|
Akü Hakkında Bilinmesi Gerekenler |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
sonerkyl
MODERATOR Kayıt Tarihi: 21 Nisan 2015 Konum: ANKARA Durum: Aktif Değil Mesajlar: 17106 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(2)
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2016 Saat 09:38 |
Akü dediğin kapalı kutu.
Kavun değil ki koklayıp alasın... Peki, akü nasıl alınır? Domates gibi kiloyla da satılmıyor, di mi.. Akü milletinin en birinci, mühim ve hayati görevi, motoru çalıştırmaktır. Marş yani. Ciuvciuvciuv sesi. Akü alırken, bu görevin önemi UNUTULMAMALIDIR. Motor çalıştıktan sonra, alternatör devreye girer. Bujileri, müzik sistemini, farları, yolcu fırlatma koltuğunu (elektrikli ise) hep alternatör çalıştırır. Bir yandan da aküyü şarj eder. Burada durup ŞARZ diyenleri kınayalım bir süre. Şimdii.. Akünün iş tanımı bu kadar belli iken, neden alakasız bir güç birimi ile sınıflandırılır bu meret? Cevap: Cehalet. 60 Amperlik akü demek, o aküden bir saat boyunca 60 Amper elde edilebilir demektir. Çünkü, bu Amper birimi, aslında "Amperbölüsaat"dir. Yaa. 72 Amperlik akü... anladınız siz artık. Pekii, ben bu aküyü tavan lambası yakmak için mi alıyorum? Yoo, motoru çalıştırsın diye. Pekii, ne zaman, hangi koşullarda bu aküden bir saat boyunca 60 Amper tüketmeyi planlar insan? Hiç bir zaman. O halde, akü alırken nasıl bir birim ile tanımlamak lazım? Her akünün üzerinde CA ve CCA türünden değerler bulunur. AKÜNÜN ASIL DEĞERİ BU BİRİMLERDİR. CA, cranking amps, yani, marş basabilmek için elde mevcut amper (güç) demektir. Ortalama bir 4 silindirli motor, nereden baksanız 110 - 130 amper gerektirir. (60 amper ile afedersiniz, ..... çalışır yani) Bu, akünün CA değerini ilgilendirir. Ama ası önemlisi, CCA değeridir. Cold Cranking Amps. Yani, hava/motor soğukken marş basabilmek için elde mevcut amper (güç). Hava soğuduğunda akü milleti kimyasal yapıları itibarı ile daha az güç üretirler. Dolayısı ile, CCA değeri hep CA değerinden düşük olur. Motor ise, soğukken, içindeki yağ daha kalın olduğu için daha zor döner, yani daha fazla güç gerektirir. En iyimser hesapla, 420 - 450 CCA değerinde bir akü anlamına gelir bu. Ancak, gerçek hayatta alarm sistemleri, açık unutulan ışıklar, durkalk trafikte ya da kısa mesafelerde adam gibi şarj olma fırsatı bulamayan aküler de var. (Burada yine şarz diyenlere sitem yolluyorum) Ama, fabrikalar, hem ağırlık olmasın, hem de üç kuruştan yırtalım diye 380 CCA değerinde akü bile takabiliyorlar. Ben minimum 750CCA kullanıyorum. Soğuk bir diyarda yaşadığım yıllarda direk 1100 (binyüz) amper kulanırdım. Çünkü, sabahın köründe arabaya küfür edip tekrar inmek için binmiyoruz. O 10 saniye çok önemli. Diyeceğim şu: Bilinçli tüketici olun. Akü alırken satıcının sizi gargaraya getirmesine izin vermeyin. Akünün CCA değerine mutlaka bakın. Lütfen cahil satıcıların bilinçsizliğine kanmayın. Alıntıdır.
|
|
Peugeot 106 1.4 (1997)
Renault Scenic 2.0 16v (2000) 308 1.6 vti (2012) 206 1.4 FEVER (2007) Kötü Araç Yoktur. Bakımsız Araç Vardır. |
|
pepecura
1. Vites Kayıt Tarihi: 03 Kasım 2016 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 374 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
|
|
fkundak
1. Vites Kayıt Tarihi: 03 Aralık 2016 Konum: Ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 200 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Paylaşımınız için çok teşekkürler, çok faydalı ve değerli bilgiler edindim. Sağolun
|
|
sonerkyl
MODERATOR Kayıt Tarihi: 21 Nisan 2015 Konum: ANKARA Durum: Aktif Değil Mesajlar: 17106 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
rica ederim hocam herkes birbirine yardımcı olsa sanayiye uğramayız galiba :)en ufak şeye bile 20 tl diyorlar malesef
|
|
Peugeot 106 1.4 (1997)
Renault Scenic 2.0 16v (2000) 308 1.6 vti (2012) 206 1.4 FEVER (2007) Kötü Araç Yoktur. Bakımsız Araç Vardır. |
|
fkundak
1. Vites Kayıt Tarihi: 03 Aralık 2016 Konum: Ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 200 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Şu araba bana CCA sı yüksek bir akü almak zorunda bırakmaz inşallah.
|
|
sonerkyl
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
sizin araçlar 72 ah akü lazım olarında cca 600 - 640 arası model göre değişiyor. fiyat sormayın 250-300 tl civarlarında malesef.
|
|
Peugeot 106 1.4 (1997)
|
fkundak
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Peki, şöyle bir durumda ne yaparız?
Araç çalışmıyor, akü değişecek ve akü satın aldık? (ALLAH kimseye yaşatmasın) Oto elektrik ustasına para bayılıp aracın yanına mı götürmeli, ne var canım akü değiştirmede deyip bodoslama dalıp belâmızı mı bulmalı? |
|
sonerkyl
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
aslında ustan bulup değiştirmek daha iyi akü komple sökülünce araçta elektrik kalmadığı bazı elektronik ayarlarda bozulmalar olabiliryor. gaz kelebeği ayarı vs. gibi onlarda bir başka bir akü yada cihazla elektrik bay pası yapıyorlar ondan sonra aküyü değiştiriyorlar bir kaç yerden fiyat alırsanız ona göre hareket edersiniz. hatta siğortanızın yıllık ücretsiz çekici çagırabilirsiniz bir çok sigortada mevcut sigortacınızı arayın size bilgilendirir.
|
|
Peugeot 106 1.4 (1997)
|
ALLEX
3. Vites Kayıt Tarihi: 27 Mayıs 2015 Konum: İSTANBUL Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1307 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Soner sen bizim bilgi merkezimizsin.
Gercekten cok iyi faydali bir paylasim. Eline saglik kardesim. Millet olarak en pahalisi iyidir, en yuksek rakamli olani gucludur deyip kamyon akusu alan ve kaput altina sigdiramayan insan vardir bu memlekette. İlk marş gucu yuksek olsun, soguktan etkilenmesin kriterlerine ayrica dikkat cekmen guzel olmus. Son olarak TEŞEKKÜRLEEER |
|
MORALİ AĞRIYOR....
|
|
OguzhanKucuk61
3. Vites Kayıt Tarihi: 27 Aralık 2015 Konum: Trabzon Durum: Aktif Değil Mesajlar: 2344 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı OguzhanKucuk61
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
|
Abi ya deme yav. Ben niye yaptığımı hatırlamamakla beraber bir ara akü kutup başını sökmüştüm. Ve hani derler ya 3 dakka bekle kontaktan çıkardıktan sonra falan. Öyle bir iş de yapmadım. Direk lak diye çıkardım. Gaz kelebeği Ayarı kaçtığını nasıl anlarım ? |
|
x571
3. Vites Kayıt Tarihi: 08 Nisan 2016 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1209 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
akü için hangi markayı tercih etmek lazım. bosch ve varta eski kalitesinde değil diyenler var. hepsi iki yıldan sonra bozuluyor petlas al geç,povver al geç diyenler var . siz ne dersiniz ?
|
|
talip206
4. Vites Kayıt Tarihi: 16 Şubat 2015 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3066 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Youtube da murat sen hocanın piller ile ilgili test videosu vardı. Yaptığı teste göre ilginç bir şekilde bimin pilleri fiyat performans olarak en iyisi çıktı. Varta marka pil bimin pilinden 10 kat daha pahalıydı ama iki katı kadar bile uzun gitmiyordu. Video linki:
Akü olayı da bunun gibi. 1 brim aküye para veriyorsak 2 birimde o ürünün markasına para veriyoruz. Kullanıma bağlı olarak 4 5 yıl anca gidiyor pek çoğu. O yüzden fiyat performans olarak gidip iki üç katı para vermeye gerek yok bence. Ama tutup da adı sanı duyulmamış markaya da para yatıramak gerekiyor. Mutlu, yiğit ve inci vs. Yerli markalar bu konu da oldukça iyi. Ben yıllardır yiğit kullanıyorum hiçbir sıkıntı görmedim.
Düzenleyen talip206 - 07 Nisan 2020 Saat 20:54 |
|
x571
3. Vites Kayıt Tarihi: 08 Nisan 2016 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1209 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Bende de yiğit var şuan. 4 yıl oldu. 2 hafta çalışmasın araç zor çalışıyor. Maşallah fiyatlar da 5oo e sabitlenmiş. O para az gidiyorlar gibi geldi bana. Bim pili konusuna gelince onu bende keşfetmiştim bim A101 pili alıyorum artık.
|
|
talip206
4. Vites Kayıt Tarihi: 16 Şubat 2015 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3066 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Iki hafta uzun bir süre ama. Bence haftada bir bin biraz sarj olsun. Bizim binadaki birkaç kişinin de iki haftadır çalıştırmadığı için takviye kablosu arıyorlardı: ) bence bir müddet daha götürür akün. Tabi kesin bir şey demek için ölçüm gerekir.
|
|
Yanıt Yaz | |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |