![]() |
|
ses sistemi tavsiye |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
Burak ![]() MODERATOR ![]() ![]() P.T FORUM MODERATOR Kayıt Tarihi: 16 Ekim 2012 Konum: İstanbul Eyüp Durum: Aktif Değil Mesajlar: 5330 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2012 Saat 23:41 |
Ses sistemi olayından anlayan arkadaşlar amfi subwoffer ve tiz olayını bi açıklarmısınız
|
|
Zalım Quik Oyun Bozan ...
|
|
![]() |
|
Alicilik ![]() 5. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 19 Kasım 2011 Konum: Ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 7423 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ses sistemi almak istediğiniz verimle doğru orantılı ilerler. İstediğiniz tonlar, dinleidğiniz müzik türleri, en çokta bütçeniz sistem yapısını etkiler.
Ses sisteminde Pioneer-jbl kraldır yargılarından kurtulun ilk önce. Çok daha kaliteli ve kullanıcıya dönük ürünleri üreten firmalar var. Bunlar dünya çapında kendini kanıtlamış ve yavaş yavaş türkiye de de yayılıyorlar. Vibe-Powerbass-JL-Hertz-v.s. Öncelik her zaman ana ünite. Ana ünte sinyali üreten mekanizma. Eğer temel sağlamsa gerisi de gelir. Teyp sıkıştırılmış (mp3-wma-aac-flac) ses dosyalarını codec yardımı ile çözer ve bunu elektronik ses sinyaline dönüştürür. Teyp çıkışları genel anlamda 2 ye ayrılır. (normal hoparlör çıkışlar ve RCA pre-out lar) . Normal teyp çıkışı teyp üzeirndeki küçük amfi yardımı ile ses sinyalleirni yükseltip hoparlörlere gönderir. Bu Ac yani alternatif akımdır. Voltaj yüksektir. RCA Pre-out ise teypten çıkan sinyali düşük voltajda gönderir. Bu sayede ses kabloda daha az dirence uğrar. Amfi bunu işler ve yüksek ses olarak çıkarıtr. Teyp mevzusu bittğinde iş kablolara ve amfiye kalır. Kablo olayı çok önemlidir. Araç içerindeki elektirk akımı küçük olsa da kullanılan kabloların kalitesi sesi etkiler. Kablonun özelliği ve direci akımı değiştirebilir. Bu konuda ün yapmış kablo setlerindeki ürünleri kullanmayı tavsiye edeirm. RCA kablosu ne kadar kısa ve kaliteli ise iş o ladar kaliteli olur. Amfi ye gelince diğer konuda yazdım ama burada bahsediyim. Amfi aldığı düşü voltajı işler ve yükske voltaj halinde çıkartır. Amfilerin üzeirnde 1500w 2000w diye yazar. Ben hep içimden sorarım lan bu kadar watt iş yapsa bu araba ip atlar diye :D Peak ve RMS değerleri vardır. RMS (nominal diye de geçer) önemli oalndır. Sürekil iş değeri RMS dir. yani amfi bu kadr iş yapar demek ister. Amfi üzeirndeki ayarlar ses frekansını ayarlar farklı tonları almanızı veya engellemenizi sağlar. Hoparlöre gelince coax ve mid takımları kullanılıyor genelde. alışkanlıklar veya kulaktan duymalar yüzünden kimi insan coax derken kimi insan mid (kompanent takım) diyor ama arasında ton açısından o kadar fark varki. Kendim vibe black air 6 kullanıyorum 16cm lik 2 yollu mid takımı kendisi bir 600wlık 85"pioneer kadar değil. Neden çünkü çok farklı frekansları veriyorlar. oval pioneer la kalsik müzik dinleyin birde mid takımı ile o zaman anlarsınız farkı :D Bu RMS olayı için kafalar karışıyor ama gerek yok. Amfinin RMS değeri Hoparlörünki ile denk olmalı ya da daha düşük . Üstü olmaz mı olur ama düzgün ayar yapılmazsa hoparlörü çok kolay yakabilirinsiz. Bunun yanı sıra kablo izolasyonu ve kalitesi aşırı derecede önemli. İLk sistemi kurarken (herşeyini ben yaptım) biraz kalitesiz güç kabloasu kullandım. Az kaslın araba yanıyordu. Aküden sigortaya kadar sistem kablosu ermiş sigrota kuusu ermiş ve sigorta atmış allahtan. hemen 2 gauge kabloya geçtim 150a bıçak sigorta kullandım şimmid gram deridm kalmadı. |
|
![]() |
|
Alicilik ![]() 5. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 19 Kasım 2011 Konum: Ankara Durum: Aktif Değil Mesajlar: 7423 |
Daha detaylı ve resimli anlatmak isterdim ama şimdilik bunlar fikir edindirsin size. Yarın ve salı sınaım var kaçamak yapıp bu kadar yazabildim. Takıldığınız yer olursa seve seve yardımcı oalbilrim..
|
|
![]() |
|
Abi benim edindiğim bir çok bilgi deneme yanılma yolu ile oldu. Ses sistemi elektirksel anlamda çok basit 2-3 kablo sök tak gibi ama asıl ses olayı çok farklı.
Benim herkese tavsiyem öncelikli ne kadar bilgilde olsanız daha deneyim bir kişi ve ya uzamanına işleri yaptırmak. Bunun acısını çok çektim. Zamanla düzelttim ama keşkelerim çok oldu. Senin amfine baktığımda Peak değerleir yazıyor 375w diye RMS değerini bilmek ve bazı frekanslardaki voltaj değerini ölçmek lazım.
Abi bu yazıyı bir oku. Burada yapılan ayar teknik bir ayar. Bu işelmelri bir gerçekleştir. Muhakkak fark edecek. |
|
![]() |
|
Teşekkür ederim abi. birde bassı köprülü kullanıyorsun sanırsam . kanalını değiştirmeyi dene. stereo 4 kanal amfilerdeki köprülenebilir kanllar ın aralarında fark olabiliyor.
|
|
![]() |
|
Burak ![]() MODERATOR ![]() ![]() P.T FORUM MODERATOR Kayıt Tarihi: 16 Ekim 2012 Konum: İstanbul Eyüp Durum: Aktif Değil Mesajlar: 5330 |
usta peki kablo alırken kablonun üzerinde yazan dikkat etmemiz gereken bir deger varmı mesela amfi için rms gibi şeyler söylemişsin aynı şey kablolarda da varmı onlarda neyine bakıp alıcaz.Bu arada vardigin uzun uzun ibilgiler için teşekkür :)
|
|
Zalım Quik Oyun Bozan ...
|
|
![]() |
|
Rica ederim. Kablo alırken sitelerde satılan ve ya herhangi bir aksesuarcıda bulunan 20-30tllik ürünlerden almayın. Kablo ölçü sistemi biraz farklı Gauge veya awg diye geçer ve bu değerler düştükçe kablo kalınlığı artar. Ters orantılı yani. 1000w RMS e kadar kaliteli bir 8 awg(ga veya gauge) güç kablosu yeterli olur. Spesifik olarak telin bakır yoğunluğu ve diğer bileşenşlerine bakmak zor olur ama kablonun kesitine baktığınızda tel yoğunluğu çok olmalı. Ben 8ga kullanıyordum ama yüklenme sonucu akımı karşılayamyınca kablo sigortaya kadar ermiş sigorta atmış allahtan durmuş yoksa araba yanacakmış. Şimdi 2 gauge kit aldım. Aşağıdaki foto benim eski ve yen kablomun kesiti. Yeni kablo yaklaşık 1,5 cm çapında ![]() Sigorta olarak 60A den aşağı kullanmayın 30-45 amper sürekli sıkıntı yaratır. RCA kablosu olarak standart 5m olur bununda mümkün muhtemel silikon kaplama olan ve altın uçlusunu almaya çalışın. Birde uçlarına dikkat edin kolay zarar görecek bir yapıda olmasın. |
|
![]() |
|
hsnsnl ![]() 3. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 02 Ocak 2012 Konum: ögrenci Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1254 |
abi merhaba nbr,
ses sistemi tavsıyesi ıstemısın:) eger guzel tok ses ıstıyosan, ılk önce paraya kıyacan bıraz ve markalı teyp, compenant takımı, anfi ve bass kullanıcan.. bende ucuz söle guzel ses versin vs gıreyım dedım baktım ıstedıgım gıbı olmucak kıydım paraya.. kullandıgım teyp pıoneer double-din 4250, kompenantlar 2takım, önler 16cm 2xl powerbass, arkalar 13cm 3xl powerbass, anfi powerbass 600x4 serisi, bass powerbass kullandım, seri olarak orta serilerden.. ama anfi teyp kompenantlar üst serileri sectik:) gelelim kablo olayına arkadas zaten fotoları koymus ıcı cok damarlı ve ustundekı yalıtım sılıkon olucak, saga sola kırdıgında kabloyu ıstedıgın gıbı hareket edicek(besleme sase ve giris kabloları bilerek özenle secilmeli) linke baktımda abi bosuna para verme bunlara, anfi ve kompenant olarak vibe, infinity ve powerbass tavsıye ederım.. teyp olarakta vazgecilmez pioneer..
|
|
307 XT Premium, 307 XS Coupe, 407 Premium Edition, Seat Leon 1.6 Stylance
|
|
![]() |
|
hsnsnl ![]() 3. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 02 Ocak 2012 Konum: ögrenci Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1254 |
"hani 38 cm iki bası kaldırır mı bu amfi veya 30 cm bas ve ne ilave etmek lazım kolon olarak" 2bass koyayım dusuncen varsa kapasitorde kullanmak ister bunlara gerek yok.. tek basına 30cm bass ve güzel markali vibe, infinity ve powerbass bir anfi.. kolon olarakta oval kabilerden bahsediyosun zannedersem onların artık devri bitti arac icinde surronud sese yaklasık ortam elde etmek, kompenant dedin mi bunlarda bass yoktur sadece ses(tiz ve müzik sesleri vs vs)arkayada bass koydun mu sesi tamamlarsin.. kompenant anfisiz kullanılmaz.. kompenant, anfi kullandın ama bass koymadın sadece cok canlı ses alırsın ama o insanın ıcını zıplatamassın..
|
|
|
|
![]() |
|
teyp güzel anfide güzel diyosan abi geriye bir kompenantlar kalmis.. 2takım kompenant aldin mi tamamdir ozmn:) kompenant ta vazgecmıcegım markalar:) vibe, infinity ve powerbass
|
|
|
|
![]() |
|
Önlerde vibe black air 6
arkada Infinity 5030 Amfi olarak xetec xi 172.5 bass ta powerbass s-12D kullanıyorum. Teybim deh 9350sd sistemimden çok memnunum sadece ön sağ midin wooferıdna bir ses var müsait bir zamanda bakacağım ona da. Sesi ne kadar açarsam açıyım aynı tonlar aynı şekilde vuruyor. Çok açınca gürültü çıkmıyor aynı kalite de sesi almaya devam ediyorsunuz. ekipman konusunda arkdaşında dediği gibi pioneer-jbl-kicker gibi ön yargılardan kurtulun emin olun daha iyileri oluyor. |
|
![]() |
|
FthArd ![]() 1. Vites ![]() Kayıt Tarihi: 17 Mart 2013 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 6 |
Arkadaşlar merhaba bi konuda yardıma ihtiyacım var Geçenlerde Jbl Gto 1214 Br bass aldım fakat buna uygun bi anfi öğrenmek istiyorum bu konulardanda pek anlamıyorum Power Handling Rms 300W Power Handling Peak 1200 W Frequency Response 35Hz-300Hz Impedance 4 Ohms Sensivity 94 Buna uygun bi anfi arıyorum hangi marka ne kadar güçte olması gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim bilmeden alıp bassı veya anfiyi bozmak istemiyorum Teşekkürler.. |
|
![]() |
|
FthArd ![]() 1. Vites ![]() Kayıt Tarihi: 17 Mart 2013 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 6 |
Yokmu yarcım edebilicek hiç kimse ??
|
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|
Bizi Takip Edin
![]() ![]()
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden birisi olan PeugeotTurkey.Com Peugeot Turkey Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. PeugeotTurkey.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde PeugeotTurkey.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır. |