Peugeot Türkiye Forumları
Pejo.Com.TR Peugeot Yedek Parça
www.pejo.com.tr
Anasayfa Anasayfa >PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL >Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - gelecegin yakıtı hidrojen
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

gelecegin yakıtı hidrojen

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Guests Açılır Kutu Gör
MISAFIR
MISAFIR
Simge
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Guests Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: gelecegin yakıtı hidrojen
    Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 Saat 18:11
İki hafta önce Honda’nın yeni yakıt hücreli FCX modelini Japonyo ve Amerika’da kısa bir sure sonra satışa sunacağını duyurması hidrojen enerji sistemlerine ilgi duyanları iyice heyecanlandırdı. Zira bu tür sistemlerle çalışan araçlar genelde konsept olarak sunuluyor ve bir türlü seri üretime geçemiyordu. Bu önemli adımla birlikte ilerleyen yııllar için ümitler daha da arttı.

Aslında hidrojen enerji sistemleri hakkında bilmediğimiz o kadar çok şey varki… Belki de en önemlilerinden başlamalı. Bu sistemleri ilk bulup derli toplu bir şekilde enerji sistemleri olarak tanıtan kişi bir Türk; Prof.Dr Nejat Veziroğlu. Bir diğer bilinmeyen gerçek de bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi UNIDO-ICHET’in Merkezi’nin İstanbul’da olması. 1974 yılında Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nun Miami’de yaptığı bir konferansta dünyaya duyurduğu ‘Hidrojen Enerji Sistemi’ zamanla çok fazla ilgi görmüş ve yine Prof. Veziroğlu’nun katkılarıyla Birleşmiş Milletler’e kadar taşınmış. Yine Veziroğlu’nun katkılarıyla 1992 yılında başlayan bir projenin ürünü olarak en nihayetinde 2003 yılında dünyanın Hidrojen Merkezi Türkiye ve İstanbul olmuş.

Petrol fiyatları gelişmeleri hızlandırdı
Öncelikli olarak şu soruyu sormak gerekiyor: Nasıl oldu da yakıt hücreli araçlar bu kadar kısa sürede böylesine bir gelişme gösterdi? Aslında araştırmalar hep vardı ama bu araştırmaları hızlandıran bazı ekonomik zorunluluklar son yıllarda iyice artmaya başladı. Bunların en başında artan petrol fiyatları geliyor. Bundan 3 yıl önce 40 dolar olan petrol fiyatları şu anda 90 doları aşmış bulunuyor. Yine bundan üç yıl önce sıvı hidrojen petrolden, gaz hidrojen de doğalgazdan üç kat pahalıydı. Bu fark şu anda kısmen kapanmış bulunuyor. Ayrıca hidrojen yakıt sistemlerinin yüzde 26 daha verimli olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Dünya’da birçok ülke ve aynı zamanda birçok otomotiv şirketi hidrojen enerji sistemlerine yatırım yapıyor. Ülkemiz ayrıca önemli bir avantaja da sahip. Çünkü Karadeniz’in dip sularında bol miktarda bulunan hidrojen-sülfürden elde edilecek hidrojen diğer yöntemlere göre üç defa daha ucuz olacak. Hidrojen enerji sistemlerinin hayatın her alanına yerleşmesi belki 50 yılı bulabilir ama otomotiv endüstri için bu süreç çok daha kısa sürecek gibi görünüyor. Hidrojen Enerji Sistemi hakkında birçok çalışma var. Fakat bizi ilgilendiren kısmı yakıt hücreli araçlar.

Hidrojen tehlikeli bir yakıt değil mi?
Hidrojen ile ilgili sorulan en en önemli sorulardan biri de bu. Hidrojen diğer yakıtlarla kıyaslandığında en güvenlisidir denebilir. Örneğin petrol alevi insan yakabilir ama hidrojen alevinin çıkardığı ısı insanı yakmaz. Ayrıca hidrojen petrol gibi yere yayılmaz çok çabuk uçar ve su baharı çıkardığı için insanı zehirleme ihtimali de yoktur.

