![]() |
|
Motor yağıyla ilgili şehir efsaneleri ve gerçekler |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
Guests ![]() MISAFIR ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2011 Saat 13:32 |
![]() Araçların en önemli besin kaynaklarından motor yağları hakkında, sürücülerin kafasını gereksiz yere karıştıran birçok şehir efsanesi bulunuyor. Bunlardan en çarpıcı ve yaygın olan dört yanlış bilgiyi ve asıl gerçekleri, üstün Shell Helix’i geliştiren bilim insanlarından Mark Southby açıkladı. Yanlış: “Motorunuzda bugüne kadar hep mineral yağ kullandıysanız sentetik yağ kullanamazsınız.” Doğru: “Sürücülerin bir kısmı, daha önce kullanmadıkları için sentetik yağ denemeye çekinirler. Arabanızın kullanma kılavuzundaki viskozite gereksinimlerini ve şartını karşıladığı sürece mineral yağ veya sentetik yağ kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.” Yanlış: “Mineral yağ doğaldır, bu nedenle sentetik yağlara göre arabam için daha iyidir.” Doğru: “Çok yaygın olan bu inanışın aksine, sentetik yağ, arabanın motoru için, mineral bazlı yağlara göre daha iyi sonuç verir. Mineral yağlar, topraktan çıkartılan doğal rafine petrolden yapılıyor. Sentetik yağ ise uzman bilim insanları tarafından kimyasal olarak değiştirilerek mineral yağa göre çok daha geniş bir sıcaklık aralığında motoru koruyor.” Yanlış: “Rengi siyaha dönen motor yağı iyi değildir.” Doğru: “Tam tersine, siyah renge dönmeyen yağ, yağın iş görmediğine dair bir işarettir. Yağdaki katkı maddesi, kir ve tortunun çıkarılmasına ve süspansiyonda zarar vermeden tutulmasına yardımcı olur. Motor bu şekilde temiz kalır. Daha sağlıklı bir motor için, kirin motor yerine yağ değiştirildiğinde boşaltılabilen yağ içinde bulunması daha iyidir. Yanlış: “Kısa seyahatler motorum için daha iyidir.” Doğru: “Sık sık kısa seyahat yapan sürücüler, arabalarının yaşı ne olursa olsun motora zarar verebilirler. Motorlar, kısa mesafelerde optimum çalışma sıcaklıklarına ulaşmazlar ve böylece tortu oluşumu daha mümkün hale gelir. Bu durumda en iyi motor korumasını elde etmek için sürücülerin bir sonraki motor yağı seviyesine geçmeleri daha iyidir.” Kaynak : Oto Gazete |
|
![]() |
|
metin ![]() 4. Vites ![]() ![]() 24 - Ağustos - 1986 Kayıt Tarihi: 09 Aralık 2010 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 5805 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yanlış: “Rengi siyaha dönen motor yağı iyi değildir.”
Doğru: “Tam tersine, siyah renge dönmeyen yağ, yağın iş görmediğine dair bir işarettir. Yağdaki katkı maddesi, kir ve tortunun çıkarılmasına ve süspansiyonda zarar vermeden tutulmasına yardımcı olur. Motor bu şekilde temiz kalır. Daha sağlıklı bir motor için, kirin motor yerine yağ değiştirildiğinde boşaltılabilen yağ içinde bulunması daha iyidir. bunu bilmiyordum güzel paylaşım |
|
Akıllı insanlar yeni fikirleri tartışırlar.
Normal insanlar sonuçları tartışırlar. Küçük insanlarsa başka insanları tartışırlar... |
|
![]() |
|
oguzhan29 ![]() 3. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23 Mayıs 2010 Konum: GÜMÜŞHANE Durum: Aktif Değil Mesajlar: 2352 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı oguzhan29
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() |
paylaşım için teşekkürler motor yağı devirdaim ettirerek motoru temizler ve yap kirlenir bundan dolayı rengi sayhlaşır yani şini yapıyor demektir
|
|
PEUGEOT 206 SW HDİ X-LİNE(GRİ)2004 model
|
|
![]() |
|
mdincer34 ![]() 2. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22 Mart 2011 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 425 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı mdincer34
güzel paylaşım teşekkürler
|
|
2005 407 2.0 comfort hdi otomatik / 136 hp
|
|
![]() |
|
efsanemurat ![]() 1. Vites ![]() ![]() 25 - Ağustos - 1980 Kayıt Tarihi: 24 Nisan 2011 Durum: Aktif Değil Mesajlar: 345 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı efsanemurat
ELİNE SAĞLIK FAYDALI PAYLAŞIM BİR ÇOĞUNU BENDE YANLIŞ BİLİYORDUM DOĞRUSUNU ÖĞRENMİŞ OLDUK
|
|
2004 model 307 hdi xr 120000 km de
|
|
![]() |
|
Benim merak ettiğim, kendi aracım üzerinden örnek vermek gerekirse, araç ilk alındığından beri her bakımda hiç aksatılmadan Total 10-40 konmuş. Araç 2004 model 103binde. Ben şimdi Castrol EDGE 5-40 tam sentetik koymayı düşünüyorum. Bazı ustalar hangi yağ kullanıldıysa onunla devam et diyor. Kararsızım. Ancak tam sentetiğin daha performanslı olacağına inanıyorum. Kararsızım.
|
|
![]() |
|
dinoco ![]() 1. Vites ![]() ![]() 26 - Haziran - 1979 Kayıt Tarihi: 16 Ocak 2011 Konum: izmir urla Durum: Aktif Değil Mesajlar: 829 |
güzel paylaşım için tşkler Albay ımm
|
|
![]() |
|
Ben mobil 1 5-40 aldım kullanacağım. Motorunda kaçak yoksa çok rahat kullanabilirsin.
|
|
![]() |
|
mdincer34 ![]() 2. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22 Mart 2011 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 425 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı mdincer34
ben yeni değiştirdim castrol edge 5w 40 gayet güzel :)
|
|
2005 407 2.0 comfort hdi otomatik / 136 hp
|
|
![]() |
|
Sen Sağol Abim.. |
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |