Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Sisli havalarda araç kullanmanın püf noktaları

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT TÜRKİYE MODİFİYE PLATFORMU
Forum Adı: Yararlı Dökümanları
Forum Tanımlaması: Modifiye ve Tuning adına yararlı bilgiler
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=6983
Tarih: 25 Kasım 2024 Saat 04:53
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: Sisli havalarda araç kullanmanın püf noktaları
Mesajı Yazan: Guests
Konu: Sisli havalarda araç kullanmanın püf noktaları
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 11:52
Sisli havalarda araç kullanmanın püf noktaları
Far ve stop lambalarınızı iyice temizleyiniz. Kısa hüzmeli farlarınızı ve ön sis farlarınızı yakınız. Siste araç kullanırken yapılan yanlışlardan biri, uzun huzmeli farların yakılmasıdır. Uzun huzmeli farlar yakıldığında öndeki sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelecek ve görüşü engelleyecektir.

Ön sis farlarınızın yanısıra kısa hüzmeli farlarınızı yakmayı unutmayınız. Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir yanlış ise tüm farların kapatılıp sadece ön sis lambalarının yakılmasıdır. Bu durum karşıdan gelen sürücülerin aracın boyutlarını tam olarak görmesini engelleyecek ve kazalara neden olabilecektir.

Hareket halindeyken dörtlü flaşörlerinizi yakmayınız. Siste taşıt kullanırken sürücülerin yaptığı başka bir hata da, dörtlü flâşörlerin görülmek için yakılmasıdır. Dörtlü flâşörler, sadece bir tehlike durumunda ve taşıt durduğunda yakılmalıdır.
Takip mesafenizi artırınız. Siste taşıt kullanırken takip mesafesine de dikkat etmek gerekir. Çünkü sis, su buharından oluştuğu için yolu ıslatacaktır. Bu yüzden fren mesafesi kuru zemindekine göre daha uzun olacaktır. Normal zeminde 100 km/s süratle giden bir araç fren yaptığında 44-50 metrede dururken, siste bu mesafe 100 metreye kadar çıkabilir. Sisli havalarda öndeki araçla normalden daha fazla mesafe bırakılmalıdır. Örneğin 60 km/sn süratle giden bir taşıtın öndeki araçlarla arasında hızı kadar, yani 60 metre mesafe bırakması gerekir.

Yol çizgilerini değil, yol kenarında bulunan işaretleri takip ediniz. Silinmiş yol çizgileri sizi yanıltıp tehlikelere yol açabilir.

Hava ne kadar soğuk olursa olsun, aracın camını açınız. Böylelikle diğer taşıtların sesli uyarılarını kolaylıkla duyabilirsiniz. Ayrıca iç camlarda buğu engellenecektir.

Siste taşıt kullanırken kesinlikle sollama yapmayınız. Çünkü sisli havalarda görüş mesafesi ve buna bağlı olarak sürat düşeceğinden, karşıdaki taşıtla burun buruna gelme olasılığı artacaktır. Ancak yine de sollama yapmak gerekiyorsa, mutlaka ışık ve klaksonla gerekli uyarı yapılmalıdır.

Sisli havalarda herhangi bir problemden ötürü yol kenarında durmak gerekirse, mutlaka dörtlü flâşörler yakılmalı ve mutlaka arkadan gelen sürücülerin fark edilmesi için araçtan 100 metre geriye reflektör yerleştirilmelidir.

Sis, özellikle şehir içi yollarda yayaların görülmesini de engelleyecektir. Bu yüzden sisli havalarda özellikle şehir içi yollarda yavaş gidilmeli, kavşaklarda mutlaka durulmalı ve kimsenin gelmediğinden emin olduktan sonra hareket edilmelidir. Sisli havalarda yayaların da üzerlerine, uzaktan rahatlıkla görülebilecek fosforlu giysiler giymelerinde fayda vardır.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Onur
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 14:03
paylaşım için teşekkürler

-------------
2011 Renault Clio Extreme 1.6 16v BVA

Mesajı Yazan: CIHANGIR_DONMEZ
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 17:59
MERCİİİ BUGUNLERDE LASUMDUU BOLE BILGILER MALUM DUN GECE DE BENDE YOLDA KALDIM SIS YUZUNDEN BENZINIM BITTI :(

Mesajı Yazan: Doktor
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 18:31
Zamanlama güzel.
Teşekkürler.

-------------
Doktorlar da modifiye sever... :)

Mesajı Yazan: ErkanKurnaz
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 20:09
bilgiler için sağol kardeşim, emeğine sağlık

-------------
Erkan KURNAZ

1982/ERZURUM

0 RH +

NİLÜFER/BURSA

Mesajı Yazan: AydinBeyol
Mesaj Tarihi: 22 Kasım 2009 Saat 20:45
teşekkürler emrah

-------------

Mesajı Yazan: TOLGA
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 00:22
emrah'ım göz gözü görmüyor buralarda napcaz bütün kış???

-------------
KADIN DEDİĞİN,
İSTANBUL GİBİ OLMALI,
FETHİ ZOR,
SAHİBİ TEK...

Mesajı Yazan: Panzo
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 04:40
sisleri ac :)

-------------
keep on rising

Mesajı Yazan: HakanGokdemir
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 09:20
Sağol Emrah sisli havaları neden seviyorum biliyormusunuz?
Polis ekibinin yanından sis farlarım açık geçiyorum kılını bile kıpırdatmıyorlar?LOL

-------------
Hakan GÖKDEMİR
0 533 215 8019

Pendik / İSTANBUL
26.08.1980

A RH +

Kardeş zorunlu dosttur, Dost seçilmiş kardeştir...

Mesajı Yazan: FTH
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 09:39
Teşekkürler... herkesin bilmesi gerek bence ...

-------------
106 Quiksilver 2000
206 Quiksilver (KUPON) 2005
207 Millesim   2009
207 GT   2009    
VW Scirocco white ed. 2017
206 CC SİYAH 2003
206 CC GRİ 2004

Mesajı Yazan: hasimayaz
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 12:03
Birde sislere Xenon takmamak gerekiyor :) ..

Ben sisli havalarda ön cama yaklaşıyorum.. Aklımca mesafe kısalıyor daha iyi görüyorum :).. 30 dk.lık yolculuktan sonrada belim tutuluyor

Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 12:11
Orjinalini yazan: hasimayaz hasimayaz Yazdı:

Ben sisli havalarda ön cama yaklaşıyorum.. Aklımca mesafe kısalıyor daha iyi görüyorum :).. 30 dk.lık yolculuktan sonrada belim tutuluyor

Haşim o sisten ziyada yaşlanma belirtileri değil mi yavv, aynı şeyi bizim bir amca var oda yapıyor LOLLOLLOL

-------------
Hakan GÖKDEMİR
0 533 215 8019

Pendik / İSTANBUL
26.08.1980

A RH +

Mesajı Yazan: hasimayaz
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 13:30
Orjinalini yazan: HakanGokdemir HakanGokdemir Yazdı:

Orjinalini yazan: hasimayaz hasimayaz Yazdı:

Haşim o sisten ziyada yaşlanma belirtileri değil mi yavv, aynı şeyi bizim bir amca var oda yapıyor LOLLOLLOL
Ama harbiden yaslanınca göremiyorum yaw.. ileri doğru eğilince daha rahat görüyorum.. birde müziği kapatmam gerekiyor görmek için.. Psikolojik olabilir :) :)

Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 14:34
Haşim bu olanlar sadece bana mahsus sanıyordum, demekki bende değillmiş sorun Big smile

-------------
Hakan GÖKDEMİR
0 533 215 8019

Pendik / İSTANBUL
26.08.1980

A RH +

Mesajı Yazan: TOLGA
Mesaj Tarihi: 23 Kasım 2009 Saat 21:48
Orjinalini yazan: Panzo Panzo Yazdı:

sisleri ac :)
Big smilemaalesef sis farım yok, onun yerine gözümü dört açıyorum Wink

-------------
KADIN DEDİĞİN,
İSTANBUL GİBİ OLMALI,
FETHİ ZOR,
SAHİBİ TEK...

Mesajı Yazan: Sönmez
Mesaj Tarihi: 25 Ocak 2010 Saat 16:00