Merhaba arkadaşlar ,
Uzun zamandır aracıma LPG kiti taktırmış ruhsata işletememiştim. En sonunda Muayene günü gelince işletebildik.
Bu yazıyı yazmamdaki amaç bu işi ilk defa yapacak olanlar var ise akıllarındaki bazı soru işaretlerinin kalkmasıdır.
Öncelikle LPG 'yi takdırdığınız firmadan LPG tadilat projesini ve faturanızı almanız gerekiyor.
Sonrasında yapılacaklar muayene ve trafiğe giderken elinizde olması gerekenler ;
- LPG Tadilat projesi ve faturanız. ( 1 ay içinde muayeneye girip işletirseniz ceza yok fakat gecikirseniz 77 lira ceza ödersiniz peşin ödediğiniz için 57 liraya düşüyor. Ayrıca Fatura tarihinden itibaren 1 sene süre geçmişse elinizdeki proje geçersiz olup yenisini çizdirmeniz gerekiyor.
- Sızdırmazlık testi ve kartı ( Lpg projeniz ve faturanız ile MMO gaz sızdırmazlık istasyonlarına gidip 32 lira test ve 5 lira kart ücreti verip yaptırıyorsunuz.
- Egzos muayenesi 32 lira + 5 lira kart ücreti (Kartınız yok ise 5 lira veriyorsunuz ve kartı alıyorsunuz
- Şöförler odasından Ruhsat yaprağı değişeceği için EK-1 belgesi alıyorsunuz (Bunu aracılarda aynı paraya yapıyorlar ben doldurulmuş olarak 10 liraya aldım )
- Trafik sigortanızın gününü kontrol ediyorsunuz eğer geçmiş ise mutlaka yenisi yaptırın.
- Sonra muayene için Tuvtük istasyonlarından randevu alarak randevu saatinden 15 dk önce orada olup sıra numaranızı alıp bekliyorsunuz 159 lira muayene ücreti ayrıca her geciktiğiniz ay için 7 küsür lira gecikme ücreti alıyorlar. Sıra numaranızı alırken zaten Tuvturk yetkilileri daha önce hazırladığınız tüm bu belgeleri sizden alıyor.
- Aracınız muayeneden geçtikten sonra size verilen belgeler ile birlikte trafiğe müracaat ediyorsunuz. Lpg 'yi ruhsata işleteceğim diyorsunuz Sizden 66 lira ruhsat yaprağı parası istiyorlar ve bulunduğunuz şehirdeki yoğunluğa göre 15 dk içinde yapıp veriyorlar yada adresinize gönderiyorlar. (Ben 15 dk. bekledikten sonra ruhsatı aldım.)
İlk 4 maddeyi bir gün evvel yaparsanız sizin için diğer işlemleri kovalamak daha kolay olacaktır.
Önemli not : Ruhsatınızdaki diğer yaprakta muayenenin yazılacağı yerin boş olması gerekiyor eğer yok ise onun içinde bir ek-1 almanız gerekiyor ve buda ikinci bir ruhsat yaprağı daha ediyor.
Cam filmi hafif kusur olarak geçiyor , ayrıca araçta lpg olduğuna dair belirten etiketler yoksa oda hafif kusur olarak değerlendiriliyor.
------------- Çıktığın kapıyı sert çarpma, geri dönüp açman gerekebilir. (Atasözü)
Leon 1.6 DSG / 206 XT 1.4
|