TheEchoes Yazdı:
güncel konudan bahsedelim biraz da
almanya da kırmızı etin kilosu kaç euro? benzinin litresi kaç euro? hiç alo demeseniz bile sabit ev telefonunuzun aylık faturası kaç euro? kışın ortalama aylık ısınma faturanız kaç euro? aylık ortalama elektrik faturanız kaç euro? devlet üniversitelerinin yıllık harcı kaç euro? 1 kg normal buğday ekmeği kaç euro? en önemlisi ortalama bir işçinin aylık ücreti vergiler şunlar bunlar kesildikten sonra net eline kalan para kaç euro?
Xyzcom bu sorulara net cevaplar vererek bizi tekrar aydınlatırsan belki halimize şükredecek birkaç bir şey yakalamış oluruz
|
Evet tadinda birakalim ama sorulara da cevap vereyim müsadenizle.
Almanyada kirmizi etin kilosu ; 7-20 euro arasi. Fark büyük sehirle kücük yerlesim birimlerinde farkli. Büyük yerlesim birimlerinde ucuz.
Hic alo demesem bile ayda telefon faturasi 25 euro.
Kisin isinmaya (d.gaz kullaniyorum ) tek odayi istiyorum 12 m2 .Evin hepsi zaten 40m2 ve senelik 750 euro d.gaz parasi veriyorum.
Ortalama degil size kurusuna kadar söyleyebilirim, elektrik faturasi burada sabit ödenir. Ben aylik 80 euro ödüyorum. Tv yi haftada ortalama 3-4 saat seyrediyorum, banyomda sofben veya sizdeki gibi kombiler yok. Sicak su icin mini sofben kullaniyorum elektrikli.
Devlet üniversitelerinin sömester basina 500 euro harci var. Bir ögrencinin aylik sadece harc harici kitap vs. icin 200-500 euro arasi cebinden öder.
1 kg bugday ekmegi 1-3 euro.
Burada asgari ücret olmadigi icin (yasal olarak yok ) Bekar birinin eline gecen vergilerden sonra 800 -1200 euro arasi.
Ev kirasi , yerine göre (kücük yerlesim birimi veya sehir ) 300 - 600 euro. Sizin oturdugunuz evlere benzemez, 15m2 ile 30 m2 arasi büyüklükte bu verdigim kira bedelleri.
Sabit giderler :
Ev kirasi ( ortalama 20-40m2) 400 euro
Elektrik aylik : 80 euro
Su+cöp+diger aylik : 50 euro
Isinma aylik : 80 euro ( 12 ay boyunca ödenir sadece kisin degil)
Ulasim aylik : 150 euro
Toplam aylik sabit gider : 760 euro
Arabasi olmayan ve bekar 1 kisi icindir bu saydiklarim. Arabasi olan aylik 200-300 euro (sigorta+vergi+diger giderler )
Aylik ortalama gelir 1200 eurodan cikalim : 440 euro , daha yiyecek icecek temel gida maddesi almadik
ekmegin kilosu en ucuz 1 euro ( 1 haftalik naylon torbanin icinde, yani size göre bayat). Taze citir citir ekmek isterseniz kilosu 4 euro. Penir kilosunu bilemem biz 100-200gramlik paketlerde aliyoruz. 100 grami 2-10 euro arasi- Zeytinin kiloso 8-10 euro.
Gelde gecin bakalim, aylik her zaman 200-300 euro acik kalir. acigi kapatmak icin sikayet ederek harcanacak zamani gece veya hafta sonu temizlik isinde geciriyor millet. Ister ögretmen olsun ister polis. Polisler ek is olarak hafta sonlari, mesai denk geldiginde özel güvenlik sirketlerinde veya disko-bar gibi yerlerde kapicilik yapiyor.
Ben sabahin 5inde kalkip, tarlaya buz gibi havada elma toplamaya da gittim, geceleri cam silmeye de.
Calismak legal olduktan sonra burada nedense ayip degil (!) Tanidigim bir cok üniversite ögrencisi , okul masrafini cikartmak icin limandaki depolarda hamallik yapiyor, zengin olan okul arkadaslarida biliyor, hocalari da. Hocalar da ek is yapiyor cünki.
Ben polisim, bilmem ne mühendisiyim diyipte is begenmemezlik yapmiyorlar. Baska sans yok cünki.
Dekan dahi bisikletiyle gidip-geliyor, otobüse biniyor. Parasimi yok ? tabiiki var ve sikayet edecegine , cözüm yolu ariyorlar her daim.
Ben her konuda Almanya - Türkiye karsilastirmasi yapmiyorum, velev ki yaptim, hep Türkiyenin daha olumlu olduguna dairdir. Ben yaklasik 10 senedir burdayim, kendi isim olmasina ragmen, yeri geliyor ek ise gidiyorum. Is ne olursa olsun ve kazandigim paranin yarisini vergi olarak ödüyorum.
Asgari ücretin azligindan yakinanlar saniyorum asgari ücret ile gecinmiyorlar. Is sahibi olupta yanlarinda calistirdiklari insanlara ne kadar maas veriyorlar ? hangi gelir üzerinden sigorta pirimlerini yatiriyorlar ? yatiriyorlar mi?
Rafet el Roman burada su tesisatcisiydi ve hic bir zaman da isini-meslegini kücük görmedi ve saklamiyor da. Onun maasi da 1200 euro civari idi merak etmeyin.
Konu
gencleri pistlerde görmek istiyoruz idi, evet nerelere geldi.
Bosa enerji harcadik sanirim ( her zaman oldugu gibi) zaman en kiymetli hazine. Bizlerde (Türkler) hazine sahibiyiz, ve miras yer gibi yiyoruz .
Ya sorunun bir parcasi oluruz ya da cözümün.Zaten epey uzun yazi oldu ki, okunmasida vakit alair ( vaktini aldiklarimdan özür dilerim)
Google'dan bir zahmet arayip bulun " avucumdaki kelebek "
Eger siz yasamasini isterseniz kelebek yasar, yok istemezseniz ölür.
Konu ile alakasi yok ama ;
Bu gün lastik degistirirken bijonun biri koptu (zaten hepsi 3 tane )

Tamircinin önünde hemde, ona yaptirmaya kalksam en az 50 euro isteyecek, bende kendim nasil hallederimin yolunu, düsündüm tasindim ve buldum ( yok, kanakla parca ekleyip cikarmak degil, bende kaynak makinasi yok ) ama bende matkap var, civataya delik acip, dis cekip baska bir civata ile cikaracagim , bana maliyeti 3 euro "dis klavuz" alacagim.
Düzenleyen xyzcom - 30 Nisan 2010 Saat 22:58