|
|
1,4 benzinli hararet sorunu ve çözüm tecrübelerim |
Yanıt Yaz
|
| Yazar | |
ahmet Aldemir
1. Vites
Kayıt Tarihi: 03 Mart 2026 Konum: ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 7 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı ahmet Aldemir
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Teşekkür(0)
Alıntı Cevapla
Konu: 1,4 benzinli hararet sorunu ve çözüm tecrübelerimGönderim Zamanı: 03 Mart 2026 Saat 04:49 |
|
Arkadaşlar, s.a. siteye yeni katıldım. Dilim sürcer ise aff ola.. Kendi aracımda yaşadığımı sizlerle paylaşıp derde deva olma niyetindeyim. Aracım 1999 model 206 1,4 xr 5K (TU3 JP) motor. Aracımı yeni edindiğim sıralar sık sık hararet sorunu vardı. Araçı önceden eşimin ablası kullanıyordu ve çok kötü bir şöfördür kendisi. Aracı ilk aldığında aracın çok yattığını ve acemi usta elinde yıpratıldığını söylemiştim. Çorum plakalı idi. Aracı kullanmaya başladıktan sonra çok sorunları ile uğraştım. Gelelim asıl konuya . Önce yedek depo kapağı sızdırıyor dendi, değiştirdim. Yedek depo çıkış yeri ezilmişti, sızdırıyordu. Yakmadan hafif ısıtarak bir boru yardımıyla olması gereken çapa ve düzgünlüğe getirdim. o günden sonra sorun olmadı. Ustanın taktığı yazlık müşürü söküp kışın eskisini takıyordum. Termostatı yazın iptal ediyordum. Fan tek devir ve yüksek hızda dönüyordu. Zamanla fanı da yaktık haliyle. Radyatörü açtım, içini küçük bez parçaları ve led floresan çubuğu ile şişledim. Radyatörün kapağını toplarken hata yapmışım, damla damla sızdırıyordu, zamanla artınca değiştirdim. Motor soğukken radyatörü ve bağlantılarını söküp, yedek depodan bahçe hortumu ile motorun içindeki pislikleri temizledim. Motor içinden ummadığım pislikler vb şeyler çıktı. Ve bu yıkamayı 3 4 kez tekrar tekrar yaptım. Motordan su tam berrak olana kadar. Radyatör değişti. Bilmeden kırmızı antrifiriz koydum. kırmızı olanı yeni nesil araçlar için dediler. Tekrar baştan temizlik yaptım ve antifirizi değiştirdim. Zorladıkça, yokuş yukarı gittiçe hararet hemen yükseliyordu. Araçta çekiş yoktu. Ustalar bu araç 1,4 fazla bir şey bekleme dediler. 70 80 ile giderken gaza bas tık demiyor kendince hızlanıyordu. 120 km de iken hafif yokuş bayır gördümmü 50 kmlere kadar düşüyordu. Bobinleri bujileri değiştirdim olmadı, sibop ayarı yaptılar olmadı. Araç 3 buçuk silindir çalışıyor sanki dedim ustalar güldü. Bazen canavar kesildiği anlar oluyordu ama hep cansızdı motor. Dik yokuşları çıkamıyor geri dönüyordum. Kendindim triger kayışını devir daimi değiştirdim. Bu arada 3 yılda 2 kere de triger değiştirtmiştim değişen olmamıştı. Kendim yapmaya karar verdim. Motordaki cansızlık sanırım bundanmış. Triger kayışında 3 4 diş sıyırmıştı. Kendim senteye getirip kayışı taktım. Sübap ayarlarını siteden öğrenip kendim yaptım. Çalışan motor üzerinde, dikine çakmak bile beklettim. düşmedi. Motorun çalışması düzeldi. Motor rahat çalışmaya başladı. Gaz kelebeğinden, içini açıp temizleyip hava akışını rölanti deliğinden geçecek şekilde kelebeği tam kapanmasını sağladım. Devir 1000 1200 arasında oluyordu. şimdi 1000 ısınınca 900 civarı.. Motor ısınınca 3000 devirde takılı kalıyordu. Gaz kelebeği hava ayarından sonra takılma olmadı. Motor eksik veya arızalı bir parça yüzünden çalışıyor ama verim kaybolabiliyor. Bu da ısı üretebiliyor. Çalışmalar sırasında, soğutma sistemini anlamaya, araştırmaya başladım. İlk defa FAN REZİSTÖRÜ diye bir şey duydum.. Bu fanın 2 devirde çalışmasını sağlıyormuş. Hemen bir tane aldım. Ama elektrik tesisatı yok. Kendim bir tesisat tasarladım ve uyguladım. Çizimleri paylaşacağım ama yapamıyorum başaramıyorum. 2 adet 80 amperlik veya daha yüksek amperde olabilir RÖLE aldım. Radyatörüm kale marka ve müşür girişi M22x1,5 diş. Müşür tek kademe idi.. yazlık kışlık değiştiriyordum. Bu durumda bu müşür işe yaramaz diye düşündüm. Müşüründe değişik derecelerde açanı gördüm üzerindeki orjinal değil ve yanlış derecelerde açıyordu. olması gereke 92 97 aralığı imiş. Bana 2 kademeli müşür lazımdı. Ararştırıken palio, sieana tempra vb araçların müşürü (FAE 37910 ) uydu. hem diş hem açma kapama gayet iyi. 1 kademe 92° de açacak, 87° duracak ve 2.kademe 97° de açacak, 92° duracak. 1. kademede yavaş devir 2. kademede hızlı devir yapacak. Bu şeklilde bayağı iyi verim aldım. Termostat 98 de açanı var ama ben 89 da açanı aldım. ( VALEO 820434 Termostat 1336Q1) Motor 89 derceye kadar ısınacak ve 90 dereceye gelince motordaki su devir daim edecek. Motordan gelen suyun sıcaklığı 92 olunca müşür 1. kademe fanı açıp yavaş yavaş soğutmaya başlayacak taki 87 olucaya kadar. Bu normal trafikte, dur kalklarda işe yarıyor. Motordan gelen su çok sıcak ise müşür 97 de açacak ve 2. kademede hızlı devirde soğutacak. Yokuş yukarı veya agresif kullanımlarda işe yarıyor. Ağırlıkları ortalama 80 kg olan 5 kişi ve bagaj full dolu bir şekilde 25 km lik köye tırmanışta denedim ve sorun yaşamadan köyüme vardım. Özetle motorda bir sorun yoksa ve soğtma parçalarında sorun yoksa sistem çok güzel çalışıyor maaşallah. Bu ve benzeri sorunlar yaşadım. Benim gibi kullanıcılar ile paylaşarak çözüm olmak isterim. Varsa hatalarım düzeltmek amacındayım. Herkese selam. < defer="" ="https://static.cloudflareinsights.com/beacon.min.js/v8c78df7c7c0f484497ecbca7046644da1771523124516" integrity="sha512-8DS7rgIrAmghBFwoOTujcf6D9rXvH8xm8JQ1Ja01h9QX8EzXldiszufYa4IFfKdLUKTTrnSFXLDkUEOTrZQ8Qg==" -cf-beacon=""version":"2024.11.0","token":"11ac6a036a5c4b83a3c20a30a3bc3ba2","r":1,"_timing":"name":"cfCacheStatus":true,"cfEdge":true,"cfExtPri":true,"cfL4":true,"cfOrigin":true,"cfSpeedBrain":true,"location_startswith":null" crossorigin="anonymous"> Düzenleyen ahmet Aldemir - 13 Mart 2026 Saat 02:22 |
|
![]() |
|
| Sponsor Bağlantısı | |
![]() |
|
ahmet Aldemir
1. Vites
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı ahmet Aldemir
Teşekkür(0)
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2026 Saat 02:20 |
|
1. röleye gerek yokmuş. https://static.cloudflareinsights.com/beacon.min.js/v8c78df7c7c0f484497ecbca7046644da1771523124516" integrity="sha512-8DS7rgIrAmghBFwoOTujcf6D9rXvH8xm8JQ1Ja01h9QX8EzXldiszufYa4IFfKdLUKTTrnSFXLDkUEOTrZQ8Qg==" data-cf-beacon="{"version":"2024.11.0","token":"11ac6a036a5c4b83a3c20a30a3bc3ba2","r":1,"server_timing":{"name":{"cfCacheStatus":true,"cfEdge":true,"cfExtPri":true,"cfL4":true,"cfOrigin":true,"cfSpeedBrain":true},"location_startswith":null}}" crossorigin="anonymous">
< defer="" ="https://static.cloudflareinsights.com/beacon.min.js/v8c78df7c7c0f484497ecbca7046644da1771523124516" integrity="sha512-8DS7rgIrAmghBFwoOTujcf6D9rXvH8xm8JQ1Ja01h9QX8EzXldiszufYa4IFfKdLUKTTrnSFXLDkUEOTrZQ8Qg==" -cf-beacon=""version":"2024.11.0","token":"11ac6a036a5c4b83a3c20a30a3bc3ba2","r":1,"_timing":"name":"cfCacheStatus":true,"cfEdge":true,"cfExtPri":true,"cfL4":true,"cfOrigin":true,"cfSpeedBrain":true,"location_startswith":null" crossorigin="anonymous">
Düzenleyen ahmet Aldemir - 16 Mart 2026 Saat 00:26 |
|
![]() |
|
ahmet Aldemir
1. Vites
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı ahmet Aldemir
Teşekkür(0)
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2026 Saat 03:32 |
|
Arkadaşlar şu sorunu da yaşadım. Araç hızlı giderken ve termostat takılı değilken hararet göstergesi 70° ye kadar düşüyordu. Fark ettim ki, hız nedeni ile içeri giren hava ve fanın serbest dönüşü sayesinde, termostat da olmayınca devirdaim pompası motordaki suyu sürekli olarak sistemde dolaştırıyor ve su hızlı bir şekilde soğuyor.
Ancak bir gün trafik de dur kalk yaparken su hızla yükselmiş ve ben farkına varamadan aniden hararet yaptı. Rezistör pasdan dolayı devre dışı kalmış ama hız yaptıkça hararet yapma imkanı bulamıyormuş. Bu durumda hemen müşürden fanı test ettim. ucları birbirine değdirdim. Bende 3 uc var ve karıştırdım o an. Bu ucları etiketlemek de faydalı var. Neyse ki ucları takip ederek buldum ve müşür uclarını birbirine değdirdiğimde 1. kademe fan açmıyordu. Ama 2. kademe fan açılmalıydı. O da açmıyordu. müşürün 2 kademesi bozulduğundan açmıyormuş. Yani rezistörün 1. kademesi müşürün 2. kademesi bozulmuş. Bende 1 kademe müşür çıkışı ile 2. kademe fanı çalıştırdım bir süreliğine. Müşür ve rezistörü değiştirerek sorunu hallettim. Rezistör radyatör kısmına tutan tazyikli su nedeni ile paslanmış ve bozulmuş. buna dikkat edin. Rezistörün bir koruması yok. koruma yapmak iyi olabilir. şeffaf bir plastik kutuyu ısıtarak bükerek bir muhafaza yapabilirim ileride. Müşürü de iyi marka almak lazım. ilk aldığım marka müşür kalitesiz çıktı.
|
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
|
| Foruma Git | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |