Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Trafik Cezalarına Yeni Düzenleme

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT TURKEY FAN CLUB GENEL
Forum Adı: Haberler
Forum Tanımlaması: Otomobil, Teknoloji, Spor ve diğer tüm konular hakkında güncel haberler
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=13997
Tarih: 16 Mayıs 2025 Saat 17:12
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: Trafik Cezalarına Yeni Düzenleme
Mesajı Yazan: Guests
Konu: Trafik Cezalarına Yeni Düzenleme
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 00:37

Trafik cezalarının geç ödenmesi halinde uygulanan faizler artırıldı. Buna göre, halihazırda aylık yüzde 1.40 olan gecikme faizi yüzde 5'e çıkarıldı. Trafik cezasını peşin ödeyene yüzde 25'lik indirim uygulaması ise devam edecek.

İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, ilgilinin rıza göstermesi halinde idari para cezası derhal tahsil edilecek. Trafik idari para cezası karar tutanağında yazılı idari para cezaları muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine veya Maliye Bakanlığınca tahsile yetkili kılınan bankalar ile PTT idaresine ödenebilecek.

İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilecek. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek.

TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının, ilk taksidinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir ay içerisinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebileceğine ilgili vergi dairesince karar verilebilecek.

Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek.

Trafik idari para cezalarını tahsil eden banka veya PTT idaresi, Maliye Bakanlığınca tespit edilen süre içinde, Maliye Bakanlığının ilgili birimine elektronik ortamda bilgi vermek zorunda olacak.

Banka veya PTT ile yapılan ödemelerde paranın bankaya veya PTT'ye yatırıldığı tarih ödeme tarihi sayılacak.

PTT veya bankalar aracılığıyla yapılacak idari para cezası tahsilatında, ilgili kanunlarda ve Maliye Bakanlığı koordinasyonuyla yapılacak protokollerde yer alan hükümler dikkate alınacak.

CEZALAR 1 AY İÇİNDE ÖDENECEK

Trafik idari para cezaları yetkili memurlarca derhal tahsil edilecek. Ödeme derhal yapılmadığı takdirde, para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak.

Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınacak. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemeyecek.

Süresinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek.

Trafik idari para cezası karar tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilecek. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşecek.

İdari yaptırım kararının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idari yargının görev alanına giren kararların da verilmiş olması halinde, idari yaptırım kararına ilişkin hukuka aykırılık iddiaları bu işlemin iptali talebiyle birlikte idari yargı mercinde görülecek.

Yönetmelikle 27 Ocak 1989 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Trafik idari para cezası karar tutanaklarındaki bilgilerin Maliye Bakanlığına elektronik sistemle aktarılmasına 1 Temmuz 2011'e kadar başlanacak.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: orhanetap
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 01:20

Banada gelir idaresi başkanlığından bir mektup geldi

Aralık 2010 da alkolden ehliyetimi aldırlar 548 tl para cezası yazdılar ve 6 ay ehliyetime el koydular.

Alkol limiti 0.50 bende çıkan alkol oranı 0.52 onuda zorla üfle üfle üfle 3 denemede filan limiti aştırabildiler acayip kızgınım polislere 1 tane bira içmiştim .

Açıkcası ben bu cezayı hak etmediğimi düşünüyorum ve ödemeyeceğim.

Sizce bu işin sonu nereye varır? Ouch

-------------
206 xt 1.6 110hp

Mesajı Yazan: Muhammet ÇAKIR
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 01:43
Orjinalini yazan: orhanetap orhanetap Yazdı:

Aralık 2010 da alkolden ehliyetimi aldırlar 548 tl para cezası yazdılar ve 6 ay ehliyetime el koydular.

Alkol limiti 0.50 bende çıkan alkol oranı 0.52 onuda zorla üfle üfle üfle 3 denemede filan limiti aştırabildiler acayip kızgınım polislere 1 tane bira içmiştim .

maliye acımaz icra gelir kardesım eger odemezsen suan faız yasası kabul edıldı zaten bırıke bırıke elınde avcunda herseyını alırlar dıkkat et aman dewletle saka olmaz az degıl ama cokda degıl 500 tl daha fazla faız bınmeden zora gırmeden öfkeyle kalkan zararla oturur misali olan gene sana olur

-------------
1998 VW GOLF 1.6 105 hp
Pati çeker yan veririz, Draga Kalkar Bmwlerle didişiriz. Polis ARKADAN sağa çek dedimi iner Paşalar gibi Cezamızı Yeriz..!!!

