Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

TAK TUK! ZZZZT!

Nereden Yazdırıldığı: Peugeot Turkey Fan Club
Kategori: PEUGEOT MODELLERİ (ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ)
Forum Adı: 106
Forum Tanımlaması: Peugeot 106, 1991'den 2004'e kadar Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından üretilen süper mini grubundaki efsane otomobildir
URL: https://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=12799
Tarih: 17 Nisan 2025 Saat 12:28
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 12.07 - http://www.webwizforums.com

Konu: TAK TUK! ZZZZT!
Mesajı Yazan: sukur
Konu: TAK TUK! ZZZZT!
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 15:47
FORUMDA YENİYİM. KONUYU YANLIŞ YERE AÇMIŞ OLABİLİRİM ŞİMDİDEN ÖZÜR DİLERİM

Arkadaşlar 2 aylık Peugeot 106 XS sahibiyim. Aracın yağ yaktığını söylemeyen satıcının şerefsizliği yüzünden büyük bir kazık yiyerek aldığım hafta rektefiyeye girmek zorunda kaldım. Motor sıfırlansa da, Aracımda sorunlar bitmiş değil. Konu başlığı sizleri güldürmüş olabilir fakat aynen yazdığım gibi. Direksiyonum hidrolik değil ve sağa sola çevirirken ZZZZZT şeklinde içerden de dışardan duyulan bir ses çıkarıyor. Zorlandığını ve titremesini de hissedebiliyorum.  Çok yavaş olmamak kaydıyla yürürken bu sorun yok.

Ayrıca frene bastığımda ve çekerken birer kez TAK ya da TIK gibi bir ses alıyorum. Aynı sesi debriyajda da daha az olmak kaydıyla alıyorum.

Bir de ilk aldığımda sağa sola çevirirken tak tuk ses yapıyordu. 250 liraya onu tamir ettiler ama. Bu titreşim ve zorlama işi canımı çok sıkıyor. Ne yapmalıyım.

-------------
PUG 206 1.4 XR 2000 BORDO

Cevaplar:
Mesajı Yazan: ali öncü
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:32
forum kuralları gereği önce kendinizi tanıtmalısınız sonra elbet bilen arkadaşlar yardımcı olucaktır

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:36
İsmim Fatih, İstanbul'da yaşamaktayım. Grafik -Tasarım işleri ile uğraşmaktayım. Lacivert bir PUG 106 XS'ye sahibim. merak edebileceğiniz çerçevede bilgilerim bunlar üstad. Hoşbuldum

-------------

Mesajı Yazan: xdesign
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:39
Sen baştan hata etmişsin meslektaşım. Aracı bilgisayara soktursaydın herşeyi çıkardı. Yani yağ yakan bir arabayı nasıl anlamamışsın hayret ettim doğrusu. Yapacak pek bişeyin yok bu saatten sonra. Tüm bakımlarını yaptırırsan daha büyük masraflardan kurtulursun. Geçmiş olsun.

-------------
Dünyaya 206 defa da gelsem sadece sen!

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:43
Üstad ustaya götürdüm alırken araba iyi dedi. Nasıl ustaysa(!) zaten motor yenilendi. Şuan sorun şu direksiyondaki sesle birlikte titreşim sorunu. Nedir problem acaba. Bir de 98 Model bir XS bu. Bunlar Bilgisayara giriyor mu eski araba ya.

-------------

Mesajı Yazan: ali öncü
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:51
öncelikle aracın hayırlı olsun ve aramıza hoşgeldin.gelelim aracına. 250 liraya ne yaptılar anlamadım ama sanayiye arabayı bilen biriyle gitmeni tavsiye ederim çünkü dolandırıcı çok. direksiyondan gelen ses ya ön takımdan yada direksiyon kutundan. ikisinede güzelce baktırıp sorunları bulup öyle hareket etmelisin. ayrıca iyi bir usta fren için balatalara yada disklere ayrıca baskı balataya bakarsa diğer sorunlarında halledilecektir.

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:55
Ali bey teşekkür ederim. İşte problemim asıl o. İlk arabam olması sebebiyle doğal olarak sanayide tanıdık herhangi birisi yok.Başakşehir'de oturuyorum. Buradan siz ya da bir arkadaşımız bana referansw olarak bi yere gönderebilri mi beni acaba?

-------------

Mesajı Yazan: koliva
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:56
Orjinalini yazan: sukur sukur Yazdı:

Üstad ustaya götürdüm alırken araba iyi dedi. Nasıl ustaysa(!) zaten motor yenilendi. Şuan sorun şu direksiyondaki sesle birlikte titreşim sorunu. Nedir problem acaba. Bir de 98 Model bir XS bu. Bunlar Bilgisayara giriyor mu eski araba ya.

Bu direksiyondaki titresim hizla birlikte artiyor mu? Artiyorsa 100% tekerlek rulmanlarindan geliyordur.

Fren yaptiginizdaki ses ise, yerine oturmamis ya da tumuyle bitmis fren balatalarindan gelebilir.

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 16:58

Evet olabilir. Frenlerin geç tuttuğunu ve yavaşlatmanın güçsüz olduğunu hissediyorum. Ama direksiyondaki ses araç yürürken hiç yok. Sadece dururken ve 0-20 Km hız arasında sağa sola çevirmelerde geliyor

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 17:03

Evet olabilir. Frenlerin geç tuttuğunu ve yavaşlatmanın güçsüz olduğunu hissediyorum. Ama direksiyondaki ses araç yürürken hiç yok. Sadece dururken ve 0-20 Km hız arasında sağa sola çevirmelerde geliyor

Tekerleklerin durumu nasil, ozellikle on tekerlekler? Balon var mi kontrol ettiniz mi?

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 17:06

Tekerler Eski fakat bir balon durumu yok hocam. Şu arabay gönlüm rahat binmek istiyorum artık 2 aydır mağdurum da mağdurum dostlar yahu.

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 17:10

Tekerler Eski fakat bir balon durumu yok hocam. Şu arabay gönlüm rahat binmek istiyorum artık 2 aydır mağdurum da mağdurum dostlar yahu.

O zaman size diyebilecegim bi tek sunlar kaldi. Baska da bisey aklima gelmiyor.

1. Bu dediginiz olay tam sikilmamis bijonlardan da kaynaklanabilir.
2. Lastiklerin havasi dusuk ya da orantisizsa ondan da olabilir.

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 17:17
Teşekkür ederim üstad.

-------------

Mesajı Yazan: insomnia
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 17:59
fatih arkadaş arabanı iyi bir ustaya götürmemekle hata ettiğini anlamışsındır sanırım ben en son arabamı satarken plaka sonu 05 idi arabayı alanda tamirci enişteside amasyalıydı önce plakaya baktı motoru çalıştır stop et dedi araba 50000 de değişeni yok ustanın dediği sadece şu yahu plaka 05 koy gerisine 

-------------
306 1.6 XR şeytan kırmızı
Alpıne S serıes 30 cm Subwoofer & Sony Xplod 500w XM-SD14 Amphı & Pıoneer DEH-4250 sab bass 4*50w & Kıcker DS 650.2 Mıd Bass &
O RH+ bayariin haa

Mesajı Yazan: Guests
Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 18:01
arkadaşım aynı araçtan bendede war önden gelen ses araç basıksa amortisör ve rotlardan kaynaklanıyor olabilir benim araba da basıktı yükselttim geçti.
gaza frene basarken çıkan sesse motor kulaklarına baktır kırıksa ilk kalkışta tık diye ses çıkarır.
vites attırırken de yapıyormu?
yapıyorsa vitesi at ayak debriyajda bekle devir düşünce öyle gaza bas o sesi yapmazsa kulaklardır.
bide bunu dene....

Mesaj Tarihi: 11 Şubat 2011 Saat 23:49
Aracım basık değil. Peki bu kulaklarla ilgili bir durumsa masrafı nedir ve yaptırmazsam ne olur? Diğer bir sorum da direksiyonu sağa sola çevirirkenki cayırtı direksiyon pompasından diyorlar 200 liraya değiştirirsin bişeyi kalmaz diyorlar öyle midir?

-------------

Mesajı Yazan: ALX
Mesaj Tarihi: 12 Şubat 2011 Saat 01:58
106XS sahibiyim, 97 model.

Direksiyonu kafana takma ve sakın pompayı değiştirme, sağa sola çevirirken ses geliyorsa direksiyon yağını değiştirt, ses azalır. Kaliteli transmisyon ya da direksiyon yağından koy (kırmızı renkte). Ben değiştirdiğimde kahveregiydi, özellikle sabahları çalıştırmadan kontağı açtığımda çok ses yapardı, şu anda çok makul seviyelere indi. Sıfıra indiremezsin, boşuna para harcama.

Ön takım tam bir rezalet. Her çukurda tak tuk lak sesler geliyor. Ön takımını yaptırsan da çok kısa sürede yine ses yapar. Hiç kafana takma derim. street art'ın dediği gibi, basık olabilir araç, az kaldırt. Benimki de basık, ama kaldırtmak istemiyorum. Ayrıca lastiklerin sertleşmiş olabilir. Ben kış lastik alınca sesler bayağı azaldı.

Motor kulakları - en son 2 kulak değişimi + işçilik = 100TL harcadım. Vites değiştirirken ve kalkış yaparken debriyajı bir az hızlı bıraktığımda TAK diye ses yapıyor. İlk zamanlarda kesti, 2 ay geçti, ses yine gelmeye başladı. Motor kulakları kırıksa değiştirt, kırık değilse, sadece ayarını yaptır. Vites değiştirken tak sesi bir de oynayan ön takımdan gelebilir. Ayarını kontrol ettir. O sesi kesemezsin gibime geliyor, ben yapamadım.

Başka sorunların olursa, yardımcı olabilirim, çok çektim zamanında... Hala da arada sırada üzüyor...

Mesaj Tarihi: 12 Şubat 2011 Saat 13:02
araç basık olduğu zaman amortisörler pek fazla iş yapmıyor ben arabayı yeni aldım vizeden sıfır hatayla geçmiş alt takım sıfır yapılmış ama çukura girdim mi tak tuk sesler geliyordu aracı yükselttim sesler bir nebze azaldı.basık araç alt takımda herzaman başına iş açar heleki araç 106 sa motor kulaklarına gelince alx dediği gibi kalkışlarda debriyajdan ayağını sert çektin mi tak diye bir ses duyarsın bunu kafana fazla takma benim abim tamirci o ilgileniyo arabayla dediği debriyaja basıp vitesi attır deviri bekle düşsün sonra gaza bas denedim ve ozaman ses yapmıyor..
sende bir dene derim..
titreme olayına gelince jantların ofsetli ise  mutlaka bir rot balansa gir derim ofsetli jantlarda rot balans olayı 5000 bir bozuluyormuş daha geçen lastikçiyle bu konuyu konuştuk...

Mesaj Tarihi: 14 Şubat 2011 Saat 13:17
Başından sonuna kadar her kelimesini dikkatle okudum ki direksiyonun kafa sallamasının sebebini öğreneceğim diye, ama öğrenemedim. Aynı soru bende de var. arabam çok düşük hızlarda ya da durduğu yerde bir sağa bir sola salınıyor. Sebebini bilen, daha önce damdan düşen arkadaşımız varsa ve yardımcı olursa sevinirim.

Mesaj Tarihi: 14 Şubat 2011 Saat 13:36
Orjinalini yazan: badires badires Yazdı:

Başından sonuna kadar her kelimesini dikkatle okudum ki direksiyonun kafa sallamasının sebebini öğreneceğim diye, ama öğrenemedim. Aynı soru bende de var. arabam çok düşük hızlarda ya da durduğu yerde bir sağa bir sola salınıyor. Sebebini bilen, daha önce damdan düşen arkadaşımız varsa ve yardımcı olursa sevinirim.

jantlarında egrılık olmasın???

kaldırıma vs vurulmussa yamulmus olabılır. dusuk suratte dans etmesı ondan olabılır...

Mesaj Tarihi: 14 Şubat 2011 Saat 13:41
cecoli selamlar Sırıtma

@badires: Eger deneyebiliyorsan on ve arka tekerlekleri birbirleriyle degistir ve sesteki degisimi izle. Eger ses degisiyorsa sorun tekerler ya da janttandir.

Mesaj Tarihi: 14 Şubat 2011 Saat 17:41
En kısa zamanda bu tavsiyenizi denemek istiyorum. Arabayı alalı 5 ay oldu. Rot-balans yaptırmadım hiç. Ben diğer arabamda kışlıkları çıkarttırırken yaptırırdım. Buna kışlık lmadım, o yüzden de rot-balansçıya uğramadım. Rot-balansçılar bilir mi?

Mesaj Tarihi: 14 Şubat 2011 Saat 20:34
Orjinalini yazan: badires badires Yazdı:

En kısa zamanda bu tavsiyenizi denemek istiyorum. Arabayı alalı 5 ay oldu. Rot-balans yaptırmadım hiç. Ben diğer arabamda kışlıkları çıkarttırırken yaptırırdım. Buna kışlık lmadım, o yüzden de rot-balansçıya uğramadım. Rot-balansçılar bilir mi?

Rot balanscisina bagli Gülme Bilmesi gerek diye dusunuyorum.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net