Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

şanzıman yağı

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT MODELLERİ (ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ)
Forum Adı: 307
Forum Tanımlaması: Peugeot 307, 2001-2008 yılları arası üretilen küçük bir aile otomobilidir. 2002'de Yılın Avrupalı ​​Otomobili ödülü almıştır
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=13350
Tarih: 23 Temmuz 2025 Saat 18:51
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: şanzıman yağı
Mesajı Yazan: ask307
Konu: şanzıman yağı
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:04
selam arkadaşlar, dün aklıma geldi benim araba 97000 km de şanzıman yağı hiç değişmedi sorun olurmu acaba, değişim zamanı varmı km olarak

-------------
peugeot 307 1.4 hdi

Cevaplar:
Mesajı Yazan: koliva
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:08
Sanziman yagini omurluk derler servislerde ancak degistirilmesi gerektigi forumca genel kani. Bir sonraki servisinizle birlikte degisirsiniz bence.

Mesajı Yazan: Guests
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:09
ben 115.000 km de degıstırdım. vıteslerım eskıye nazaran rahatladı. tavsıye ederım... tahmınımce senınkının yagıda 75W-80 olması lazım ama emın degılım. onerım total falan degıl esso yada mobıl. ben esso koydum. esso ıle mobıl aynı zaten... 1 lt sı 17 TL den aldım. genelde 20 gıbı. benım sanzuman 2 lt alıyor... bırde bu yagın ıcıne stp nın sanzuman katkısınıda koyarsanız cok daha yumusaklık elde edebılırsınız. ben bu katkıyıda eskı aracımda koydum denedım cok farkını gordum. 306ya Ezı ısmınde farklı bır katkı koydum ama stp nınkı daha kalıtelı...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:18
Cecoli hocam bu sansuman yagi 307 lerde nerden degisiyor bilgin var mi? 

Mesajı Yazan: metin
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:28
[QUOTE=koliva]Cecoli hocam bu sansuman yagi 307 lerde nerden degisiyor bilgin var mi?  [/QUOTE

otomatik şanzımancıda 80 tl ye işçilik dahil değiştirdim.

kendim değiştircem dersen 3 litre yağ alıyor diye biliyorum.

aracı lifte kaldır altındaki karter korumayı sökmene gerek kalmadan şanzımanın altındaki tapatı sök. iki tapa vardır. 1. yi sökersen 1 litre yağ dökülür sadece. 1. yi söktükden sonra aynı yerin içinde 2. tapa var onuda söküceksin iki litre daha yağ dökülecek iyice boşalttıkdan sonra 2. ve 1. tapaları sık aracı indir. kaputu aç, şanzımanın ön tarafında bir tapa var sakın onu sökme çünkü altında vites kolunun bağlı olduğu pim var yerinden çıkarırsan araç vitese geçmez. sana ortalarda sağ tarafda başka bir tapa var oradan 3 litre yağ doldur tamamdır. yağlar tam sentetik ve yarı sentetik olarak ayrılıyorlar, şimdi hangisi olduğunu unuttum ama mutlaka doğru olanı al diğeri zarar veriyor.

yada git adam gibi şanzımancıya değiştir. istanbul anadoluda avni usta var onaorjinal yağını 80 tl işçilik dahil değiştirdim.

(bu arada benim şanzıman otomatik ona göre anlattım seninki manuelse bilemem)

-------------
Akıllı insanlar yeni fikirleri tartışırlar.
Normal insanlar sonuçları tartışırlar.
Küçük insanlarsa başka insanları tartışırlar...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 12:33
Orjinalini yazan: metin metin Yazdı:

[QUOTE=koliva]Cecoli hocam bu sansuman yagi 307 lerde nerden degisiyor bilgin var mi?  [/QUOTE

aracı lifte kaldır altındaki karter korumayı sökmene gerek kalmadan şanzımanın altındaki tapatı sök. iki tapa vardır. 1. yi sökersen 1 litre yağ dökülür sadece. 1. yi söktükden sonra aynı yerin içinde 2. tapa var onuda söküceksin iki litre daha yağ dökülecek iyice boşalttıkdan sonra 2. ve 1. tapaları sık aracı indir. kaputu aç, şanzımanın ön tarafında bir tapa var sakın onu sökme çünkü altında vites kolunun bağlı olduğu pim var yerinden çıkarırsan araç vitese geçmez. sana ortalarda sağ tarafda başka bir tapa var oradan 3 litre yağ doldur tamamdır. yağlar tam sentetik ve yarı sentetik olarak ayrılıyorlar, şimdi hangisi olduğunu unuttum ama mutlaka doğru olanı al diğeri zarar veriyor.

yada git adam gibi şanzımancıya değiştir. istanbul anadoluda avni usta var onaorjinal yağını 80 tl işçilik dahil değiştirdim.

Tesekkur ederim. Benimki manual. Bu is biraz mesakkatli bir is gibime geldi. Araci lifte kaldirmak(kriko ve dayanaklar ile) ayri bir dert. Gayet guvenli olmasina ragmen acayip korkuyorum altindayken, hemen isimi bitirip cikiveriyorum Gülme Disarda yaptirmak konusunda ise hic yaptirmasam daha iyi derim. Buralarda iscilikler sizin Avni Usta'nin aldigi iscilige benzemiyor.

Mesajı Yazan: metin
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 13:10
evet haklısın senin diğer konulardaki yorumlarında işçiliğin bi hayli pahalı olduğunu okumuştum.

iş sana kalıyor ozaman. manüelin otomatik kadar zor olacağını sanmıyorum kolayca değiştirebilirsin. yanlız önemli bir konuyu atlama sakın. orjinal yağı araştır onu kullan.

-------------
Akıllı insanlar yeni fikirleri tartışırlar.
Normal insanlar sonuçları tartışırlar.
Küçük insanlarsa başka insanları tartışırlar...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 13:26
Orjinalini yazan: koliva koliva Yazdı:

Cecoli hocam bu sansuman yagi 307 lerde nerden degisiyor bilgin var mi? 

sanzumanın altında 1 tane bosaltma tapası vardır. bırde yan tarafında veya ustunde doldurma tapası vardır. yalnız bu alt tapayı acarkan yalama falan etmemeye calısacaksın. sıkıdır kolay acılmayabılır. acmadan evvel o bolge camurlu olabılır once temızleyıp ardından WD-40 gıbı gevsetıcı bır spreyde sıkarsan faydalı olabılır. bırde bazılarında tapanın ustunde bakır pul oluyor. o da bozulmussa degısmesı gerekır.
ıste o tapayı actıgın anda yag zaten tamamen ıner asagıya. arac duz yerde olsun tabı :))

yag ıyıcene suzulunce alt tapayı uygun sekılde sıkarsın ve yag sızıntılarını tamamen sılersın. yada yag temızleyıcı veya balata temızleyıcı gıbı bır sprey varsa sıkarsın yagları cozer atarsın. kupkuru kalsın alt taraf. cunku her hangı bır kacak olursa rahat gorebılesın.

sonra doldurma tapasını acıp gereklı mıktarda yagı doldurursun. ek bır katkıda koyacaksan koyar kapatırsın.

mesela benımkınde dolum yerı tam ustte kolay yerde. plastık bır tapa var. onu actım ve kucuk bır hunı ıle doldurdum ustunede katkı koydum. kapadım bıttı. eskıye nazaran bayagı rahatladı. babamda da xsara var. benım arabaya bınınce vıtese sasırdı. ne guzel yumusacık olmus dıye :))

tabı bızım sanzumanlarda vıtes kollarındakı basların gereklı bakımını yapmak lazım. kalıtelı gres ıle korumak lazım...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 14:53

Yağı değiştirince katkı maddesine ihtiyaç kalır mı? Hani özelliğini kaybetmiş yağı "0" km yağ ile değiştiriyoruz ya o bakımdan soruyorum.

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 14:59
"tabı bızım sanzumanlarda vıtes kollarındakı basların gereklı bakımını yapmak lazım. kalıtelı gres ıle korumak lazım..." demişin ya ustaya oray tarif ederken ne dememiz lazım. Şuraya da gres sür diyebilmem için adını bilmem lazım. Bazen onlar es geçebiliyorlar. Bir de kaliteli gres derken genelde onlar ellerinde olanları kullanıyorlar. Yağ aldığımız gibi gidip gres de mi almamız gerekiyor? Gerekiyorsa marka söyleyebilir misin?

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 15:16
Orjinalini yazan: badires badires Yazdı:

Yağı değiştirince katkı maddesine ihtiyaç kalır mı? Hani özelliğini kaybetmiş yağı "0" km yağ ile değiştiriyoruz ya o bakımdan soruyorum.

tabıkı katkı koymak zorunda degılsın. ama ıyı bır katkı koyarsan faydası oluyor onu dıyorum ben... tercıh meselesı bu :)))
ben ladanın sanzumanında eskı yagın ıcıne stp marka eklemıstım cok rahatmıstı...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 15:21
Orjinalini yazan: badires badires Yazdı:

"tabı bızım sanzumanlarda vıtes kollarındakı basların gereklı bakımını yapmak lazım. kalıtelı gres ıle korumak lazım..." demişin ya ustaya oray tarif ederken ne dememiz lazım. Şuraya da gres sür diyebilmem için adını bilmem lazım. Bazen onlar es geçebiliyorlar. Bir de kaliteli gres derken genelde onlar ellerinde olanları kullanıyorlar. Yağ aldığımız gibi gidip gres de mi almamız gerekiyor? Gerekiyorsa marka söyleyebilir misin?

uygun bır gres surebılırsın ya. ama oyle sagda solda agzı acık kalmıs toz toprak dolmus yaglardan koymayacaksın...

onların adı vıtes cubugudur. ustaya "vıtes cubuklarına da gresle bakım yaparmısın" demen yeterlıdır.

alttan yada ustten elıyle topacların ıcıne gırecek kadar oynaya oynaya yagı yedırmelıdır.... bu kısımlar aynı rot bası gıbıdır.. alttan sıcrantılarla gelen su vs zamanla sıkılık yaratıyor ve asınmaya baslıyorlar. her 10.000 de bır aracın genel bakımı ıcınde orayada bakılmasında fayda var...

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 15:59
Geçen gün ben değiştirmiştim iki ucunda içi çukur kısımlar var. 20 cm lik birşey. Aracımmınki ikide bie çıkıyordu da değiştirmiştim bir tanesini. 20 TL gibi bir fiyatı vardı.

Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 16:13
evet ta ustune bastın kaldır ayagını Sırıtma

Mesajı Yazan: ask307
Mesaj Tarihi: 09 Mart 2011 Saat 18:01
arkadaşlar katkı maddesi ne marka ve fiyatı ne kadar yazarsanız sevinirim

-------------
peugeot 307 1.4 hdi

Mesajı Yazan: orhanetap
Mesaj Tarihi: 10 Mart 2011 Saat 00:32
Şansuzaman için kullılan katkılar yağımı inceltiyor eğer öyleyse pek işe yarayacağını sanmıyorum.

Yaz sonunda aracıma aktif iriyılda triger değişimi yaptırdım bi süre sonra araç rolantide çalışırken pata pata diye bir ses gelmeye başladı debriyaja bastığımda ses kesiliyordu bırakınca tekrar başlıyordu tekrar götürdüm servise priz direk(nasıl yazılıyor bilmiyorum) bilyesinden dediler arıza değil aşınmadan dolayı bu sesin olduğunu söyledir.
Tabi takıntılı olduğumdan olmaz dedim rahatsız oldum. Sonra ordaki usta elimde priz drek bilyesinin takılı olduğu mil var dedi içiniz rahat etsin diye onuda değiştiriyorum dedi ve değiştirdi.
Şimdi ses kesildi ama usta bu sesin tekrar edeceğini söyledi ve aşınmayı önlemek için normalde kullandıkları yağın bir kalınını kullandık dedi.
Vede aktif iriyıl servisi bundan sonra şanzuman yağında fabrikanın önerdiğinin bi kalınını kullanacaklarını söyledi.

Biraz uzun oldu ama bu sorunu sizde yaşayabilirsiniz bu katkılar yağı inceltiyormu eğer inceltmiyor hatta aşınmaya iyi gelir diyorsanız bende eklemek istiyorum malum vites geçişleri pek güzel değil ne kadar yumuşaklık katarsak kullanım bi o kadar keyifli hale gelecektir.

-------------
206 xt 1.6 110hp

Mesajı Yazan: osterreich
Mesaj Tarihi: 10 Mart 2011 Saat 01:26
Orjinalini yazan: koliva koliva Yazdı:

Tesekkur ederim. Benimki manual. Bu is biraz mesakkatli bir is gibime geldi. Araci lifte kaldirmak(kriko ve dayanaklar ile) ayri bir dert. Gayet guvenli olmasina ragmen acayip korkuyorum altindayken, hemen isimi bitirip cikiveriyorum Gülme Disarda yaptirmak konusunda ise hic yaptirmasam daha iyi derim. Buralarda iscilikler sizin Avni Usta'nin aldigi iscilige benzemiyor.

ben gecen hafta kendi servisinde 150 euro ya degistirttim otomatik sanzuman yagini  100 euro iscilik 50 euro yag  senin ordada  üc assagi  bes yukari aynidir

-------------
ʞoʎ ʞılsɹǝʇ ıq wıʎıʎı uǝq

5008 1.6 HDI 110 FAP

Mesaj Tarihi: 10 Mart 2011 Saat 08:28
Orjinalini yazan: orhanetap orhanetap Yazdı:

Şansuzaman için kullılan katkılar yağımı inceltiyor eğer öyleyse pek işe yarayacağını sanmıyorum.

Yaz sonunda aracıma aktif iriyılda triger değişimi yaptırdım bi süre sonra araç rolantide çalışırken pata pata diye bir ses gelmeye başladı debriyaja bastığımda ses kesiliyordu bırakınca tekrar başlıyordu tekrar götürdüm servise priz direk(nasıl yazılıyor bilmiyorum) bilyesinden dediler arıza değil aşınmadan dolayı bu sesin olduğunu söyledir.
Tabi takıntılı olduğumdan olmaz dedim rahatsız oldum. Sonra ordaki usta elimde priz drek bilyesinin takılı olduğu mil var dedi içiniz rahat etsin diye onuda değiştiriyorum dedi ve değiştirdi.
Şimdi ses kesildi ama usta bu sesin tekrar edeceğini söyledi ve aşınmayı önlemek için normalde kullandıkları yağın bir kalınını kullandık dedi.
Vede aktif iriyıl servisi bundan sonra şanzuman yağında fabrikanın önerdiğinin bi kalınını kullanacaklarını söyledi.

Biraz uzun oldu ama bu sorunu sizde yaşayabilirsiniz bu katkılar yağı inceltiyormu eğer inceltmiyor hatta aşınmaya iyi gelir diyorsanız bende eklemek istiyorum malum vites geçişleri pek güzel değil ne kadar yumuşaklık katarsak kullanım bi o kadar keyifli hale gelecektir.

katkılar yagı ınceltmek ıcın degıldır. katkıların ıcerısınde yagın kaydırıcılıgını artırıcı ve metallerı koruyucu maddeler vardır. ama bırcok katkı var. hepsı ıyıdır demıyorum...

kalıtelı olanları faydalıdır. ben dıs macununa benzer tupte satılan STP marka denedım memnun kaldım. 306 aracıma baska bırının tavsıyesı uzerıne EZİ adında farklı bır urun koydum. acıkcası bundan pek bırsey anlamadım yanı. yagı degısıp vıtes cubuklarına bakım yapınca cok farkettı. bu bahsettıgım katkıyıda bırsure sonra koydum. ama hıcbırsey degısmedı :))) belkı en fazla olacagı budur...

Mesaj Tarihi: 10 Mart 2011 Saat 09:25
Orjinalini yazan: osterreich osterreich Yazdı:

ben gecen hafta kendi servisinde 150 euro ya degistirttim otomatik sanzuman yagini  100 euro iscilik 50 euro yag  senin ordada  üc assagi  bes yukari aynidir

Ben veremem 100 Euro iscilige kusura bakmasinlar. Arabanin ederi tas catlasa 4000-5000 euro ancak eder.

Mesaj Tarihi: 10 Mart 2011 Saat 10:03
evet haklısın avrupada arabalar ucuz ama ıscılıkler pahalı :))

Mesajı Yazan: Üçyüzaltı
Mesaj Tarihi: 07 Aralık 2011 Saat 00:51
Ucuzmuş harbi , bedava abi bize araba yollasana parça parça sokak Türkiyeye LOL

Mesaj Tarihi: 07 Aralık 2011 Saat 05:45
Orjinalini yazan: Üçyüzaltı Üçyüzaltı Yazdı:

Ucuzmuş harbi , bedava abi bize araba yollasana parça parça sokak Türkiyeye LOL

Ne lazim Question

Bu arada marttan kalma konuyu nerden buldunda hortlattin.Ouch

Mesajı Yazan: sabotess
Mesaj Tarihi: 27 Kasım 2013 Saat 00:28
hocam korkacak bişey yok 307 manuel şanzımanlarda altlı üstlü olmak üzre sol tekerin tam arkasına bakan kısıma yane sol ön tekerin arkası ile yüz yüze bakan kısımda iki adet yağ civatası olur üst kısımdaki yağın seviyesini kontrol etmek içindir usta orayı açar içerisine parmağını sokarak yağı kontrol eder yağ parmağına bulaşmışsa yağ var demektir ama bulaşmıyorsa eksildiğini anlar zaten , alt kısımdaki ise yağ boşaltma civatasıdır ve diğerlerinden farklı olarak bu vicata tapa şeklindedir anahtarı alyana benzer ama alyan gibi altıgen yada sekizgen değil sadece dörtgendir eski kapı kollarının demirlerine benzer hatta o bile olur belki :D o tapayı açarak boşaltaibilirsin daha sonrada motor kaputunu açarak akünün sağ alt köşesinin altında  (tabi aküyü sökersen daha rahat görür ve ulaşırsın) şanzımanın SİYAH plastik kapağını görürsün elinle rahatlıkla açabilirsin oradan da tekrar yeni yağı doldurabilirsin hepsi bu kadar yane işin özü tapayı sök yağı boşalt sonra üst kapaktan tekrar doldur bu kadar ...

Mesajı Yazan: sabotess
Mesaj Tarihi: 27 Kasım 2013 Saat 00:28

evet haklısın senin diğer konulardaki yorumlarında işçiliğin bi hayli pahalı olduğunu okumuştum.

iş sana kalıyor ozaman. manüelin otomatik kadar zor olacağını sanmıyorum kolayca değiştirebilirsin. yanlız önemli bir konuyu atlama sakın. orjinal yağı araştır onu kullan.

hocam korkacak bişey yok 307 manuel şanzımanlarda altlı üstlü olmak üzre sol tekerin tam arkasına bakan kısıma yane sol ön tekerin arkası ile yüz yüze bakan kısımda iki adet yağ civatası olur üst kısımdaki yağın seviyesini kontrol etmek içindir usta orayı açar içerisine parmağını sokarak yağı kontrol eder yağ parmağına bulaşmışsa yağ var demektir ama bulaşmıyorsa eksildiğini anlar zaten , alt kısımdaki ise yağ boşaltma civatasıdır ve diğerlerinden farklı olarak bu vicata tapa şeklindedir anahtarı alyana benzer ama alyan gibi altıgen yada sekizgen değil sadece dörtgendir eski kapı kollarının demirlerine benzer hatta o bile olur belki :D o tapayı açarak boşaltaibilirsin daha sonrada motor kaputunu açarak akünün sağ alt köşesinin altında  (tabi aküyü sökersen daha rahat görür ve ulaşırsın) şanzımanın SİYAH plastik kapağını görürsün elinle rahatlıkla açabilirsin oradan da tekrar yeni yağı doldurabilirsin hepsi bu kadar yane işin özü tapayı sök yağı boşalt sonra üst kapaktan tekrar doldur bu kadar ...

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net