semsword Yazdı:
Selamlar. Benim (2000 model 206 1,6XT ) arabanın da sensörü yıllardır ışık yanıp sönüyodu ama çalışmıyordu. Hatta 2005 yılı şubat ayında aldık o tarihten beri. Bu sefer inat ettim çalıştırcam diye. Söktüm baktım ki iki sensörün birinde sensör jeli yok. Diğer jel (veya ped neyse) tam oturmamış bile yerine.
İnternetten biraz araştırınca yağmur sensörünün her iki gözle birlikte çalıştığını öğrendim. ayrıca bu sensörlerin ışığın kırılmasına göre çalıştığını da. Yani bu sensör jelleri (veya pedleri) sensörle cam arasını en küçük bir hava kabarcığı, parmak izi, toz, kir olmaksızın tam doldurmazsa hiç ya da iyi çalışmıyor. Bu işi yapan camcılar gerektiği kadar titiz davranmıyorlar, çünkü araştırmalarım sonucu camcıların bilinçsiz ped veya jel kullandıkları yada takarken titiz davranmadıklarından araç sahiplerine "senin arabanın sensörü bozuk" vaya "bu sensör zaten orjinal cama uyar" "orjinal takılmayınca çalışmaz" vs. diyerek vatandaşı başlarından savdıklarını anladım.
Kendim yapıcam diye internette sensör jeli veya pedi araştırdım ve SensorTack ürününü buldum. Ama ne yazık ki adamlar Almanya'dalarmış. İstanbul'da ürün gönderdikleri firma da Kartal Oto Sanayi'de (aksesuarcı) SAYAN OTOMOTİV SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. (yani bana baya uzak)... Ama internet sitelerinden (PMA TOOLS) üç farklı sensör çeşidi ve buna göre çözümü olduğunu öğrendim. Aynı zamanda benim arabanın sensörüne sadece sensör pedinin uygun olduğunu da. Çünkü; -SensorTack1: Cam kadar şeffaf ama su kadar sıvı (15-20dk.'da donuyor) bir jel (yani benim sensörün kenarından akar gider) -SensorTack2: Mat bir şeffaflığı var. Bu da sıvı (15-20dk.'da donuyor) bir jel. (Peugeot 307'ninki bundan olmalı) -SensorTack3: Cam kadar şeffaf, kalın, esnek bir bant şeklinde. Bunun benzeri bişey kesin camcılarda vardır diye gördüğüm her oto camcıya falan sordum. Sonunda, Davutpaşa'dan Ülker fabrikasına çıkan yokuşun yukarısında solda (yada cevizlibağ.daki Ford'un yanından girince dümdüz gidildiğinde ışıkların orda) yer alan oto camcıda benzer bir ürün buldum.
Aracın üzerindeki ped.e göre tam kestim, her iki gözün üstüne de yapıştırdım ve yağmur sensörü artık harika çalışıyor.
Yalnız çok dikkat edilmesi gereken noktalar var:
1- Sensör Pedi (jeli veya bandı) keserken ve kestikten sonra kesinlikle el değmemeli. Değdiği an parmak izi oluşuyor ve ped bozuluyor. Bunun için bandı kaldırıp açılan yapışkan diğer yüzeyine de temiz bir yapışmaz kağıt vb. birşey koyup kesilmeli ve sadece kağıttan tutulmalı (camcılar avuçlayarak kesiyor). 2-Sensör pedini keserken çok iyi kesen bir makas kullanmalı. 3-sensörün ve camın yüzü çok temiz olmalı. pamuk/kağıt kalıntısı vs olmamalı. 4-Yuvasına göre tam kesilmeli ve yapıştırırken uzatmamalı 5-Hiçbir şekilde ped.e el sürülmemeli 6-Sensör yerine monte edilirken yeri iyi hizalandırılarak tek bir seferde konmalı, bir daha kaldırılmamalı.
Not: Benim arabanın camı da yerli cam.
Ben olayı çözdüm. Paylaşayım dedim. İnşallah yazdıklarımın faydası olur. |