Merhaba arkadaşlar
uzun zamandır yapmak istediğim uygulamayı az önce tamamlamış durumdayım.
Daha önce bir konu vardı "led sis yapımı" diye fakat sadece video idi.Bende adım adım resimlerini çektim ve yardımcı olması adına paylaşıyorum.
Yukarıda bahsettiğim konuya http://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=12375&title=ledl-arka-ss" rel="nofollow - http://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=12375&title=ledl-arka-ss buradan ulaşabilirsiniz.
Adım 1 : Arka sis lambasını düz ve ince bir tornavida (boya çizilmemesi için ince daha iyi oluyor) ile sağ tarafta bulunan tırnak yardımı ile çıkardım.
Adım 2 : Saç kurutma makinası ile doğrudan dış kabın bağlantı yerlerine sabit tutarak ısıttım.Burada biraz sabır gerekiyor , çıkmaz demeyin eninde sonunda çıkıyor.Zaten ısıtınca anlayacaksınız yumuşuyor.
Daha sonra ısıttığım yerden falçata yardımı ile çizgi çizgi çekerek yer açtım.Yanlız yaparken 3 dk da bir ısıtıp falçata ile açmaya çalıştımki daha rahat çıksın diye.
Yaklaşık 15-20 dk süre sonra falçata ile kolayca ve güzelce kabını ayırdım.Burada dikkat edin birden asılmayın kırılabilir.Sonuçta mika bir kapak kullanılıyor cam niyetine.
Adım 3 : Parçaları ayırdıktan sonra silikonlu kısmı (az önce ısıttığımız) güzelce temizledim.Tekrar yapıştırırken kalıntılar nedeniyle yapışmamazlık yada hava alma olmasın diye.
Adım 4 : Hepsiburada.com dan kargo dahil 21,87 TL ye aldığım ( http://www.hepsiburada.com/liste/productDetails.aspx?productId=otev56440&categoryId=20024662" rel="nofollow - http://www.hepsiburada.com/liste/productDetails.aspx?productId=otev56440&categoryId=20024662 ) çakar lambanın bir tanesini (monte etmeden önce deneyin , bir tanesi kırmızı bir tanesi mavi yanıyor.Yanlışlıkla mavi yananı takmayın.) vidalarından sökerek (arkada ayakları var , 4 adet vida ile tutuyor.Söktünüzmü hemen çıkıyor zaten) ledlerin monte edildiği plakayı bulana kadar parçalarına ayırdım.
Plakayı çıkarmak için yumuşak bir malzeme ile (led kırılmasın diye) ledlere yavaş yavaş bastırırsanız nikelaj kabından kolayca ayırabilirsiniz.
Ayırdıktan sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi , sis lambasının içerisine güzelce ortalayarak slikonladım.Özel bir slikon kullanmadım Koçtaştan 5,00 TL ye (personel indirimi ile :) ) şeffaf ve çabuk kuruyan bir slikon aldım.(Çabuk kuruyan yazdığına bakmayın , ben biraz saç kurutma makinası üzerine kuruması için tuttum sonra sabaha kadar dışarıda beklettim)
Adım 5 : Adım 3 yazdığım gibi temizlediğim yerlere hafifçe slikon geçtim ve kapağı üzerine yerleştirdim.İyice bastırarak çevresini bantladım (ayrılmasın diye) daha sonra dışarıya kuruması için bıraktım.Kuruduktan sonra sis lambasını arka tampona yerleştirdim.
Adım 6 : 5 adımda ledleri sis lambasına yerleştirdim , gerisi elektriğini bağlamaya geldi.
İlk etapta arka sis lambasından elektrik alıcaktım.Fakat çakarı kullanabilmek için haliyle sürekli arka sise elektrik verebilmek adına ön sisleride kullanmak zorunda kalıcaktım.Bu nedenle parklardan almaya karar verdim.
Arka bagaj kısmından motor alanına kadar yetecek kablo temin ettim ve işe koyuldum.Şansım vardıki daha önce tesisat taktırırken izlemiştim hangi kablo nerden geçiyor , döşeme nasıl kalkıyor falan :)
Önce motordan araç içine kabloyu çektim.Bunuda şöyle yaptım:Kabloyu daha önce tesisat için aküden alınan sigorta kablosuna bantladım.Daha sonra içerden bu kabloyu kendime doğru çektim ve çakar mekanızmasi için gereken kabloyu araç içine çekmiş oldum , tabi daha sonra sigorta kablosunu yerine taktım :)
Sonra parklara kabloyu bağladım ve güzelce bantladım (aman su almasın).Bu işlemde çakar mekanızmasına elektrik verdim.
Daha sonra arka sisten ön kısıma ledlerin kablosunu çekmeye geldi sıra , tesisat kablolarının yardımıyla döşemenin aldıntan kabloyu çektim (kapı fitilini çıkarırsanız döşeme ufak tırnaklar aracılığı ile duruyor,çekerek kolayca ayırabilirsiniz.)
Araç içinde sigorta panelinin olduğu yerde kabloları iyice bantladım ve etli kalın çift taraflı bant ile uygun yere yapıştırdım.
Elektrik işimde bittikten sonra sıra geldi çalıştırmaya , tabi çalıştırırken videosunu çekmeyi unutmadım :)
Bu arada 3 fonksiyonlu yazdığına bakmayın , tek led mekanizmasını kullandığım için 2 fonksiyon olarak kullanabiliyorum.Neden derseniz 1 tanesi "4 defa hızlı yanıp sönüyor" , 1 tanesi "yanıp sonuyor" diğer bir tanesi ise yine "yanıp sonuyor" bunun farkınıda 2 ledı aynı anda bağlarsanız anlarsınız.Çünkü 3. fonksiyon 2 ledi aynı anda yakıp sonduruyor.
Tüm bu işlemleri yaparken çok eğlendiğimi özellikle belirtmek isterim , özellikle hepsi bitip sonucuna ulaşınca :)
Şimdi ise nasıl bir bağlantı yapsam ki , arka sisi açınca sabit yansa ; parkları açınca (yani çakarı çalıştırınca) çakar olarak kullansam diye düşünüyorum. bulursam paylaşırım :)
Not 1 : Uygulama kesinlikle alıntı değildir , tamamiyle 41KK749'a aittir yani bana :) tüm hakları saklı değildir isteyen paylaşabilir , nede olsa plaka ortada :) , yardımcı olması temennisiyle
Not 2 : Daha önde açıldımı bilmiyorum (aradım bulamadım) eğer açıldı ise açan arkadaştan öncelikle özür dilerim fakat buda farklı bir yol olur diye düşünmekteyim :)
Keyifli uygulamalar , umarım yardımcı olur
|