Yakıt hücreli araçlardaki gelişmeler
Aslında yakıt hücreli araçlar üzerine çalışmayan marka neredeyse kalmadı. Audi, BMW, Daihatsu ,Fiat Ford, GM,Honda, Hyundai,Kia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot,Suziki, Toyota, Volkswagen bir veye birden fazla yakıt hücreli kosept araca sahip markalar.

Daha çok kısa bir süre önce Toyota, yakıt hücreli hybrid aracı FCHV ile tek depo ile 560km yol yaparak önemli bir başarıya imza atmıştı. Yine Hyundai I-Blue ve Tucson FCEV ile ilgili üretim planları yapmaya başladı bile. Yazının başında belirttiğimiz gibi Honda FCX modelini önümüzdeki aylarda Japonya ve Amerika’da satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

Aslında bu tür yeni teknolojiler bir çok kişiyi heyecanlandırır. Ama arkasından hemen ‘bu araçlar yollara çıkmaz’ diye bir serzeniş de ekleniverir. Gerçekte görüyoruz ki hidrojen enerji sistemlerinin geçmişi 30 yıl öncesine dayanıyor. Yeni bir enerji sistemine geçilmesi demek yeni bir dünya düzeni ve yeni bir yaşam biçimi demek. O yüzden yeni enerji sistemleri ekonomik olgunluğa ulaşmadan toplumun geneline yayılmaz. O yüzden yakıt hücreli araçları kısa bir sure sonar yolda görsek de hepimiz satın alamayacağız. Çünkü hem fiyat hem servis ve bakım maliyetleri bir sure daha soru işareti olacak. Ama global dünya ekonomisi o kadar hızlı hareket ediyor ki bugün ilk okul çağında olan çocukların hayatlarından içten yanmalı motorlara sahip araçların çok fazla yer teşkil etmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Artık yakıt hücreli araçların yollara çıkması için teknolojik açıdan bir sorun yok. Şimdi yakıt hücresi için gerekli sıvı veya gaz hidrojenin tüketicilere nasıl ulaştırılacağı, fiyatının ne olacağı, bu sistemle ile çalışan araçların bakım masrafının ne olacağı gibi sorulara cevap aranıyor.

Yakıt Hücresi Sistemi Nasıl çalışıyor?
Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su ve ısı oluşumuyla sonuçlanan ani bir reaksiyon gerçekleşir. Yakıt hücresi sisteminde, hidrojen ve oksijen doğrudan tepkimeye sokulmaz ancak, su ve elektrik üretmek için iyonlar halinde bir araya getirilir. Elektroliz ismi verilen bu olay, sadece iyonik yapıdaki hidrojenin geçmesini mümkün kılan elektroliz zarı sayesinde gerçekleşir.
Elektroliz zarı, hidrojen ve hava arasına yerleştirildiğinde, hidrojen zar ile reaksiyona girerek elektrik açığa çıkaran bir iyon (proton) haline gelir. Proton zardan geçer ve oluşan elektrik ise dış tarafla bağlantılı olan bir devre vasıtasıyla açıktaki havaya taşınır. Havadaki oksijen, zardan geçen protonlar ve elektrotlardan gelen elektrik ile birleşince su oluşturur. Bir ampulu yakmak ya da bir motora güç sağlamak için ihtiyaç duyulan enerji ise bu devreden geçen elektriktir. Toplam verimlilik, standart bir içten yanmalı motora göre daha yüksektir çünkü bir yakıt hücresi kimyasal enerjiyi (yakıt) ek bir adım olmadan doğrudan elektrik enerjisine dönüştürebilme özelliğine sahiptir. Örnek vermek gerekirse, son teknolojiye sahip yakıt hücre teknolojisine sahip bir araç 1 litreyle 24 km yol alırken İçten yanmalı motora sahip bir araç ise 12 km yol almaktadır.

Yakıt Hücresi Ünitelerinin Yapısı
Bir tek yakıt hücresi sistemi, bir volttan daha az olan elektrik enerjisi üretir. Bu enerji, genel kullanım için yeterli değildir. Bu amaçla, gerekli olan enerjiyi üretmek için yüzlerce yakıt hücresinin birbirine seri olarak bağlanmış hali olan yakıt hücresi üniteleri kullanılır.
Zarların arasına, elektriğin geçmesine izin verirken hidrojen ve oksijeni birbirinden uzak tutan ayıraçlar yerleştirilmiştir. Bu ayıraçlar hidrojen ve havayı içeri alıp zar ile temas ettiren, oluşan suyu da etkili bir biçimde ortamdan uzaklaştıran parçalardan oluşur.
Elektrolit zarların ayıraçtan zarar görmesini ve hem zarların hem de elektrodların gazın hızından etkilenmelerini önlemek için, gazları serbest bir şekilde içeri alan bir gaz difüzyon tabakası yerleştirilmiştir.
Düzenli yerleştirilmiş yakıt hücresi sistem plakalarını bir hizada tutmak veya aynı katmanda toplamak için uygun miktarda basınç uygulanmaktadır. Bu yüzden yakıt hücreleri plakaları için “yığın” tabiri kullanılmaktadır
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.
Peugeot Türkiye Forumları PEUGEOT TÜRKİYE FORUMLARINDA SON 20 KONU
Peugeot Türkiye Fan Club Gündem      
konu icon Peugeot Yedek Parça
konu icon Ön göğüs kısmı açılması hk. son mesaja git 705 5 Oto Tamir Servisim
konu icon Selülozik tiner silinen yerleri matlaştırdı iz yap son mesaja git 6162 12 stayk
konu icon 206 Otomatik Viteslerde Gazdan Cekince Devir sorun son mesaja git 1096 4 muratzengin
konu icon 2024 yılında 407 almak son mesaja git 270 0 Kazu59
konu icon "Clarion pu-2859a(l) rd3-01" Radyodan Aux alma son mesaja git 3578 1 Baki TANRISEVEN
konu icon 307 otomatik vites sorunu son mesaja git 49283 50 Pejo58
konu icon Tablet ekran dış bolumleri son mesaja git 509 0 Miskinler
konu icon 308 T7 Dizel Araç Aküden Akan Asitli Su Sorunu son mesaja git 326 0 Kalenders
konu icon 106 gti vites çubukları son mesaja git 547 0 SerkanPinar
konu icon Yeni 106 GTI a Yeni Usta - İstanbul Anadolu Yakası son mesaja git 86 0 SerkanPinar
konu icon 206 otomatik vites sorunu son mesaja git 4373 15 MMYILMAZ
konu icon 208 şanzıman vuruntu son mesaja git 1794 2 208adem1
konu icon PEUGEOT PANORAMİK CAM TAVAN MAĞDURİYETİ son mesaja git 1020 0 Just for Justice
konu icon Acil Yardım! 1.4 quicksilver stop ediyor son mesaja git 764 0 ozcank
konu icon 307 1.6 xt yürüyünce gelen ses son mesaja git 1749 11 Pejo58
konu icon Peugeot 307 Otomatik Vites Arızası (ÇÖZÜLDÜ) son mesaja git 28793 22 Pejo58
konu icon 407 ÇEKMİYOR son mesaja git 3713 6 Oyk2147
konu icon peugeot 308 star-stop sorunu? (2015- ) son mesaja git 26137 19 wolkan35
konu icon P0087 Hata kodu son mesaja git 2503 5 yigitmustafa
konu icon 1.4hdi / 1.4tdci rölanti arızası yardım edin lütfe son mesaja git 237 0 omersardogan
Bizi Takip Edin   

Bu ayki En Aktif 10 Üye 2024 NOVEMBER EN AKTİF 10 ÜYE
Üye Mesaj
Kesim 4
muratzengin 3
Pejo58 3
wolkan35 2
yigit0060 2
yigitmustafa 2
ulamburias 2
Oyk2147 2
208adem1 2
SerkanPinar 2
Bu ayki En Aktif 10 Üye FORUM YETKİLİLERİ
Üye Adı Yetki
GökhaN YÖNETİCİ
sonerkyl MODERATÖR
İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden birisi olan PeugeotTurkey.Com Peugeot Turkey Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. PeugeotTurkey.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde PeugeotTurkey.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Peugeot Turkey Fan Club © 2008 - 2024
“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.“ H.Ş.

Peugeot Forum English