Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Ayarsız uzun far artık ağır kusur değil

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL
Forum Adı: Duyurular, Şikayet, İstek ve Öneriler
Forum Tanımlaması: Peugeot Türkiye forumları ve web sitesiyle alakalı tüm duyuru, öneri, istek ve şikayetlerinizi bildirebilirsiniz
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=6562
Tarih: 23 Şubat 2025 Saat 07:56
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: Ayarsız uzun far artık ağır kusur değil
Mesajı Yazan: hasimayaz
Konu: Ayarsız uzun far artık ağır kusur değil
Mesaj Tarihi: 26 Ağustos 2009 Saat 20:06
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.

Araç muayenelerindeki kusurları her hafta istatistiksel olarak değerlendirdiklerini anlatan Kemaloğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Araçlardaki ağır kusurların yüzde 55-60'ını uzun farlarla ilgili kusurlar oluşturuyordu. Bu konuyu tekrar gözden geçirdik ve trafik güvenliği açısından uzun farlardaki kusurların çok olumsuz bir etki yarattığını düşünmediğimiz için hafif kusur kapsamına aldık.

Uygulamadaki kusur niteliklerini gelecek yıl tekrar değerlendirerek kusur gruplarında yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Eskiden araç muayeneleri ruhsat üzerinden sadece gözle yapılıyordu. Şu anda sistemde her noktanın kontrol edildiği bir araç muayenesi söz konusu.”

“AB MEVZUATI İLE FARKLILIK YARATTI” İDDİASI

Araç Muayenesi ve Fren Testleri konusunda Alman akreditasyon kurumu DAP ve TÜRKAK'tan akredite FRENTEKNİK Şirket Müdürü Alpay Lök ise “kararı doğru bulmadıklarını” söyledi. Lök, “Bu durum, farların servislerde kontrolü gereğini ortadan kaldırmıştır. Farı ayarlanmamış araçlar trafikte eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edecek” iddiasında bulundu.

Yeni düzenlemenin, “Ulusal Araç Mevzuatı”ndaki “ayarsız uzun farların ağır kusur grubunda yer alması şeklindeki bir yanlışı düzelttiğini, ancak kısa farlarla ilgili mevcut bir yanlışı düzeltmediğini” savundu. Lök, “Son düzenleme daha hatalı bir sonuç doğurmuştur. Çünkü 'ayarsız kısa far' ve 'ayarsız uzun far'ın hafif kusur olmasıyla far kontrol ve ayar cihazı kullanılarak araçların farlarının servislerde kontrolü gereği ortadan kalkmıştır” dedi.

Lök, söz konusu düzenlemenin ardından “Far kontrol ve ayar cihazının da kullanımına da gerek kalmayacağını” öne sürerek, “bu cihazların da atıl duruma geleceği” görüşünü dile getirdi.

“Ayarsız kısa farların ağır kusur kapsamına alınmamasıyla Ulusal Araç Muayene Mevzuatı'nın AB Muayene Mevzuatı ile farklılık yarattığını” savunan Lök, muayeneden “ayarsız farla geçen araçların, trafikte de eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edeceğini” iddia etti. Lök, uygulamanın araç muayenesinin güvenli bir şekilde yapılması beklentilerini de boşa çıkaracağını öne sürdü.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: EMRE
Mesaj Tarihi: 26 Ağustos 2009 Saat 23:35
paylaşım için saollasın konuyla alakası yok ama benim 2 hafif kusur var yaptırtmama gerek yok dediler biri motor şasesi okuyamadı ona verdi bide camlardaki filmlere verdi bi yerde okudum trafik polisi durdurdumu ceza yazabilirmiş hafif kusur oldugu için böyle bişey varmı ?

Mesajı Yazan: deniz_206
Mesaj Tarihi: 27 Ağustos 2009 Saat 00:22
polis çevirince illaki bişeyden ceza yazıyo cam filmide albeni tabiiki ben sis lambalarım yanıyo diye 30 tl rüşvet verdim buda saçmalık bence fabrika koymuş sonuçta bu sis farlarını yani kısacası polis çevirdimi bişey buluyo kitliyo.

-------------
206 PANAROMIC 1.4 benzinli   34 BR 4985

0535 648 84 68

Mesajı Yazan: BurçUMUL
Mesaj Tarihi: 27 Ağustos 2009 Saat 08:43
Benada uzunlarım yüksek diye ağır kusur vermişlerdi . Serviste yaptırdım ve yaptırdığıma dair fatura aldım ancak öyle onay verdiler . İnanın değişen birşey yoktu farlarımda . Maksat kontrolün ne kadar sıkı olduğunu göstermek ama bence boş .  Paylaşımm için teşekkürler 2011 deki muayenede işime yarayacaktır .

-------------
Forever young by my gti

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net