Hidrojenli araba olarak da bilinen hidrojen motoru ile çalışan araçlar artık prototip bazında da olsa ülkemizde de üretiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ tarafından tasarlanan ve HydroBee adı ile duyurulan araç da bunlardan birisi. Henüz prototip olsa da ilk yarışına giren araç 1litre benzin karşılığı enerji ile 550 km yol katetti.
Türkiyede artık otomobil araştırmaları konusunda ciddi gelişmeler göze çarpmakta. Üniversiteler ve özel girişimciler artık otomobil sektöründe araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hız verdiler. İstanbul Teknik Üniversitesi Hidrojenli Araç Ekibi de otomobil sektöründe araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten oluşumlardan birisidir.Her yıl Fransa'da düzenli olarak yapılan Shell Eco-Marathon yarışına katılmak ve en iyi 15 araç içerisinde yer almak isteyen İTÜ Hidrojenli Araç Ekibi benzin, motorin, LPG ve alternatif enerji kaynakları ile sınırlandırılmış durumda olan otomotiv sektöründe alternatif enerji kaynağı olarak sayılan Hidrojen Enerjisi ile çalışan bir otomobil tasarlamıştır. Eco-Maraton a 2006 yılında katılan ekip HydroBee ile 1 litre benzin karşılığı enerji ile 550 km gitmiş. 550km yi 1 litre benzin karşılığı enerji ile gittiğinizi düşünsenize. Ve bu teknolojinin günlük hayatta kullanıldığını...... Türkiyenin en uzak iki noktası arasında 5ytl gibi bir rakamla seyahat edebildiğinizi....
Yakıt enerjisi olarak hidrojeni kullanan HydroBeenin yapımında İstanbul Teknik Üniversitesi Hidrojenli Araç Ekibi olarak Birleşmiş Milletler Hidrojen Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) ile irtibata geçilmiş ve UNIDO nun desteğiyle projeye başlanmış.
PMFC Hidrojen pili ile çalışan araç tek kişilik olarak tasarlanmış ve ağırlığının 50 kg civarında olması öngörülmüş. Evet yanlış okumadınız, sadece 50kg. Aracın menzilini arttırabilmek için harcanan enerjiyi minimumda tutmak adına aracı olabildiğince hafif üretmek için çabalayan İTÜ Hidrojenli Araç Ekibi aracın ağırlığını 50kg ile sınırlandırmış.
İTÜ Hidrojenli Araç Ekibini yaptıkları çalışmadan dolayı kutluyoruz. Türkiyenin HydroBee gibi daha bir çok projeye ihtiyacı var. Türkiyede otomotiv sanayisinin yüksek teknoloji ürünlerine ihtiyacı var. Türkiyenin kendi teknolojisini geliştirmeye ihtiyacı var. İTÜ Hidrojenli Araç Ekibi diğer organizasyonlara örnek olması gereken bir oluşum. Tebrik edilmeleri ve desteklenmeleri gerek.
İstanbul Teknik Üniversitesi Hidrojenli Araç Ekibinin tasarlamış olduğu aracın çizimleri:
Üst Görünüş
Yan Görünüş
|