Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Matematik Sorusu Haydi Sayısalcılar !!!

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL
Forum Adı: Sohbet \ Muhabbet
Forum Tanımlaması: Sohbet ve Muhabbet alanı. Araç sorunları haricinde ki tüm konuları bu başlıkta paylaşabilirsiniz.
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=34459
Tarih: 19 Haziran 2025 Saat 15:44
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: Matematik Sorusu Haydi Sayısalcılar !!!
Mesajı Yazan: Burak
Konu: Matematik Sorusu Haydi Sayısalcılar !!!
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 14:00
0 - 9 arası rakamları kullanarak 6 basamaklı sayılar oluşturulacak ve bu rakamların toplamı 27 olacak .
Toplamları 27 olan 0 - 9 arası rakamları kullanarak 6 basamaklı kaç adet sayı oluşturulabilir.

Okulda öğrendiğimiz olasılık konusu bu soruyu çözmede yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Rakamların yerleri önemsizdir lazım olan sadece alttaki örnekteki gibi kaç adet sayı üretilebilir.

Örnek:

0+ 7+ 7+ 7+ 3+ 3 = 27

7+ 7+ 7+ 3+ 3+ 0 = 27

0+ 7+ 7+ 7+ 6+ 0 = 27

-------------
Zalım Quik Oyun Bozan ...

Cevaplar:
Mesajı Yazan: ahmet_bjk
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 15:27
Öncelikle bu sorunun nerede sorulduğunu merak ediyorum. Çünkü sorunun çözümü çok uzun. Sınav sorusu olacağını sanmıyorum.
Bu soruyu olasılık ile değil permutasyon ile çözebiliriz.
Rakamların yerleri önemsiz değil 6 basamaklı olabilmesi için 0 ' ın başa gelmemesi lazım.
Verdiğiniz örnekteki gibi sayıları da tek tek yazamayız çünkü 10^6 - 3^6 (10 üzeri 6 eksi 3 üzeri 6 ) tane sayı vardır.  Bu da 999271 tane sayı yapar. Hepsinde farklı şekilde tekrarlı permutasyon uygulamamız gerekir.

-------------
308 1.6 HDİ COMFORT PACK (90) 2009 SİYAH İNCİ

Mesajı Yazan: kuscu38
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:27
Burak ne kullandığını söyle alkolü brakıcam :) şaka bi yana soruyu okurken bile bunaldım kaç yıl geçti halaaa uyuz oluyorum matematikçilere :)

-------------
206 XS Tu5 Motor...
*** σяιgιиαℓ ρяσfιℓє ® ***

Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:35
Orjinalini yazan: ahmet_bjk ahmet_bjk Yazdı:

Öncelikle bu sorunun nerede sorulduğunu merak ediyorum. Çünkü sorunun çözümü çok uzun. Sınav sorusu olacağını sanmıyorum.
Rakamların yerleri önemsiz değil 6 basamaklı olabilmesi için 0 ' ın başa gelmemesi lazım.
Verdiğiniz örnekteki gibi sayıları da tek tek yazamayız çünkü 10^6 - 3^6 (10 üzeri 6 eksi 3 üzeri 6 ) tane sayı vardır.  Bu da 999271 tane sayı yapar. Hepsinde farklı şekilde tekrarlı permutasyon uygulamamız gerekir.

sıfırın başta olmasısının bir mahsuru yok sayı demeyelimde ozaman altı hane olacak bu rakamlar ve toplamı özellikle sonuçları 27 olacak sınav sorusu değil evet lise son sınıf arkadaşıma bir öğretmeni sormuş olasılıkla permutasyonu karıştırmış olabilirim ama çözülür bence çözülmeyecek gibi bişey yok

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:36
matematikçilerin ne suçu var? (ben de bir matematikçiyim.)

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:41
Orjinalini yazan: Burak Burak Yazdı:

sıfırın başta olmasısının bir mahsuru yok sayı demeyelimde ozaman altı hane olacak bu rakamlar ve toplamı özellikle sonuçları 27 olacak sınav sorusu değil evet lise son sınıf arkadaşıma bir öğretmeni sormuş olasılıkla permutasyonu karıştırmış olabilirim ama çözülür bence çözülmeyecek gibi bişey yok

benim yukarıda yazdığım çözüm toplamı 27 den küçük olan sayıların miktarıdır. siz sorunun orjinalini öğrenip yazarsanız ona göre bir çözüm bulmaya çalışırız.

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:44

matematikçilerin ne suçu var? (ben de bir matematikçiyim.)

estağfirullah matematikçilere laf etmedim yanlış anladınız beni :(((

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:49
kuscu38 e söyledim ben

-------------

Mesajı Yazan: kuscu38
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 16:50
Matematikçilerin ne suçu var [= ahmet_bjk QUOTE]? (Ben de bir matematikçiyim.)
[/ QUOTE]

yok hocam konuyu yanlış aksettirdim ben :) lise birde matematikde sınıf birincisiydim çokda seviyordum matemetiği, genel muhasebe ve maliyert muhasebesinde tam bir inektim sınıfta benim üzerime not alan olmazdı (ben ticaret lisesi mezunuyum) ama 2. sınıfta bi matemetikçi kadın geldi öyle salak biriydiki derslerde magazin programlarından ve makyajının nasıl olduğunu sürekli ortaya atardı... yani bu yüzden matemetikden nefret eder hale geldim zor bela verdim matemetiği... yıkarda yazdığım cümlemi özür diliyerek değiştiriyorum " nasıl uyuz olduysam lise 2'deki matematikçiye halaaaa kafamı bulandırıyor"

-------------
206 XS Tu5 Motor...
*** σяιgιиαℓ ρяσfιℓє ® ***

Mesajı Yazan: herry
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 17:22
beyin terk Party

-------------
Peugeot 206 CC 1.6 (109 Hp)

Mesajı Yazan: Alicilik
Mesaj Tarihi: 03 Nisan 2014 Saat 19:39
9 carpi 30un 26li kombinasyonu

-------------