![]() |
|
TL değişiyor (değişti) |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
Guests ![]() MISAFIR ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2012 Saat 16:45 |
Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak.Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor. Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak. Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak. Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor. Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak. Türk Lirası'na anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere yola çıkan Merkez Bankası, simge için büyük bir yarışma açmış ve başvuruları en son Ekim ayı sonunda toplamıştı. İlk duyuruda sonuçların en geç 19 Aralık 2011 tarihinde açıklanacağı belirtilmişti. Ancak, yaklaşık 2 aylık gecikmeye rağmen simge henüz kamuoyu ile paylaşılamadı. 25 bin lira ödüllü yarışmaya adeta başvuru yağdı. Katılımın beklenenin çok üzerinde olması Merkez Bankası ve seçici kurulun işini zorlaştırdı. Çizimi zor, akılda kalması mümkün olmayan ve TL'yi kolayca ifade etmeyen simgelerin tümü daha baştan elendi. Geri kalan simgeler ortak özellikleri dikkate alınarak gruplandırıldı. Seçim gruplar arasında yapıldı. Merkez Bankası, başvuru yoğunluğu nedeniyle bu işe görevlendirdiği destek personel sayısını artırmak zorunda kaldı. Yaklaşık 8 bin simgenin rekabet ettiği yarışmada seçici kurul titiz bir çalışmayla elemeyi tamamladı. Bazı simgeler arasında seçim yapmakta zorlanan juri üyeleri, son yaptıkları bir oylamayla finale kalan 10 simge belirleyip bunları Merkez Bankası yönetimine sundu. Bu 10 simge arasından birinciyi Merkez Bankası Banka Meclisi seçecek. Ancak TL simgesinin Türkiye'yi temsil edecek olması nedeniyle finale kalan 10 simgenin görüş almak üzere Hükümet'e de sunulduğu ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre TL'yi temsil edecek simgelerin seçimi sırasında dünyada halen çeşitli ülkelerin paralarını temsil eden tüm simgeler ayrıntılarıyla incelendi. Seçici kurul, simgenin belirlenmesi konusunda şu 4 esası belirledi: 1-TL simgesi Türk kültürünü ve özellikle Anadolu'yu yansıtan motifler içermeli. 2-Hızlı algılanabilmeli. Anlaşılması çok kolay olmalı. 3-Hızlı ve kolay yazılabilmeli. Sokaktaki vatandaşın dahi kolayca yazabileceği bir simge olmalı. 4- Estetik olmalı. Edinilen bilgilere göre, seçici kurul yarışmaya katılan 8 bin simge arasından bu 4 şartı taşıyan simgeleri belirledi ve final oylamasını da bunlar arasından yaptı. Kurul'un kendi içinde birinciyi de belirlediği, ancak yetkinin Merkez Bankası'nda olması nedeniyle finaldeki 10 simgenin herhangi bir şekilde sıralamaya tabi tutulmadığı öğrenildi. Düzenleyen cigdemilker - 01 Mart 2012 Saat 11:42 |
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
İşte TL'nin simgesi
Eylül ayında açılan yarışmaya katılan 8,362 tasarımdan yedi tanesi finale kalırken, birinciliği Tülay Lale'nin çalışması aldı. |
|
![]() |
|
Direkten dönenler! TL'nin simgesi belli oldu. 8 bine yakın tasarımın sahipleri arasında en çok onlar üzüldü
Düzenleyen cigdemilker - 01 Mart 2012 Saat 12:46 |
|
![]() |
|
toprak ![]() 2. Vites ![]() ![]() 27 - Şubat - 1984 Kayıt Tarihi: 22 Haziran 2010 Durum: Aktif Değil Mesajlar: 143 |
tl'nin simgesi TÜRK BAYRAĞI olmalıydı
|
|
FGRDFG FSDGDSFG DSG
|
|
![]() |
|
cinecommentator ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 25 Aralık 2011 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 32 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı cinecommentator
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() |
bayrak olmazzz bence..bayrağımız ayrı ve özel bir simge...atıyorum..bir toplumsal eylemde ..tl simgemiz bayrak olsa...adamlar yerlere atsa nolacak..
|
|
peugeot 307 sw xr 2004
|
|
![]() |
|
koliva ![]() YÖNETİCİ ![]() ![]() P.T. Yönetici Kayıt Tarihi: 28 Ekim 2009 Konum: Belcika Durum: Aktif Değil Mesajlar: 8115 |
Hayirli olsun.
|
|
![]() |
|
fTh206 ![]() 2. Vites ![]() ![]() 15 - Haziran - 1991 Kayıt Tarihi: 29 Nisan 2011 Konum: İstanbul/Şişli Durum: Aktif Değil Mesajlar: 652 |
Güzel olmuş bence şık ve modern duruyo
|
|
HONDA CİTY 1.4 ES
İ-VTEC 2010 CVT OTOMATİK |
|
![]() |
|
cey cey ![]() 1. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 14 Şubat 2011 Konum: mudur Durum: Aktif Değil Mesajlar: 322 |
hac işaretine benziyo başka simge bulamamışlarmı gerçi simge deyişti başka degişen bir şey yok işsizlik ve enflasyon degişmedi
|
|
![]() |
|
TL'nin yeni simgesinde gülümseten tesadüfTürk lirasının yeni simgesini çizen ekibin başında bulunan Tülay Lale, 1977 yılı Konya doğumlu bir jeoloji mühendisi.Güncelleme:01 Mart 2012 14:09Ancak Tülay Lale'nin de baş harflerinin TL olması bir tesadüfe neden oldu. TL’nin simgesini tasarlayan İZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Lale, CNBC-e'ye konuştu. Tülay Lale, şunları söyledi: "Kendi ismimi parayla bağdaştıramadım ama bundan sonra bağdaşacak gibi. DSİ’nin de aralarında bulunduğu birçok devlet kurumuna hizmet veriyoruz. Selçuk Üniversitesi mezunu bir jeoloji mühendisiyim. 15 yıla yakın bir süredir yayın ve basınla ilgileniyorum. Yayıncı olan ağabeylerimin yanına gidip gelince bu tarafa kayma oldu. Bu alanda jeoloji mühendisleri oldukça fazla. Ben de diğer jeoloji mühendisleri gibi aynı kaderi yaşayanlardan birisiyim. Logonun doğuşunu anlatayım. Logoyu oluşturmadan önce araştırma içine girdik. Para simgelerinin hepsinde çizgilerin olduğunu gördük. Biz bu çizgilere anlam katmak için uğraştık. Yatay çizgiler doğuyla batı arasında köprüyü simgeliyor. Batısını su-okyanus gibi düşünebiliriz, 'l’nin kuyruğunu doğuya uzanan bir kapı olarak düşünebiliriz. Doğu ile batı arasındaki köprü olduğunu ifade etmeye çalıştık. Başbakanımızın söylediği çıpa sembolüyle benzer olması tesadüf ama biz tasarlarken onu düşünmemiştik. Öyle bir simge yapmalıydık ki, hem elle kullanımda hem de bilgisayar kullanımda çok rahat olmalıydı. 1:6 oranı şartnamelerde isteniyordu. Klavye ve insanların kullanımı, doğu-batı sentezine kağıt üzerinde karar verdikten sonra çizime geçildi. Çizgilerin önemi var. İki çizgi olması, köprü anlamına geliyor. 'l'nin yukarıyı göstermesi de ilerlemeyi kaydediyor. Dünya klavyelerinde bu tuşlar yoksa koymak zorunda kalacaklar. Dünyada da tanıtıma ihtiyaç var. Ajans olarak tanıtımını yapabileceğimizi düşünüyoruz. İnanın parasal boyutunu bilmiyorum. Ödülü bilmiyorum, ofise gittikten sonra bakacağım. TL’nin sembolünü bulmak, tarihe geçmek asla parayla ölçülecek bir ödül değil. Soyadım olan Lale'nin simgesiyle Türkiye’ye gizli de olsa damga vurduk diyordum ama TL’ye damga vurduk. Sembolü hazırlarken esinlenme olmadı. Klavyeleri, işaretleri, para birimlerini inceledik. Özgün bir tasarım oldu. Biz yarışmaya üç tasarımla katıldık. Bir televizyon kanalından aranınca şaşırdım. Trafikteydim. Sesimdeki sakinlikten dolayı telefondaki kişi ‘Aynı Tülay Lale’yle mi görüşüyorum?’ dedi. 'TL yarışmasında birinci olan Tülay Lale’yle arıyorum' dedi. ‘İnanın bilmiyorum, ofisi arayayım. Arkadaşlarım baksınlar’ dedim. Kazandığımı bile bu şekilde duydum." |
|
![]() |
|
drakman ![]() 1. Vites ![]() ![]() 01 - Ocak - 1976 Kayıt Tarihi: 17 Ekim 2011 Konum: ANKARA Durum: Aktif Değil Mesajlar: 154 |
Hayırlı uğurlu olsun güzel logo
|
|
PEUGEOT 3008 ALLURE ETG6(FULL) DİZEL+OTOM.
|
|
![]() |
|
djchaos ![]() 3. Vites ![]() ![]() 01 - Ocak - 1980 Kayıt Tarihi: 20 Eylül 2011 Konum: fethiye Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1258 |
http://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=21735&PID=350175
|
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |