|
1.4 HDI Manuel Şanzıman uğultusu |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
SonerUzn
1. Vites Kayıt Tarihi: 13 Haziran 2021 Konum: Giresun Durum: Aktif Değil Mesajlar: 23 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2023 Saat 03:00 |
Merhabalar benim aracımda (2004 1.4 HDI Manuel 260.xxx km) rölantide iken şanzımandan büyük bir takırtı geliyor. Debriyaja basınca sessiz sakin bir motor sesi debriyajı bırakınca sanki as250 dodge sesi gibi ses veriyor (baskı - balata debriyaj bilyası 1 ay önce değişti) ayriyeten viteslerde uğultu tarzı bir ses var. 1 2 ve 3te bariz bi ses veriyor (ayağımı gazdan çekince otobüslerdeki gibi bi vınlama gibi bir ses) Ayrıca 5. Viteste 2000 devir ve 2200 arası hafif bir ötme var
Bu arada şanzımanımın yağını değiştireli 20.000 km oldu alman menşeli bir yağ koydurdum ustam tavsiye etmişti yağını falan eksik etmedim ve yağını da baktım yağ var ustaya sordum bu sorunu. O bana prizdirek bozuk ve 5. Vites dişlisi değişecek dedi şanzıman dağılması lazım dedi. Kapalı kutu dedi içinden ne çıkacağı belli olmaz o yüzden fiyat veremem dedi. Geçen gün de 110.xxx km 1.4 HDI bir 207nin sağlam bir şanzımanı denk geldi 4 bin TL. sordurdum bizimki ile aynı şanzımanmış. Direk hiç uğraşmayıp onu alıp (1000 TL işçilik + 500 TL şanzıman yağı) taktırsam mı yoksa şanzımanı açtırıp tamirat işine mi girsem çünkü özellikle rölantideki ses beni korkutuyor şanzımanı elime almak istemiyorum uzun yol yapan biriyim
|
|
SonerUzn
1. Vites Kayıt Tarihi: 13 Haziran 2021 Konum: Giresun Durum: Aktif Değil Mesajlar: 23 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Güncel ++
|
|
Berkay Erdinç
1. Vites Kayıt Tarihi: 06 Aralık 2019 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Mesajlar: 267 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı Berkay Erdinç
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
|
Prizdirek mili direk balataya bağlıdır ve şanzımana haraket veren parçadır.debriyaja bastığınızda volan ve baskı motordan aldığı güç ile dönmeye devam eder.aradaki balata ve balatanın göbeğinde yer alan prizdirek mili baskıdan ayrıldığı için durur.yani şanzıman motordan hararet almadığı için durur.dönmeyen rulman ve dişlilerden haliyle ses gelmez.
Sanılınanın aksi araç boşta rölantide çalışırken dahi prizdirek döndüğünden şanzımanın içideki dişli ve rulmanların bir kısmı döner.bu esnada priz direkte mevcut olan rulmanlar ki çogu manuel şanzımanda iki adet rulman bulunur.bu rulmanlar karıncalanmış arızalı ise rölantide bu rulmanların çıkarmış oldugu sesler aşınmanın durumuna göre çok yada az şekilde ötebilir.ses prizdirekten geliyor dedikleri hadise budur.kısaca rölantide duydugunuz ses debriyaja basınca şanzıman durduğu için kesilir. Viteslerde uğuldama problemi ise her vitesin dişlisi ayrıdır.hangi viteslerde uğultu var ise öten vites dişlisi değişir. Gazı bırakınca gelen ses ise şanzımanın diferansiyel kısmı olan ayna mahruti rulmanlarından gelir fakat yinede şanzıman açılınca iyi bir ustanın elinde herşey net belli olur.buna bağlı çıkan masrafta belli olur. Şuan tamirciler eskisi gibi şanzıman tamir etmez.şanzımanı söker şanzımancıya gönderir.şanzımancı tamiri yapar ve tamircide araca bağlantısını yapar.dolayısı ile siz şanzımanızı tamire versenizde tamirci şanzımancıya gönderecek şanzımanınız kurtarmayacak vaziyette ise zaten sizi şanzımancı dolaylı olarakta tamirci çıkma şanzımana yönlendirir.piyasada dönen iş olay budur gerisi size kalmış. Umarım anlatabildim kolay gelsin
|
|
SonerUzn
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Evet hocam bu gibi sebepler ile şanzımancı açma parası vermemek için çıkma alıp peşin peşin şanzımanı değiştirmek mantıklı mı alacağım şanzıman garantili olacak
|
|
1e1b
1. Vites Kayıt Tarihi: 02 Şubat 2023 Konum: İstanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 21 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkür(0)
|
Çıkma şanzıman temiz ve garantiliyse mantıklı, aracınızdan çıkan şanzımanı da yedekde tutarsınız bir süre, duruma göre satar veya yedek parça olarak saklarsiniz.
Düzenleyen 1e1b - 05 Mayıs 2023 Saat 22:55 |
|
Berkay Erdinç
1. Vites Kayıt Tarihi: 06 Aralık 2019 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Mesajlar: 267 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı Berkay Erdinç
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
|
Süreci anlattım aslında yani şimdi şanzımanı söken ve yeni şanzımanı aldığınız kişiler aynı ise belki sorun olmayabilir fakat örneğin şanzımana şanzımancı garanti veriyor evet size çıkma şanzımanı verir ve sizin aracınızdan çıkan şanzımanı kesinlikle alır.üzerine örnek verdiğiniz ücretide alır. Farklı bir kişi yani tamirci şanzımanın sökümü ve montajı için sizden ayrı bir ücret alır.olaki garantili şanzımanda ufacık hata çıktı.bunun üzerine şanzımanı aldığınız kişi hatalı şanzımanı garantili oldugundan dolayı geri alır.buraya kadar herşey normal fakat normal olmayan tamircinin şamzımanı tekrar söküp tekrardan yeni gelecek olanı montaj yapmasıdır.bınun için yine bir söküm ve montaj işçiliği talep eder. Bu konuyu baştan bu işi yapacak satacak sökecek takacak herkes ile anlaşmanız gerekiyor ki olası bir terslikte kimse üzülmesin. Kısaca amaç aracınızdaki problemin en kısa ve ucuz şekilde çözülmesidir.
Düzenleyen Berkay Erdinç - 05 Mayıs 2023 Saat 23:32 |
|
Yanıt Yaz | |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |