Peugeot Türkiye Forumları
Pejo.Com.TR Peugeot Yedek Parça
www.pejo.com.tr
Anasayfa Anasayfa >PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL >Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - TL değişiyor (değişti)
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

TL değişiyor (değişti)

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Guests Açılır Kutu Gör
MISAFIR
MISAFIR
Simge
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Guests Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: TL değişiyor (değişti)
    Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2012 Saat 16:45

Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak.

Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor.
Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak.
TL'nin simgesi değişiyor
Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak. Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor.
Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak.
İki ay gecikti
Türk Lirası'na anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere yola çıkan Merkez Bankası, simge için büyük bir yarışma açmış ve başvuruları en son Ekim ayı sonunda toplamıştı. İlk duyuruda sonuçların en geç 19 Aralık 2011 tarihinde açıklanacağı belirtilmişti. Ancak, yaklaşık 2 aylık gecikmeye rağmen simge henüz kamuoyu ile paylaşılamadı.
Yoğun başvuru geldi
25 bin lira ödüllü yarışmaya adeta başvuru yağdı. Katılımın beklenenin çok üzerinde olması Merkez Bankası ve seçici kurulun işini zorlaştırdı. Çizimi zor, akılda kalması mümkün olmayan ve TL'yi kolayca ifade etmeyen simgelerin tümü daha baştan elendi. Geri kalan simgeler ortak özellikleri dikkate alınarak gruplandırıldı. Seçim gruplar arasında yapıldı. Merkez Bankası, başvuru yoğunluğu nedeniyle bu işe görevlendirdiği destek personel sayısını artırmak zorunda kaldı.
Finale 10 simge kaldı
Yaklaşık 8 bin simgenin rekabet ettiği yarışmada seçici kurul titiz bir çalışmayla elemeyi tamamladı. Bazı simgeler arasında seçim yapmakta zorlanan juri üyeleri, son yaptıkları bir oylamayla finale kalan 10 simge belirleyip bunları Merkez Bankası yönetimine sundu. Bu 10 simge arasından birinciyi Merkez Bankası Banka Meclisi seçecek. Ancak TL simgesinin Türkiye'yi temsil edecek olması nedeniyle finale kalan 10 simgenin görüş almak üzere Hükümet'e de sunulduğu ifade ediliyor.
Simgedeki 4 kriter
Edinilen bilgilere göre TL'yi temsil edecek simgelerin seçimi sırasında dünyada halen çeşitli ülkelerin paralarını temsil eden tüm simgeler ayrıntılarıyla incelendi. Seçici kurul, simgenin belirlenmesi konusunda şu 4 esası belirledi:
1-TL simgesi Türk kültürünü ve özellikle Anadolu'yu yansıtan motifler içermeli.
2-Hızlı algılanabilmeli. Anlaşılması çok kolay olmalı.
3-Hızlı ve kolay yazılabilmeli. Sokaktaki vatandaşın dahi kolayca yazabileceği bir simge olmalı.
4- Estetik olmalı.
Edinilen bilgilere göre, seçici kurul yarışmaya katılan 8 bin simge arasından bu 4 şartı taşıyan simgeleri belirledi ve final oylamasını da bunlar arasından yaptı. Kurul'un kendi içinde birinciyi de belirlediği, ancak yetkinin Merkez Bankası'nda olması nedeniyle finaldeki 10 simgenin herhangi bir şekilde sıralamaya tabi tutulmadığı öğrenildi.

Düzenleyen cigdemilker - 01 Mart 2012 Saat 11:42
Yukarı Dön
Guests Açılır Kutu Gör
MISAFIR
MISAFIR
Simge
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Guests Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 11:42
Yukarı Dön
Guests Açılır Kutu Gör
MISAFIR
MISAFIR
Simge
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Guests Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 12:45
Direkten dönenler!
TL'nin simgesi belli oldu. 8 bine yakın tasarımın sahipleri arasında en çok onlar üzüldü

8 binden fazla tasarımın yarıştığı TL Simge Yarışması'nın galibi belli oldu. Tülay Lale ve ekibi tarafından yaratılan tasarımın üzerinde Merkez Bankası yetkilileri ufak bir oynama gerçekleştirerek Türk Lirası'nı simgesine kavuşturdular.

Tülay Lale ve tasarım ekibi büyük bir sevinç yaşarken 8 binden fazla tasarımın yarıtıcıları için hüzün günüydü bugün. Fakat belki de en çok üzülenler direkten dönenler. Yani birinciliğe en çok yaklaşanlar. Teşvik ödülüyle ödüllendirilen diğer üç tasarımın sahibi Hamdi AkgözlüÖzlem Özkal veHüseyin Artuk'tu. İşte direkten dönen tasarımlar..

kaynak :  http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/720769-direkten-donenler

Düzenleyen cigdemilker - 01 Mart 2012 Saat 12:46
Yukarı Dön
toprak Açılır Kutu Gör
2. Vites
2. Vites
Simge
27 - Şubat - 1984

Durum: Aktif Değil
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı toprak Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 12:57
tl'nin simgesi TÜRK BAYRAĞI olmalıydı
FGRDFG FSDGDSFG DSG
Yukarı Dön
cinecommentator Açılır Kutu Gör
1. Vites
1. Vites
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı cinecommentator Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 13:07
bayrak olmazzz bence..bayrağımız ayrı ve özel bir simge...atıyorum..bir toplumsal eylemde ..tl simgemiz bayrak olsa...adamlar yerlere atsa nolacak..

peugeot 307 sw xr 2004
Yukarı Dön
koliva Açılır Kutu Gör
YÖNETİCİ
YÖNETİCİ
Simge
P.T. Yönetici

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı koliva Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 13:56
Hayirli olsun.
Yukarı Dön
fTh206 Açılır Kutu Gör
2. Vites
2. Vites
Simge
15 - Haziran - 1991

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı fTh206 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 14:10
Güzel olmuş bence şık ve modern duruyo
HONDA CİTY 1.4 ES
İ-VTEC
2010 CVT OTOMATİK
Yukarı Dön
cey cey Açılır Kutu Gör
1. Vites
1. Vites
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı cey cey Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 14:55
hac işaretine benziyo başka simge bulamamışlarmı gerçi simge deyişti başka degişen bir şey yok işsizlik ve enflasyon degişmedi
Yukarı Dön
Guests Açılır Kutu Gör
MISAFIR
MISAFIR
Simge
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Guests Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 Saat 15:06

TL'nin yeni simgesinde gülümseten tesadüf

Türk lirasının yeni simgesini çizen ekibin başında bulunan Tülay Lale, 1977 yılı Konya doğumlu bir jeoloji mühendisi.

Güncelleme:01 Mart 2012 14:09
Ancak Tülay Lale'nin de baş harflerinin TL olması bir tesadüfe neden oldu.

TL’nin simgesini tasarlayan İZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Lale, CNBC-e'ye konuştu.

Tülay Lale, şunları söyledi:

"Kendi ismimi parayla bağdaştıramadım ama bundan sonra bağdaşacak gibi. DSİ’nin de aralarında bulunduğu birçok devlet kurumuna hizmet veriyoruz.

Selçuk Üniversitesi mezunu bir jeoloji mühendisiyim. 15 yıla yakın bir süredir yayın ve basınla ilgileniyorum. Yayıncı olan ağabeylerimin yanına gidip gelince bu tarafa kayma oldu. Bu alanda jeoloji mühendisleri oldukça fazla. Ben de diğer jeoloji mühendisleri gibi aynı kaderi yaşayanlardan birisiyim.

'ÇIPA'YA BENZEMESİ TESADÜF'

Logonun doğuşunu anlatayım. Logoyu oluşturmadan önce araştırma içine girdik. Para simgelerinin hepsinde çizgilerin olduğunu gördük. Biz bu çizgilere anlam katmak için uğraştık. Yatay çizgiler doğuyla batı arasında köprüyü simgeliyor. Batısını su-okyanus gibi düşünebiliriz, 'l’nin kuyruğunu doğuya uzanan bir kapı olarak düşünebiliriz. Doğu ile batı arasındaki köprü olduğunu ifade etmeye çalıştık. Başbakanımızın söylediği çıpa sembolüyle benzer olması tesadüf ama biz tasarlarken onu düşünmemiştik.

Öyle bir simge yapmalıydık ki, hem elle kullanımda hem de bilgisayar kullanımda çok rahat olmalıydı. 1:6 oranı şartnamelerde isteniyordu.

Klavye ve insanların kullanımı, doğu-batı sentezine kağıt üzerinde karar verdikten sonra çizime geçildi.

Çizgilerin önemi var. İki çizgi olması, köprü anlamına geliyor. 'l'nin yukarıyı göstermesi de ilerlemeyi kaydediyor.

Dünya klavyelerinde bu tuşlar yoksa koymak zorunda kalacaklar. Dünyada da tanıtıma ihtiyaç var. Ajans olarak tanıtımını yapabileceğimizi düşünüyoruz.

'ÖDÜLÜ BİLMİYORUM'

İnanın parasal boyutunu bilmiyorum. Ödülü bilmiyorum, ofise gittikten sonra bakacağım. TL’nin sembolünü bulmak, tarihe geçmek asla parayla ölçülecek bir ödül değil.

Soyadım olan Lale'nin simgesiyle Türkiye’ye gizli de olsa damga vurduk diyordum ama TL’ye damga vurduk.

'ÜÇ TASARIMLA KATILDIK'

Sembolü hazırlarken esinlenme olmadı. Klavyeleri, işaretleri, para birimlerini inceledik. Özgün bir tasarım oldu. Biz yarışmaya üç tasarımla katıldık.

'TELEFONDA ÖĞRENDİM'

Bir televizyon kanalından aranınca şaşırdım. Trafikteydim. Sesimdeki sakinlikten dolayı telefondaki kişi ‘Aynı Tülay Lale’yle mi görüşüyorum?’ dedi. 'TL yarışmasında birinci olan Tülay Lale’yle arıyorum' dedi. ‘İnanın bilmiyorum, ofisi arayayım. Arkadaşlarım baksınlar’ dedim. Kazandığımı bile bu şekilde duydum." 

Yukarı Dön
drakman Açılır Kutu Gör
1. Vites
1. Vites
Simge
01 - Ocak - 1976

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı drakman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 Saat 21:45
Hayırlı uğurlu olsun güzel logo
PEUGEOT 3008 ALLURE ETG6(FULL) DİZEL+OTOM.
Yukarı Dön
djchaos Açılır Kutu Gör
3. Vites
3. Vites
Simge
01 - Ocak - 1980

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı djchaos Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 Saat 23:50
pek fark yok gibi anımsatıyor

http://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=21735&PID=350175
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.
Peugeot Türkiye Forumları PEUGEOT TÜRKİYE FORUMLARINDA SON 20 KONU
Peugeot Türkiye Fan Club Gündem      
konu icon Peugeot Yedek Parça
konu icon Otomobil Neden Hararet Yapar.? son mesaja git 18405 8 brs3393brs
konu icon Serdar Yıldırım Hikayeleri son mesaja git 5739 7 Serdar102
konu icon Atatürk'ün Gölgesi Yeter - Serdar Yıldırım son mesaja git 94 4 Serdar102
konu icon Külbütör yağ sızıntısı ve sesi yardım son mesaja git 424 1 Warcry
konu icon Kapı kilidi son mesaja git 12833 6 brs3393brs
konu icon Merhaba tanışma son mesaja git 1 0 brs3393brs
konu icon Merhaba tanışma son mesaja git 1 0 brs3393brs
konu icon Merhabalar son mesaja git 5 0 tunakrf
konu icon Peugeot 1.2 Puretech genel bakım ve değerlendirme son mesaja git 972 0 Dustero59
konu icon 2024 Model Yeni Peugeot 2008 Type-C Sorunu son mesaja git 585 0 ergunasaf
konu icon Peugeot 206 kilit unutma sorunu son mesaja git 1375 0 Sabri45
konu icon 2008 Turbo Hava Hortumu Yağlanması son mesaja git 2927 1 Peugeotturkey123
konu icon 2023 Model Peugeot 208 GT kablosuz şarj hk son mesaja git 860 0 mhakan71
konu icon 2008 Kedi Çiziği Kırmızı ELIXIR son mesaja git 1050 0 55adige1919
konu icon 2004 1.4 HDI Klima ile ilgili son mesaja git 1107 0 Samet1697
konu icon Lastik basınç sensörü son mesaja git 7 0 DVRM77
konu icon 3008 2022 Far yüksekliği ayarı ve motor titremesi son mesaja git 946 0 berter
konu icon Peugeot 208 GT yeni nesil yakıt tüketimi hk son mesaja git 1034 0 mhakan71
konu icon Adblue seviyesini Kaç litre nasıl öğrenirim artık son mesaja git 709 0 Lepromer
konu icon 208 Yağ Azaltma Problemi son mesaja git 6657 8 selahattnsahman
Bizi Takip Edin    Facebook Instagram

Bu ayki En Aktif 10 Üye 2025 SEPTEMBER EN AKTİF 10 ÜYE
Üye Mesaj
Serdar102 9
brs3393brs 4
Warcry 2
tunakrf 1
Bu ayki En Aktif 10 Üye FORUM YETKİLİLERİ
Üye Adı Yetki
GökhaN YÖNETİCİ
sonerkyl MODERATÖR
İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden birisi olan PeugeotTurkey.Com Peugeot Turkey Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. PeugeotTurkey.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde PeugeotTurkey.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Peugeot Turkey Fan Club © 2008 - 2025
“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.“ H.Ş.

Peugeot Forum English