||
TURAN61 ![]() 2. Vites ![]() ![]() 20 - Nisan - 1983 Kayıt Tarihi: 12 Haziran 2010 Konum: edirne Durum: Aktif Değil Mesajlar: 426 |
||||
gecen hava -8 derecelerde iken hararetlerım olmaya basladı.bır baktım radyatorun dıs hazenesındekı su bıtmıs. doldurudm tekrar. bugun hemen gıttım 1ltde total antıfriz aldım. 6 tl tuttu sadece.sakın ıhmal etmeyın
|
|||||
2003 Peugeot 307 XS 3k (RC Style) 22EC327
05073069083 KDC! Yokohama,Kenwood,Sparco...Güncelleniyor.. |
|||||
![]() |
|||||
||||
Kayıt Yenilemeler
9-10-11 Şubat 2011 |
|||||
![]() |
|||||
STALLONE ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 24 Aralık 2010 Konum: ÖĞRENCİ Durum: Aktif Değil Mesajlar: 35 |
||||
beyler gülüonuz ama aantifirizssiz kullanımda su kanallarında pas oluşuo
![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
tugrahan ![]() 2. Vites ![]() ![]() 09 - Ağustos - 1978 Kayıt Tarihi: 29 Eylül 2010 Konum: NEVŞEHİR Durum: Aktif Değil Mesajlar: 343 |
||||
yararlı olmasa zaten böyle birşeyi icat etmezlerdi herhalde
bencede yaz kış eksiltmemek gerekir |
|||||
PEUGEOT 306 XR 1.8 16v
brc my-11 lpg kit |
|||||
![]() |
|||||
deniz_206 ![]() 3. Vites ![]() ![]() 26 - Mayıs - 1987 Kayıt Tarihi: 02 Ağustos 2008 Konum: ŞİŞLİ KURTULUŞ Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1353 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı deniz_206
||||
albayım paylaşım için sağol eksik olma.
|
|||||
206 PANAROMIC 1.4 benzinli 34 BR 4985
0535 648 84 68 |
|||||
![]() |
|||||
se®k@n ![]() 1. Vites ![]() ![]() 27 - Eylül - 1984 Kayıt Tarihi: 23 Ekim 2009 Konum: Ankara|Antalya Durum: Aktif Değil Mesajlar: 857 |
||||
Tesekkurler, yararlı bilgiler..
|
|||||
![]() |
|||||
||||
ne demek kardeşim sen saol |
|||||
![]() |
|||||
||||
albayım cok guzel bır paylasım. daha once bende yazmıstım bır konu ıcınde. yalnız bır arkadas ufak bır eksıklıge degınmıs. bende tekrar etmıs olayım. hava sıfırın altında dussun yada dusmesın. her zaman ama her zaman antıfreeze kullanılması gereklıdır. cunku sogutma sıstemının saglıgı ve uzun omru acısından bu mecburıdır. buraları sıcak antıfreeze koymama gerek yok dıyenler yanlıs yaparlar.
bu durum uzun vadede zararını gosterır. erken tıkanmalar, sogutma verımının dusmesı, erken devırdaım pompası bozulması vs vs gıbı zararlar dogurur... arac fabrıkadan cıktıgında ıcınde yogun sekılde antıfreeze bulunur... bız burdan teblıg edelımde uygulamak kısının kendı tercıhıdır. ayrıca antıfreeze kalıtesı bakımındanda shell en ıyılerındendır. tavsıye ederım. albayım selamlar kendıne ıyı bak elıne koluna saglık... |
|||||
![]() |
|||||
hsnsnr ![]() 2. Vites ![]() ![]() 17 - Aralık - 1980 Kayıt Tarihi: 31 Temmuz 2008 Durum: Aktif Değil Mesajlar: 178 |
||||
ben kullanmadım 2008 yılında 2006 grande punto boom ama şanslıyım ki sadece termostad patladı ve blok kapakları attı yani blok çatlamadı .......
sadece 15 lira antifiriz ama ihmalkarlıktan bugun yarın derken bir anda don yaptı gece3 te eve geldim sabah 6.30 da motordonmuştu :) dumur olmuştumallahtan sadece 150 liraya kurtardım ...
küçük bir anımı paylaşmakistedim burada başınıza e geleceğini bilin istedim.
bu arada motorunuz donmuşsa:
1 kesinlikle marşa basmayın
2 kesinlikle sıcak su dökmeyin
3 hemen radyatör hortumlarını sökün (radyatör motor arasındaki her iki hortumu da)
4 illa birşey dökmek istiyorsanız antifiriz dökün uygun yerlerden...
5 en az (araç dışarıdaysa) 2 gün dokunmayın kendi kendine erisin buzlar
6 antifiriz doldurun
acil işiniz varsa bir servis çağırın bu işlemi daha kısa sürede çözümlendirecektir. Düzenleyen hsnsnr - 06 Şubat 2011 Saat 16:26 |
|||||
![]() |
|||||
||||
abim ne demek baş tacısın buradaki kardeşlerime biraz faydam dokunuyorsa ne mutlu bana kazasız belasız sürüşler |
|||||
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa 12> |
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|
Bizi Takip Edin
![]() ![]()
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden birisi olan PeugeotTurkey.Com Peugeot Turkey Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. PeugeotTurkey.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde PeugeotTurkey.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır. |