![]() |
|
Tüm Peugeotlarda Yağ Basıncı ve Yağlama Hakkında |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
antipollution ![]() 1. Vites ![]() Kayıt Tarihi: 29 Haziran 2021 Konum: Trabzon Durum: Aktif Değil Mesajlar: 241 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı antipollution
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2022 Saat 11:48 |
Arkadaşlar bildiğiniz gibi 1.4 hdi turbolu ve 2007 modellerde turbo soğutması sadece yağ ile oluyor intercooler yok. Benim aklıma takılan bir soru var.
Aracı çalıştırdığımız andan itibaren yağ pompası kayıştan aldığı güçle karterdeki yağı motora ve turboya basıyor. Bu sayede yağlanma sağlandığı gibi turbo soğuması sağlanıyor. Bildiğim kadarıyla bir yağ müşürü var. Ama bu yağ müşürü hangi devirde yağın kaç bar basması gerektiğini kontrol ediyor mu? Mesala turbo yağsız kalıyorsa veya gerekli kadar yağlanmıyorsa bunun kontrolünü yapan bir müşür var mı? Yani turbo yağ borusu tıkansa, biz bunu turbo bozulup masraf çıkınca mı anlıcaz. Düzenleyen antipollution - 29 Temmuz 2022 Saat 11:48 |
|
![]() |
|
talip206 ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 16 Şubat 2015 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3066 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Motor için Yağın basıncını ölçen yağ müşürü var ama turbo için ayrıyetten yok diye biliyorum. Yani sadece turboya giden kısım tıkanırsa uyarı vermez.
Diğer sensörler turbonun hava basıncını ölçüyor.
|
|
![]() |
|
antipollution ![]() 1. Vites ![]() Kayıt Tarihi: 29 Haziran 2021 Konum: Trabzon Durum: Aktif Değil Mesajlar: 241 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı antipollution
![]() ![]() ![]() ![]() |
Peki acaba turbonun yağ borusu tamamen tıkanırda ve yağsız kalırsa ne kadar süre bozulmadan kullanımı sürer. Mesala en az 50 km uzun yol gidildiğinde direk aşırı ısınmadan bozulması gerekir mi yoksa bir süre bu şekilde idare eder mi merak ediyorum. Özellikle kısa mesafe yapan biri bunu fark edemeyip anca uzun yolda mı turboyu kucağa alacaktır?
|
|
![]() |
|
talip206 ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 16 Şubat 2015 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3066 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Idare etmez hemen bozulur. Çünkü aşırı yüksek devirlere çıkıyor. Yağsız dayanabilecegıni zannetmiyorum. Mil aşınıp ses yapmaya başlar.
|
|
![]() |
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı antipollution
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu konuya girmemin nedeni de buydu. Geçen gece arabayı sorunsuz park ettim. Sabah çalıştırdığımda turbo acayip ses yapmaya başladı, bütün mahalleden duyuluyordu :) Hemen ustama gittim oraya gittiğimde ses yarı yarıya azalmıştı ama bariz ıslık sesi dükkanı inletiyordu. Ustada egzozdan mı acaba vs dedi, egzozcuya götürdü. Egzozcu arabaya alttan baktı bunda zaten egzoz yok ki düz boru dedi :) Usta nasıl turbodan olup olmadığını anlayamıyor uzun zamandır tercih ettiğim biriydi ona da şaşırdım bu arada. Neyse turbo balans yapmıştır ses ondandır, söküp turbocuya gönderilim dedi. Ben şimdilik kalsın dedim. 2 gün kullanırken ses baya bir azaldı şu an çok dikkatli dinlersen falan 1. viteste camlar açıkken derinlerden çok çok az duyabiliyorum. Hatta dikkat etmezsen hiç duyulmuyor. Şimdi ben anlamadığım o sabah her yeri inleten ses nasıl gitti. Turbo bozuksa tekrar düzelmedi ya. Nette biraz araştırdığımda hortumlarda yırtık varsa da yapabiliyormuş. Usta hiç hortumları kontrol etmedi. Ben turbo milini kontrol etmek için bugün turboya giden hortumu çıkarttım. Milde boşluk yok ama turbo milinin önünde bir çay kaşığı kadar yağ vardı. Çıkardığım hortumun içinde de yine 1 çay kaşığı kadar temizlediğinde yağ çıkıyor. Kurum değil bildiğin sıvı şekilde siyah yağ. O kadar normal midir yoksa turbo bir miktar yağ mı basıyor bilmiyorum. Temizleyip güzelce hortumu taktım. 60 km yol yaptım ertesi gün tekrar baktığımda yine 1 çay kaşığı yağ vardı. Bulunduğum yerde ustalar kapsamlı şekilde bakıp iyi bir analiz yapamıyor. O yüzden mecbur öncelikle doğru arızayı bulabilmek için kendim araştırmak zorunda kalıyorum. Yoksa arızalı olmayan parçayı değiştirip arızalı olanı en sona bıraktırıyorlar :) Biraz uzun yazdım ama :)
Düzenleyen antipollution - 31 Temmuz 2022 Saat 07:27 |
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |