Peugeot Türkiye Forumları
Pejo.Com.TR Peugeot Yedek Parça
www.pejo.com.tr
Anasayfa Anasayfa >PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL >Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Otomotiv Sektöründe Yenilenen Rekabet Koşulları
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Otomotiv Sektöründe Yenilenen Rekabet Koşulları

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
rifatseker Açılır Kutu Gör
3. Vites
3. Vites
Simge
02 - Ağustos - 1981

Kayıt Tarihi: 27 Ekim 2009
Konum: ADANA-ÇUKUROVA
Durum: Aktif Değil
Mesajlar: 1371
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı rifatseker Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Otomotiv Sektöründe Yenilenen Rekabet Koşulları
    Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 Saat 16:20

Alıntıdır, Herkesin bilgisi olmasını düşündüğüm bir konudur
forumdaki bir arkadaşımızın bir ürün ile ilgili açıklamasında dikkat ettiğim bir nokta idi  sizler ilede paylaşayım istedim.


Otomotiv Sektöründe Yenilenen Rekabet Koşulları - 'Blok Muafiyeti Tebliği '

Bilindiği gibi Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin, ortaklığın sınırları içerisinde, bazı mal ve hizmet piyasalarının, sıkı rekabet kurallarından olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlemek amacı ile blok muafiyeti aracılığıyla koruma altına alınan sektörlerden birisi de otomotiv sektörü idi. Söz konusu uygulama kapsamındaki mevzuat ile, otomotiv üreticileri ve distribütörleri rekabet yasalarının zorunlu kıldığı bazı uygulamalardan muaf tutulmuşlardı. Avrupa Birliği ülkeleri yıllar önce çıkardıkları "Blok Muafiyeti Yasası" ile bu uygulamaya son vermişlerdir. Söz konusu yasa'nın son halini alması ise 20 yıllık sancılı bir sürecin sonunda, 2002 yılında olmuştur.

Ülkemizde ise otomotiv sektörü kuruluşunun ilk yıllarından itibaren AB otomotiv sanayi ile entegrasyonu sağlama çabası içerisinde olmuştur. Son yıllarda faaliyet gösteren firma sayısının artmasıyla birlikte sektördeki rekabet daha çetin bir hal almıştır. Sektöre yönelik yapılan düzenlemeler ise bu rekabetçi yapının oluşmasında bir hayli önem kazanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan "Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (2005/4)" 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ ile sektör Avrupa Birliği uygulamalarına paralel hale getirilirken, sektöre yönelik rekabet kuralları neredeyse baştan aşağı yenilenmiş ve "Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (1998/3)" yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ, özellikle üreticiler ve servisler arasındaki ilişkiyi tanımlama, yetkili ve yetkisiz servislerin faaliyet alanlarını tayin etme, tüketici tarafından yan sanayi ürünlerine erişim gibi sektördeki hassas konuların yenilen düzenlemesi ve yeni uygulamalar içermesi bakımından büyük önem arz etmektedir.

Türkiye, Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Avrupa Birliği'nin 20 yılda elde ettiği tecrübeleri hemen uygulamaya koymuş olacaktır. Yeni yasanın Avrupa'da olduğu gibi Türkiye' de de hem rekabet hem de tüketici memnuniyeti açısından olumlu sonuçlar getirmesi beklenmektedir.

Tebliğ'in 1 Ocak 2006'dan itibaren Türkiye'de yürürlüğe girmesinin ardından, tüm üretici ve dağıtıcı firmalara, 1 yıllık bir geçiş süreci tanınmıştır. Türkiye'de 40' a yakın üretici veya distribütör marka, firmaların ilgili sözleşmelerini ve uygulamalarını tebliğe uyumlu hale getirmek için çalışmalarını hızlandırmıştır.

Yeni Grup Muafiyeti Tebliği ile markalar arası rekabetin geliştirilmesi, bayilerin üreticiye bağımlılığının azaltılması ve bayiler arası rekabetin geliştirilmesi, yetkili servis ve parça/aksam piyasasında rekabetin geliştirilmesi ve bağımsız tamircilerin ve özel servislerin rekabete dahil olmaları hedeflenmektedir.

Blok muafiyeti düzenlemesi ile birlikte sektörde yaşanması muhtemel değişiklikler özetle şöyle sıralanabilir:  


* Çok Markalılık: Yeni düzenleme ile birlikte hem satış hem marka tekeli kalkıyor. Tebliğ'in işlerlik kazanmasıyla, sektörde marka içi ve markalar arası rekabet artacak. Showroomlarda farklı marka araçlar sergilenebilecek, özel bağımsız servisler de garanti kapsamında servis hizmeti verebilecek. Marka kimliğine zarar vermemek kaydıyla değişik üreticilerin modelleri aynı showroom içinde farklı alanlarda pazarlanabilecek. Diğer taraftan yetkili servisler bu rekabetten kendilerini geliştirme, daha iyi hizmet, kaliteli, ucuz hizmet verme noktasında faydalanacak. Seçici dağıtıcı, yeri ve konumu müsait olduğu takdirde, başka markalar da bulundurabilme hakkına sahip olacak. Örneğin daha önce Toyota marka otomobil satan bir showroomda, Peugoet, Hyundai, Mercedes gibi markalar da sergilenebilecek.      


Bayiler, markaların kendi standartlarını sağlayabildikleri ölçüde, aynı çatı altında birden fazla markanın bayiliğini de yapabilecekler. Günümüzde, birden fazla bayiliği farklı tesislerde yürütmekte olan bayilerin sayılarının tüm marka bayileri toplamı içerisinde yüzde 30' a ulaşmış durumda olduğu göz önünde bulundurulduğunda uygulamanın ne ölçüde faydalı olacağı daha iyi anlaşılmaktadır.    


* Servis Hizmetinde Tekel Kalkıyor: Yetkili servisler dışında özel bağımsız servisler de eğitimli personel bulundurmak koşuluyla sağlayıcı tarafından denetlenerek, yetkili olabilecek, tamir ve bakım yapabilecek. Böylelikle özellikle belli yetkili servislerin tekelinde bulunan servis hizmeti daha rekabetçi hale gelecek. Servis hizmetinde tekelin kalkmasıyla hem tüketicinin tercih seçeneği artacak, hem de tüketici en uygun şekilde hizmet veren servisi tercih etme imkanına sahip olabilecek. Gerekli şartları taşıyan servisler, sağlayıcıdan çalıştıracakları personelin eğitimi için talepte bulunabilecek.


* Coğrafi Sınırlama Kalkıyor: Satış yada dağıtım merkezi kurmada uygulanan lokasyon klozunun kaldırılmasıyla, bayiler coğrafi sınırlama olmadan ilave satış yada dağıtım merkezi kurabilecek.


* Birleşmeler Artacak: Getirilen yeni sistemin amacı rekabeti artırarak, kaliteyi yukarı, fiyatları ise aşağı çekmektir. Bunun sağlanması için üretici, bayi, servis vb. otomotivin her alanında firmalarımızın artan oranda şirket birleşmelerine yanaşacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.


* Satış ve Servis Hizmetleri Ayrılacak: Tebliğ ile birlikte satış ve servis hizmeti birbirinden ayrılıyor. Artık satış hizmeti verebilmek için servis hizmetini sağlamak gerekmeyecek. Satış ve servis bayilikleri farklı şartlar, farklı standartlar ve farklı sözleşmeler ile değerlendirileceğinden, son 5-10 yıldır motorlu taşıtlar sektöründe gözlenmekte olan trendde farklılaşma yaşanması kaçınılmaz olacak. Satış yapan bayiler, bizzat servis hizmeti vermiyorlar ise en yakın servis hizmetini müşteriye gösterecek.


* Eş Değer Parça Kullanımı: Yeni uygulamayla birlikte, otomotiv servisleri orijinal yedek parçanın yanı sıra kaliteli eş değer parçayı da kullanabilecek.


* Münhasır ve Seçici Bayilik: Düzenleme ile sektörde dağıtım, münhasır ve seçici bayilik şeklinde çeşitlendirilmiştir. Buna göre, ana dağıtıcı istiyorsa seçici bayilik yöntemini de uygulayarak, gerekli koşulları yerine getiren ve talepte bulunan bayilere seçici dağıtım imkanı verecek. Tebliğ ile pazar payı eşikleri belirlenirken, bu pazar payı eşikleri aşıldığı takdirde distribütörlerin iradesine bağlı olmaksızın seçici bayilik uygulanmak zorunda olacak. Muafiyet hükümleri, dikey anlaşmanın sağlayıcının motorlu taşıt veya yedek parça ya da bakım ve onarım hizmeti sağladığı ilgili pazardaki pazar payının yüzde 30' u, motorlu taşıtların dağıtımı için niceliksel seçici dağıtımın tercih edildiği anlaşmalarda ise yüzde 40' ı geçmemesi durumunda uygulanacak.     

 

Türkiye geneline bakıldığında otomotiv sektöründe yüzde 30 gibi bir pazar payına sahip olunması zor olduğu için, dağıtım konusu ağırlıklı distribütörün iradesine kalırken, yedek parça ve serviste belirlenen pazar payının özellikle markalara dönük olması nedeniyle dağıtıcının iradesine bağlı olmaksızın seçici bayilik yönteminin uygulanabileceği söylenilebilir.


* Satış-servis Bağı: Servis zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla, bayiler satış sonrası hizmetlerini niteliksel kıstaslara uygun yetkili servislere devredebilecek. Ancak, böyle bir devirde tüketiciye aracının bakımını yaptırabileceği servis hakkında açıklayıcı bilgi verilecek. Öte yandan satış bayii hem servisi hem de yedek parçayı bünyesinde bulundurmak zorunda olmayacak.


* Yedek Parçada Türk İsmi: Orijinal parçanın yanında servisler eş değer parçayı da kullanma imkanına sahip olabilecek. Bu da eşdeğer parçaların orijinal parça kadar kaliteli olmasına imkan verecek ve yedek parçada yerli üretim payının artırarak, sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak.     


* Bağımsız Servislere Destek: Bağımsız tamircileri, yetkili servislerle rekabet edebilen bir duruma getirebilmek için makul bir ücret karşılığında üreticiden teknik bilgi, eğitim, donanım ve yedek parça temininin önü açılmaktadır.


* Orijinal Parça: Belirlenecek kriterlere uygunluğu gösteren sertifikasyonları alan yan sanayii firmaları kendi markalarıyla orijinal yedek parça üretip, pazarlayabilecek. Yetkili servisler söz konusu parçaların pazarlamasını yapabilecek.


Satış ağlarında rakip markaları istemeyen üreticiler, "çeşitliliği" ortak markalarıyla sağlayacak özel anlaşmalar düzenleme yoluna gitmeye başladılar.

Mevcut yasa ile üretici ile bayiler arasında daha sağlıklı bir iletişim kurulacaktır. Bu yasa müşterinin daha sağlıklı ve kaliteli hizmeti daha ucuza almasına yardımcı olacak. Ayrıca bayilerin ve tamir bakım servislerinin kendilerini geliştirmesine ve daha kaliteli hizmet vermesine vesile olacak. Ayrıca küçük işletmeler de kurumsal yapıya kavuşacak. Bu bayiler belli standartlara ulaşmak için kendilerini eğitecekler ve teknolojilerini geliştirecekler. Üreticiler de, bayilerine 'şartlarımı yerine getirirsen bayim olabileceksin' diyecek.


Gerek sektörde olması muhtemel değişiklikler, gerekse ön görülemeyen sebeplerden dolayı, tebliğin uygulanması zaman içinde sektörü olumsuz etkileyecek sorunlara yol açabilecektir. Ancak oluşacak yeni rekabet ortamında sektörün bütün tarafları üreticisi, dağıtıcısı, servis-yedek parça ve yan sanayisi de dahil bu oluşumdan daha da güçlenerek çıkacaklardır.


Yeni Tebliğ'in en belirgin özelliğinin tüketicinin beklentilerini karşılamak ve tüketiciyi korumak olduğu söylenebilir. Tüketici açısından sözleşme yapılış biçimleri değişirken, artık tüketiciler kurulacak özel mahkemeler ile haklarını hızlı biçimde arayabileceklerdir. Tebliğ ile birlikte sektörde rekabet artacak ve küreselleşecektir. Bu ise ürün ve hizmet kalitesinin yükselmesini sağlayacaktır. Sanayide kalkınma gerçekleşmiş olacaktır.


Müşteriler için en iyi ürünü ya da hizmeti alabilmesi için fırsat eşitliği sunan yasanın uygulaması aşamasında bayilerin, kabul edilen yasanın ne tür bir düzenleme getirdiğini iyi anlamaları ve kendilerini bu anlamda geliştirmeleri gerekmektedir.

KAYNAKLAR

www.dunyagazetesi.com

www.taysad.org.tr

www.dtm.gov.tr

www.otomobilgazetesi.com

www.ito.org.tr

www.isbank.com.tr




Düzenleyen rifatseker - 12 Mart 2010 Saat 17:17
Çıktığın kapıyı sert çarpma, geri dönüp açman gerekebilir. (Atasözü)

Leon 1.6 DSG / 206 XT 1.4
Yukarı Dön
kocvizyon Açılır Kutu Gör
2. Vites
2. Vites
Simge

Kayıt Tarihi: 12 Şubat 2010
Durum: Aktif Değil
Mesajlar: 101
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı kocvizyon Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 Saat 16:34
güzel paylaşım tşk ederim
peugeot 307
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.
Peugeot Türkiye Forumları PEUGEOT TÜRKİYE FORUMLARINDA SON 20 KONU
Peugeot Türkiye Fan Club Gündem      
konu icon Peugeot Yedek Parça
konu icon 206 2001 model 1.6 motor otomatik şanzıman son mesaja git 950 1 Eren yıldız
konu icon Otomatik şanzıman da vuruntu son mesaja git 54330 87 Eren yıldız
konu icon Isı Kalkanı son mesaja git 229 0 kaya52
konu icon E-3008 Otomatik D Vitese Alma Sorunu son mesaja git 296 0 CBerkG
konu icon pejo 106 son mesaja git 789 0 badking530
konu icon Start stop son mesaja git 140 0 İlyas41
konu icon Peugeot 208 2021 Model 1.2 PT - Klima Fan Sorunu son mesaja git 1392 0 berkancelik
konu icon Peugeout 208 Otomatik Şanzıman Sorunu son mesaja git 527 0 Ozgur30
konu icon Urea Egzoz Emisyon Arızası son mesaja git 580 0 Şmşk
konu icon Presence of water in diesel fuel filter son mesaja git 15025 23 M.Emin
konu icon 508-Fren Sistemi Arızası son mesaja git 17589 16 tga508
konu icon 307 klima yönlendirme sorunu son mesaja git 737 0 KerimSahin
konu icon 206 Akü ŞArj Problemi son mesaja git 1125 0 rekasparov
konu icon 5008 ELEKTRİKLİ BAGAJ son mesaja git 5585 1 efe24
konu icon VİTES GEÇİŞİ son mesaja git 3397 1 peugeot301
konu icon İZMİR - SİNYAL KOLU TAMİRİ YARDIM son mesaja git 4944 7 Sorgum
konu icon Peugeot 206 Garip Sorun Lütfen Yardım son mesaja git 635 0 muratatalay
konu icon 2011 Peugeot 308 - Elektrik Devre Arızası son mesaja git 8729 10 Alphanet
konu icon P tuşu son mesaja git 1416 0 Ahmet2341
konu icon Üyelerimizin Meslek Bilgileri son mesaja git 12639 527 Saido26
Bizi Takip Edin    Facebook Instagram

Bu ayki En Aktif 10 Üye 2025 JULY EN AKTİF 10 ÜYE
Üye Mesaj
Eren yıldız 2
İlyas41 1
badking530 1
CBerkG 1
kaya52 1
Bu ayki En Aktif 10 Üye FORUM YETKİLİLERİ
Üye Adı Yetki
GökhaN YÖNETİCİ
sonerkyl MODERATÖR
İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden birisi olan PeugeotTurkey.Com Peugeot Turkey Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. PeugeotTurkey.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde PeugeotTurkey.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Peugeot Turkey Fan Club © 2008 - 2025
“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.“ H.Ş.

Peugeot Forum English