Benzin fiyatlarındaki son zamlar
otomotiv sahiplerini araçların bakım ve kullanımında tasarrufa
yöneltti. Püf noktaları sayesinde hatırı sayılır miktarda benzin
tasarrufunda bulunmak mümkün...
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki kaosun da etkisiyle Türkiye'de litresi 4 lirayı aşan benzin fiyatları birçok ülkede de otomotiv sahiplerinin kâbusu oldu.
Artan ham petrol fiyatlarına paralel olarak ABD'de de halk, 3.20 dolar civarında olan benzinin galon (3.5 litre) fiyatının 4 doları aşıp aşmayacağını tartışıyor.
Kısacası sadece Türkler değil dünyanın farklı ülkelerinde herkes deposunu her gün doldurmak zorunda olduğu aracını nasıl daha verimli kullanacağının hesabını yapıyor.
Başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkenin enerji kurumları, çevreci sivil toplum kuruluşları benzin tasarrufu sağlamak için tüketiciyi bilgilendirme yarışına girmiş durumda.
Sürücülerin uyması halinde hatırı sayılır bir paranın cepte kalacağı tasarruf yöntemlerinden bazıları şunlar:
ANİ KALKIŞ VE FRENLERDEN KAÇININ: Sürücülerin araçlarını kullanma alışkanlıkları depodaki benzinin tüketim oranını da yüzde 5 ila 33 oranında etkiliyor.
Yapılan araştırmalara göre, aracın makul kalkış ve duruş hızı ile ortalama bir hız düzeyinde seyretmesi 4 lira üzerinden hesaplanan benzin fiyatlarında litre başına 20 kuruş ile 1.32 lira arasında tasarruf sağlayabiliyor.
AŞIRI HIZ, FAZLA BENZİN YAKIYOR: Ortalama 90 kilometre hızın üzerine eklenen her 9 kilometre hız, litre başına yüzde 7 daha fazla benzin tüketimine yol açıyor.
Araçların ortalama hız seviyesi ve altında kullanılması halinde litre başına yüzde 7 ila 23 oranında tasarruf yapmak mümkün. Bu da 4 lira baz alındığında litre başı
Düzenli araç bakımı tasarrufu artırıyor
ARAÇTAKİ FAZLA YÜKÜ BOŞALTIN: Araçtaki her 45 kilogramlık ekstra yük, aracın litre başına yüzde 2 daha fazla yakıt tüketmesine neden oluyor. Bu da benzin fiyatı 4 lira baz alındığında litre başına 8 kuruş demek.
10 SANİYEDEN FAZLA HAREKET ETMEYECEKSENİZ KONTAĞI KAPATIN:
ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Enerji Komisyonu raporuna göre, araç
eğer 10 saniyeden fazla bekleme yapacaksa durdurulması da benzin
tasarrufu sağlıyor.
Böyle bir durumda kontak kapamak dakika başına yüzde 1.5 tasarruf anlamına geliyor.
LASTİK BASINCI KONTROL EDİLMELİ: Araçları belirli aralıklarla kontrolden geçirmek benzin tasarrufunda önemli bir etken. Her bir lastiğin uygun hava basıncında olmaması yakıtın yüzde 2.5 ila 3.3 oranında fazla tüketilmesine neden olabiliyor.
Dört lastiğin de havasının olması gereken değerin altında olması yakıtta ortalama yüzde 10 kayıp anlamına geliyor.
BUJİLERİ YENİLEYİN: Yapılan araştırmalara göre, eskimiş ve değiştirilme zamanı gelmiş bujiler yüzde1 ila 30 arasında yakıt israfına yol açıyor.
Benzinin litresi 4 liradan hesaplandığında, eski bujilerin 1.20 liraya kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olduğu belirtiliyor.
ROT BALANS AYARI % 10 FARK YARATIYOR: Araçların rot balans ayarlarındaki bozukluk yakıt tüketiminde yüzde 10 bir fark yaratıyor. Araçların söz konusu ayarlarının yapılması litre başına 40 kuruş tasarruf sağlayabiliyor.
DEPOYU SABAH ERKEN YA DA AKŞAM GEÇ SAATLERDE DOLDURUN:Havanın
gün ortalamasına göre daha soğuk olduğu sabahın erken saatleri ve
akşamın geç saatleri, aracın deposunu doldurmak için en uygun zaman.
Çünkü soğuk hava, yakıtın daha yoğun olmasını sağlıyor ve bu da aynı paraya daha fazla yakıta sahip olmak anlamına geliyor