Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

TÜM DİZEL ARAÇLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT TÜRKİYE MODİFİYE PLATFORMU
Forum Adı: Yararlı Dökümanları
Forum Tanımlaması: Modifiye ve Tuning adına yararlı bilgiler
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=8185
Tarih: 23 Haziran 2025 Saat 12:47
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: TÜM DİZEL ARAÇLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Mesajı Yazan: Guests
Konu: TÜM DİZEL ARAÇLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Mesaj Tarihi: 02 Mart 2010 Saat 23:59

iyi günler arkadaşlar.
bu topıcı turbo diesel araçların hangı devırde kullanılması gerektıgının pek fazla bilinmemesınden dolayı acma ihtiyacı duydum.yazımda tecrübelerim ve forumumuzun değerli üyeleri vezir ve obk'dan daha önce öğrendığım ve disiplınlı bır şekılde uyguladığım hususlara da değinerek derli toplu bir yazı olmasına gayret ettım.

Turbo dızel araçların yanlış kullanımı bu araçların ekonomık bır ürün olmaktan çıkıp aksıne durmadan masraf açan ürünler halıne gelmesıne neden olabılıyor.işte bunun önüne geçmek ve dizel aracı ekonomık kullanmak için doğru sürüş yontemlerının bılınmesı gerek.

ARACI ÇALIŞTIRMA SAFHASI

Öncelıkler aracı çalıştırmadan önce stop yazısının ve dığer uyarı ışıklarının(özellıkle ön ısıtma lambasının) sönmesını bekleyın çünkü soğuk havalarda mazot jelımsı bır hale gelır ve patlaması güçleşir.bunun için mazota ön ısıtma işlemı uygulanır ve mazot normal sıcaklıklara getırılır.bu işlem sadece bırkac sanıye ıcınde gerçekleşir.daha sonra araç çalıştırılır.

ARACI ÇALIŞTIRDIKTAN SONRAKI 5 DAKIKA

Araç çalıştırıldıktan sonra eğer hava soğuksa bir 30-40 sanıye kadar rolantıde aracı bekletmek yararlı olur ancak bunun bır kesınlıgı yoktur.dıkkat edılecek en buyuk husus yola cıktıktan sonra 5 dakıka kadar 2500 devırı geçmeden sakın bır bıçımde aracı kullanmaktır.Çünkü araç yenı çalıştıgında turbo mılı henuz tam olarak yaglanmamıstır ve eğer hava soguksa motor yagı tam olarak gorevını yapamaz(jelımsı formlara yaklaşabılır hava sıcaklıgına gore)bu sebeple ilk 5 dakıka yuksek devırlere cıkmaktan kacınmak turbo omru ve motor omru açısından onemlıdır.

ARACI EKONOMIK KULLANMAK ICIN HANGI DEVIRLERDE KULLANMALIYIZ
Öncelıkle aracın maksımum torku verdığı devır bılınmelıdır.ben bırcok emsal dızel aracla benzer özellıklere sahıp olan 1.6hdi aracımdan kullanım örneklerı vereceğım ancak 1.6 turbo dıesel sahıbı arkadaşların hemen hepsı bunu kullanabılır ve ya dığer hacımlerdekı motor sahıbı arkadaşlar da kendıne uyarlayabılır.
Halkımızdakı yaygın dizel araç devirli kullanılır inanışının aksıne turbo diesel araçlar ekonomı ve uzun omurlu kullanım maksadıyla devırsıze yakın kullanılmalıdır.1500 ila 2500 devır/dakıka aralıgında bır kullanım saglıklı olacaktır.1.6hdi maksımum torkunu 1750 devırde verıyor.bu sebeple ben 1500~2000 devır dakıka aralıgında aracı kullanıyorum(EKONOMIK KULLANIM ISTEYENLER BU CIVARLARDA KULLANMALI) ve vıtes değişimi için 2500devıre cıktıgımda bır sonrakı vıtese geçıyorum.2500 devırde vır sonrakı vıtese geçtıgımde 1600~1700 devırlere gelıyor araç bir sonrakı vıteste ve boylece saglıklı değer diebıleceğimiz sınırlarda aracı tutuyorum.

1500d/dk ALTINDA ARACI KULLANIRSAM NE OLUR?
1500 devır dakıkanın altındakı kullanımlarda turbonun verimi tam olarak alınamaz ama 1500 devırın altına ınılmemesını gerektıren en onemlı sorun ıse 1500 devırın altında yakıt pompasının zorlanması ve enjektorlerde kurum oluşumuna sebebıyet vermesıdır.(yokuş aşşağı ınılıyorsa ve hızlanma gereksınımı cok fazla yoksa 1500 devırın altına ınılebılır.)

2500d/dk ÜZERİNDE ARACI KULLANIRSAM NE OLUR?
yakıt ekonomısı ıcın tavsıyem 2000 devırın uzerıne vıtes değişimi harıç çıkılmamasıdır.ancak özellıkle 2500 devırden sonra aracın yakıt sarfıyatında cıddı artışlar oluşmaya başlamaktadır.anı bır hızlanma gereksınımı duyuldugunda maksımum beygir gücü alınan devıre kadar cıkılabılır(kendı aracımda 4000 devır ve bırcok dızel araçta benzer devırlerde)maksımum beygır gucu alınan devır gecıldıkten sonra gaza basmanın bır anlamı yoktur çünkü 1750 d/dk da zırve yapan ve 4000 devıre kadar %90 ı korunan tork eğrisi buradan sonra sert bır ınışe geçecek (arac pek fazla ıvmelenemeyecek)ve yakıtı boşa harcamış olacağız.

ARABAYI DURDURMADAN ÖNCE
aracı durdurmadan once en az 40-50 sanıye kadar beklemelıyız çünkü aracımızla yol alırken yuksek hızlarla donen turbo pervanelerını bırbırne bağlayan mıl motor tarafından yaglanır ve motoru kapattıgımız anda yaglama durur ancak motor kapandıgında bu mıl donmeye devam eder yağsız kalmak suretıyle turbo mılı zarar gorebılır.ama aracı 40-50 sanıye kadar bekletırsek turbo düşük devırlere düşer ve motoru kapattıgımızda kısa sürede durmak suretıyle zarar gormez.

TURBO DIZEL ARAÇ SAHIPLERINE BIRKAÇ UYARI
*Aracınız bır rallı aracı değildir bu sebeple yuksek torkunun keyfıne kapılıp hızlanıp yavaşlayıp durmayın.aracınız sabıt hızlarda uzun süre kullanım için tasarlanmıştır.
*turbonun korunması maksadıyla aracı çalıştırdıgınızda ve durdurmadan once 40-50 sanıye rolantıde bekleyın.
*ekonomık kullanım için aracı maksımum torkun alındığı devıre yakın kullanın.
*kalıtelı mazot kullanın zıra enjeksıyonlu dızel araçlar enjeksıyonlu benzınlı araçlardan daha buyuk tehlıke altında bu yakıt hususunda.
*soğuk havalarda aracı çalıştırmadan once kesınlıkle on ısıtmanın yapılmasını bekleyın.
*aracınızı 1-2 km mesafe gıtmek için kullanmayın çunku yeterı kadar ısınmayan motor fazla yakıt sarfıyatına neden olur

sagılarımla

NOT:noktalı harf kullanımında alışkanlıktan dolayı hatalarım affola

Cevaplar:
Mesajı Yazan: H-a-d-i
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 00:08
emeğin ve paylaştığın değerli bilgiler için teşekkür ederiz.

-------------
Hadi, 1981, İstanbul

Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 00:15
BİZ ASIL OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ SAYGILARIMIZLA

Mesajı Yazan: ali öncü
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 00:23
çok güzel paylaşım emeğinize sağlık

Mesajı Yazan: ErkanKurnaz
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 07:38

çok güzel bilgiler vermişsin emeğine sağlık

-------------
Erkan KURNAZ

1982/ERZURUM

0 RH +

NİLÜFER/BURSA

Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 08:01
paylaşım için tesekkurler

Mesajı Yazan: Can Düzyatan
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 08:25
Alıntı yazımda tecrübelerim ve forumumuzun değerli üyeleri vezir ve obk'dan daha önce öğrendığım

Bu arkadaşlar da kim Polat'ım kaptanım?ConfusedDil Çıkarma

Alıntı yaptığın yeri de bildirmiş olsaydın daha iyi olurdu sanırım..

( http://forum.donanimhaber.com/m_27665617/printable.htm - http://forum.donanimhaber.com/m_27665617/printable.htm  )

Paylaşım için teşekkürlerGülme

-------------
Can Düzyatan

1972

B rh +

İzmir

Mesajı Yazan: Murat
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 08:54
Faydalı bilgiler.
Paylaşım için teşekkürler.

Mesajı Yazan: Celalettin
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 09:47
 Teşekkürler Polatkaptan.Tereddüt edilen bazı konulara açıklık getirmiş yazınız.Emeğine sağlık

-------------
celalettin 2006-307 1.6 hdi 110hp

Mesajı Yazan: atakanka
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 10:48
yeni dizel araba sahibi olmuşken bu yazı iyi geldi sağlıklı kullanım için :)) elinize sağlık..Gülme

-------------
Varlığımız provakasyon birbirimize.