Mesajı Yazan: Guests
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 02:10
Orjinalini yazan: orhanetap orhanetap Yazdı:

Borcunuzdan dolayı haciz gelir, arabanıza haciz koyarlar. Arabanızı satmaya kalktığınız zaman hacizi kaldırmak için cezayı ödersiniz + gecikme zammı + dosya masrafı + avukat parası,,,,
Bence hiç uğraşmayın, ödeyin kurtulun.
Ceza yazıldıktan sonra iptal olmaz ama ceza makbuzu kesilmeden önce itiraz etmiş olsaydınız, kan  testi isteseydiniz kanınızdaki alkol miktarı 0.50nin altında çıkabilirdi. (Sadece şahsi fikrim)

Mesajı Yazan: dbmaster
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 03:07
polislere bende kızıyorum bu kadar yetkının verılmesı ozellıkle yunuslar coluk cocuk ve kendılerını bır sey sanıyorlar, adliye sut dokmus kedıden beter alayı cumhurıyet savcılarnın yanında ödlerı kopuyor nede olsa savcı adam yerıne koymuyor hıc bırını ...

-------------
2006 307 HDI 110 HP Premium... (MR T.)

Mesajı Yazan: only_younus
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 10:26
Görevini ifa eden kimselere kızmak yerine haklarımızı öğrenmeye çalışsak daha bilinçli olsak bence daha iyi olur.burada sözü geçen polisler eğer görevini ifa ediyorlarsa kanuna ddevlete karşı boynumuz kıldan ince ancaak görevlerinin dışına çıkıp yanlışa bulaşıyorlarsa olmayan birşeyi olmuş gibi gösterip gereksiz çıkışlar gösteriyorsa bu çok yanlış,bu tip durumlarda anında hakkımızı savunmaya çalışmalıyız.mesela bu durumda eğer anlattığınız gibi  0,50promilin altında ise kan tahlili isteyerek delillendirmeniz gerekmekteydi bu delili hangi savcıya gösterseniz tek celsede cezanızı iptal ederdi ancak yapmadığınız için ortada bulunan tek delil alkol metrenin gösterdiğidir.bundan sonra mahkemeye de verseniz boş.

Mesajı Yazan: mon
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 11:03
arkadaşlar haklı o an kantesti isteseydin belki ceza yemezdin, nitekim bu alkol metre denilen aletinde bir kalibrasyonu var bakalım doğru ölçüm yapıyormuydu. ama ne olursa olsun alkollü araç kullanmak bence insanlığa yapılabilecek en büyük kötülüktür. geçmiş olsun inşallah alkollü araç kullanmamayı millet olarak adet haline getiririz.

-------------
206 2001 1.4 Colorline, Atiker

İlim dahi sanma senindir,
Bilim dediğin yalnız Rab içindir.

Mesajı Yazan: only_younus
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 11:15
bu arada cezanızı vergi yapılandırması kapsamındaki kanunla öderseniz gecikme cezası olmadan sadece enflasyon farkı ve ceza miktarını ödeyerek bu cezadan kurtulabilirsiniz.bunu taksitle ve internet üzerinden yukarıdaki web adresine girerek yapabilirsiniz.

Mesajı Yazan: orhanetap
Mesaj Tarihi: 08 Nisan 2011 Saat 15:42
Cevap veren herkeze teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum alkol testi için hastaneye gittiğinizde bu testi yapmıyorlar ancak yanınızda bir memur ile gitmeniz gerekiyor ve itiraz için hastaneye gittiğinizde ceza kesildikten yarım saat içinde bu testi yaptırmanız gerekiyormuş. saat 03:30 civarı sabaha karşı bu olay başıma geldiği için birazda çaresiz kaldım açıkcası o sinirle pekte mantıklı düşünemedim.

Bildiğim kadarıyla bu ceza en fazla 2 katına çıkıyor ve karşına sadece yurt dışına çıkmak istediğinde çıkıyormuş. Yani hacizlik bir durum söz konusu olmuyor. Ben yinede bunu konuya hakim birisiyle konuşmak istiyorum.
Tşkler tekrardan.

-------------
206 xt 1.6 110hp

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net