Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Yardım Ustalar.. 2002 model XR şanzıman arızası..

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT MODELLERİ (ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ)
Forum Adı: 206
Forum Tanımlaması: Peugeot 206, 1998'den 2011'e kadar üretilen kompakt boyutlu satış rekoru kırmış bir otomobildir
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=48777
Tarih: 12 Kasım 2025 Saat 20:07
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: Yardım Ustalar.. 2002 model XR şanzıman arızası..
Mesajı Yazan: Makaroglu
Konu: Yardım Ustalar.. 2002 model XR şanzıman arızası..
Mesaj Tarihi: 22 Ekim 2019 Saat 16:58
Selamunaleyküm ustalar 2002 model otomatik vites  206 sahibiyim aracım 175.000 kmde. Şanzumanla alakalı çok enteresan problem yaşıyorum. Aracın motoru soğukken çalıştırıp yola çıktığımda 3. Vitese geçince devir saati yükseliyor ama araç hızlanmıyor bir nevi kaçırıyor. Devir saati yükselince zaman zaman kar ve spor modu ışıkları yanıp sönüyor Fakat 5 dakika sonra hararet biraz yükseldikten sonra hiçbirşey olmamış gibi yoluma devam ediyorum. Bu problemi araç her soğukken yola çıktığımda yaşıyorum. Eğer aracı hiç kıpırdatmadan olduğu yerde biraz ısıtıp yola çıktığımda hiçbir problem yaşamıyorum.. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

Cevaplar:
Mesajı Yazan: pusutr
Mesaj Tarihi: 22 Ekim 2019 Saat 18:43
Şanzuman yağını değiştirmenizi tavsiye ederim. Motor yağ değişim zamanı geldiyse onu da değiştirelim.

Mesajı Yazan: talip206
Mesaj Tarihi: 22 Ekim 2019 Saat 19:50
Şanzıman  yeterli basıncı sağlayamadığı için  devir artıyor.  Bunu algılayan şanzıman beyni kendini korumaya alıyor. 
Iki ihtimal var. Ilk ihtimalde sadece şanzıman yağ  değişimi ile kurtarabilirsiniz. 
Ikinci ihtimal selenoid değişimi ile birlikte yine şanzıman yağ değişimi.
Selenoid vanaların çalışıp  çalışmadığını bilgisayara bağlayarak basınç değerlerine bakabilirsiniz.
Yada kesin teşhis vermez ama Aracı  çalıştırın camı açın vitesleri r ve d ye alın. D ve r de iken arı vızıltısına benzeyen ses duyuyor musunuz  kontrol edin.
Eğer ses geliyorsa selenoid vanalar sağlamdır.

Korumaya alma süreci zamanla giderek artacaktır. Tavsiyem ısıtmadan yola çıkmayın. Korumaya alınca  stop edip  tekrar çalıştırın.

Mesaj Tarihi: 24 Ekim 2019 Saat 00:56
Orjinalini yazan: talip206 talip206 Yazdı:

Şanzıman  yeterli basıncı sağlayamadığı için  devir artıyor.  Bunu algılayan şanzıman beyni kendini korumaya alıyor. 
Iki ihtimal var. Ilk ihtimalde sadece şanzıman yağ  değişimi ile kurtarabilirsiniz. 
Ikinci ihtimal selenoid değişimi ile birlikte yine şanzıman yağ değişimi.
Selenoid vanaların çalışıp  çalışmadığını bilgisayara bağlayarak basınç değerlerine bakabilirsiniz.
Yada kesin teşhis vermez ama Aracı  çalıştırın camı açın vitesleri r ve d ye alın. D ve r de iken arı vızıltısına benzeyen ses duyuyor musunuz  kontrol edin.
Eğer ses geliyorsa selenoid vanalar sağlamdır.

Korumaya alma süreci zamanla giderek artacaktır. Tavsiyem ısıtmadan yola çıkmayın. Korumaya alınca  stop edip  tekrar çalıştırın.

Şanzıman yağını değiştirdim problem çözülmedi ayrıca bilgisayara bağlayınca da hiçbir hata kodu gözükmüyor ve basınç değerleri normal gözüküyor valla bu işten hiçbirşey anlamadım..

Mesaj Tarihi: 24 Ekim 2019 Saat 00:57
Orjinalini yazan: pusutr pusutr Yazdı:

Şanzuman yağını değiştirmenizi tavsiye ederim. Motor yağ değişim zamanı geldiyse onu da değiştirelim.

Hepsini değiştirdim hocam sonuç alamadım..

Mesajı Yazan: sonerkyl
Mesaj Tarihi: 24 Ekim 2019 Saat 09:13
birde fren müşürünü değiştirin arıza göstermesede bu tip sıkıntılara sebep olabiliyor.

-------------
Peugeot 106 1.4 (1997)
Renault Scenic 2.0 16v (2000)
308 1.6 vti (2012)
206 1.4 FEVER (2007)
Kötü Araç Yoktur. Bakımsız Araç Vardır.

Mesaj Tarihi: 24 Ekim 2019 Saat 13:05
Orjinalini yazan: sonerkyl sonerkyl Yazdı:

birde fren müşürünü değiştirin arıza göstermesede bu tip sıkıntılara sebep olabiliyor.

Hmmm tamam hocam aklımda olsun dediğini yapıcam teşekkürler..

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net