Mesajı Yazan: Özgür
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 11:30
Orjinalini yazan: Can Düzyatan Can Düzyatan Yazdı:

Alıntı yazımda tecrübelerim ve forumumuzun değerli üyeleri vezir ve obk'dan daha önce öğrendığım

( http://forum.donanimhaber.com/m_27665617/printable.htm )

SırıtmaGöz Kırpma
Sırıtma

-------------
206 feline 1.4 hdi 2006

Mesajı Yazan: mabolla
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 13:49
imzamı atarım.teşekkürler

-------------
Baran yıldırım

Mesajı Yazan: hasimayaz
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 14:35
Önemli bilgiler... Tüm dizel araç sahipleri kesinlikle okumalı

Mesajı Yazan: okan77
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 15:40
0 dizel araç alan, otomobil sahipleri bunların % kaçını uyguluyor acaba..... 2. elde de temiz dizel bulmak zorlaşıyor... Paylaşım için çok teşekkürler...

Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 19:31

KUSURA BAKMA PAYLAŞTIĞIM LİNKİ KOPYALAYAMAMIŞIM ÖZÜR DİLERİM AMA ŞUNU BİLKİ KENDİMİ BİŞEY ZANNETMEK İÇİN PAYLAŞMADIM İNSANLAR BİLGİLENSİN DİYE PAYLAŞTIM . NEYSE ÖZÜR DİLERİM  İZMİRİN TEMSİLCİSİ...

Mesajı Yazan: coyote26
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 19:53
guzel paylasım emegıne saglık....

Mesajı Yazan: Can Düzyatan
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 22:14
Orjinalini yazan: polatkaptan polatkaptan Yazdı:

KUSURA BAKMA PAYLAŞTIĞIM LİNKİ KOPYALAYAMAMIŞIM ÖZÜR DİLERİM AMA ŞUNU BİLKİ KENDİMİ BİŞEY ZANNETMEK İÇİN PAYLAŞMADIM İNSANLAR BİLGİLENSİN DİYE PAYLAŞTIM . NEYSE ÖZÜR DİLERİM  İZMİRİN TEMSİLCİSİ...

E şimdi oldu mu yani?

Kızacak, darılacak, "şunu bil ki" gibi bir hitap sarfettirecek ne oldu?

Birbirimizi eleştirmeye hakkımız, eleştiri almaya tahammülümüz mü yok?

"Bir şey zannetmek" değildir paylaşımda bulunmak.Adı üstünde paylaşmaktır, gördüğünü bildiğini aktarmaktır çevrene.

Kusura bakma ama paylaşımda bulunan hepimize karşı haksız bir kelime sarfetmişsin " kendini bir şey zannetmek" derken.

Burada ve sair forumlarda paylaşımda bulunan arkadaşların kendilerini yüksek göstermek, kendilerini bir şey zannetme güdüsüyle paylaşımda bulunduklarını sanmıyorum.Buna sen de dahilsin.

Seni eleştiren mesajımda alıntıyı nerden yaptığını bildirmeyişin oldu.

Konuyu okuduğumda bilmediğim şeyleri de öğrenmiş oldum sayende ve gereken teşekkürümü de ilettim zaten.

Vatandaşın birisi hiç üşenmemiş, vaktini harcamış, bilgilerini huzurlarımıza dökmüş ve başka birisi bu bilgileri almış başka bir platformda başkalarıyla paylaşmış.

E hani o emeği harcayan vatandaşın hakkı?

Yarın öbür gün o vatandaş derse ki " benim emeğimi, benim bilgimi  bana sormadan neden yayınlıyorsun, en azından adımı belirtme nezaketinde bulunsaydın bari " dediği zaman sen ne cevap vereceksin Polat arkadaşım?

Aldım ve yapıştırdım, seni ilgilendirmez deme lüksün var mıdır?

Etik olan şey paylaşımı yapan şahsın kaynağını belirtmesidir.

Emeğe saygı benim düsturumdur, hepimizin de düsturu olmalıdır !!!

Diğer bir mevzuya aklım takıldı ve hazır yazmaya başlamışken onu da dile getireyim!

Benim bu siteye gelmemdeki amaç X bir koltuğa oturmak değildi.

Siteyi kuran ve yönetici arkadaşlarımızın teklif etmesi üzerine ve kabul etmemden dolayı İZMİR Temsilciliğine getirildim.

Temsilci olmuşum olmamışım ne farkedecek ki, ben burada olmaktan bir şekilde mutluyum zaten.

Haa, şayet bu göze batıyorsa, istenmiyorsam, rahat davranamayacaksam, eleştiri hakkımı kullanamayacaksam iade ederim yetkimi ve tribüne çıkarım.Ben bu stadda olmaktan mutluyum, ha orda ha burda..

En azından rengim belli..

Sevgili yönetici arkadaşlarım;

Sanırım, normal üye arkadaşlarım gibi olmak hem onları hem de beni daha huzurlu kılacak.Yetkilerimin alınmasını rica ediyorum..

Teşekkür ederim..

-------------
Can Düzyatan

1972

B rh +

İzmir

Mesajı Yazan: ErolSen
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 22:32
faydalı bir paylaşım olmuş teşekkür ederim.

-------------
Erol ŞEN
ESKİŞEHİR
21.02.1985
B Rh +
2005 206 X Line 1.4 O.V

Mesajı Yazan: EminÖNAL
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 22:34
göze batma, istenmemek, rahat davranamamak, eleştiri hakkını kullanamamak gibi bi durum kesinlikle yok Can abi onuda nerden çıkardın ?

Bir arkadaşın aklına geldiğini yazmasıyla böyle bir hisse kapılmadın herhalde ?

Ben yetkilerinin alınması kararına karşıyım şahsen..sende bir düşün isterim.. 

-------------
A3

Mesajı Yazan: alpayarzu
Mesaj Tarihi: 03 Mart 2010 Saat 22:40
Teşekkürler :)

-------------
darbeler yesende yüreğine affetmek en asil intikam.

Mesajı Yazan: kann87
Mesaj Tarihi: 04 Mart 2010 Saat 01:34
paylasım ıcın tesekkurler

-------------
-küfürbaz gizemli rapci-

Mesajı Yazan: GökhaN
Mesaj Tarihi: 04 Mart 2010 Saat 11:38

Orjinalini yazan: polatkaptan polatkaptan Yazdı:

E şimdi oldu mu yani?

Kızacak, darılacak, "şunu bil ki" gibi bir hitap sarfettirecek ne oldu?

Birbirimizi eleştirmeye hakkımız, eleştiri almaya tahammülümüz mü yok?

"Bir şey zannetmek" değildir paylaşımda bulunmak.Adı üstünde paylaşmaktır, gördüğünü bildiğini aktarmaktır çevrene.

Kusura bakma ama paylaşımda bulunan hepimize karşı haksız bir kelime sarfetmişsin " kendini bir şey zannetmek" derken.

Burada ve sair forumlarda paylaşımda bulunan arkadaşların kendilerini yüksek göstermek, kendilerini bir şey zannetme güdüsüyle paylaşımda bulunduklarını sanmıyorum.Buna sen de dahilsin.

Seni eleştiren mesajımda alıntıyı nerden yaptığını bildirmeyişin oldu.

Konuyu okuduğumda bilmediğim şeyleri de öğrenmiş oldum sayende ve gereken teşekkürümü de ilettim zaten.

Vatandaşın birisi hiç üşenmemiş, vaktini harcamış, bilgilerini huzurlarımıza dökmüş ve başka birisi bu bilgileri almış başka bir platformda başkalarıyla paylaşmış.

E hani o emeği harcayan vatandaşın hakkı?

Yarın öbür gün o vatandaş derse ki " benim emeğimi, benim bilgimi  bana sormadan neden yayınlıyorsun, en azından adımı belirtme nezaketinde bulunsaydın bari " dediği zaman sen ne cevap vereceksin Polat arkadaşım?

Aldım ve yapıştırdım, seni ilgilendirmez deme lüksün var mıdır?

Etik olan şey paylaşımı yapan şahsın kaynağını belirtmesidir.

Emeğe saygı benim düsturumdur, hepimizin de düsturu olmalıdır !!!

Diğer bir mevzuya aklım takıldı ve hazır yazmaya başlamışken onu da dile getireyim!

Benim bu siteye gelmemdeki amaç X bir koltuğa oturmak değildi.

Siteyi kuran ve yönetici arkadaşlarımızın teklif etmesi üzerine ve kabul etmemden dolayı İZMİR Temsilciliğine getirildim.

Temsilci olmuşum olmamışım ne farkedecek ki, ben burada olmaktan bir şekilde mutluyum zaten.

Haa, şayet bu göze batıyorsa, istenmiyorsam, rahat davranamayacaksam, eleştiri hakkımı kullanamayacaksam iade ederim yetkimi ve tribüne çıkarım.Ben bu stadda olmaktan mutluyum, ha orda ha burda..

En azından rengim belli..

Sevgili yönetici arkadaşlarım;

Sanırım, normal üye arkadaşlarım gibi olmak hem onları hem de beni daha huzurlu kılacak.Yetkilerimin alınmasını rica ediyorum..

Teşekkür ederim..

böyle birşey söz konusu değildir.

-------------
106->206->208->207->301->308->3008->C4X

Peugeot Yedek Parça -> https://www.pejo.com.tr" rel="nofollow - www.pejo.com.tr

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net