![]() |
|
Son Heceden kelime türetmece |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa <1 495496497498499 559> |
Yazar | |
herry ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 26 Kasım 2010 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3168 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
paket
|
|
Peugeot 206 CC 1.6 (109 Hp)
|
|
![]() |
|
tongucuk ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11 Kasım 2011 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 4496 |
keten
|
|
Mecnun tatsaydı PEUGEOT sevgisini, severmiydi Leyla zillisini...
2009 peugeot 308 sw 1.6 hdi 110hp inci siyah ex nic: ramazanturan81 |
|
![]() |
|
herry ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 26 Kasım 2010 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 3168 |
tente
|
|
|
|
![]() |
|
Guests ![]() MISAFIR ![]() ![]() |
tehlike
|
|
![]() |
|
ketum
|
|
|
|
![]() |
|
tongucuk ![]() 4. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11 Kasım 2011 Konum: istanbul Durum: Aktif Değil Mesajlar: 4496 |
tumturaklı
|
|
|
![]() |
|
ahmet_bjk ![]() 3. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20 Şubat 2013 Konum: MERSİN Durum: Aktif Değil Mesajlar: 1416 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı ahmet_bjk
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() |
likit
|
|
308 1.6 HDİ COMFORT PACK (90) 2009 SİYAH İNCİ
|
|
![]() |
|
kitle
|
|
![]() |
|
levrek
|
|
![]() |
|
reklam
|
|
|
![]() |
|
şimşek 307 ![]() 2. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23 Aralık 2013 Konum: bursa Durum: Aktif Değil Mesajlar: 555 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı şimşek 307
lama
|
|
Benim sürdüğüm hɑyɑtın geri vitesi yok !! Geçmişi sɑdece dikiz ɑynɑsındɑn izliyorum.
|
|
![]() |
|
manisa
|
|
|
![]() |
|
samsun
|
|
![]() |
|
şimşek 307 ![]() 2. Vites ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23 Aralık 2013 Konum: bursa Durum: Aktif Değil Mesajlar: 555 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı şimşek 307
sunum |
|
Benim sürdüğüm hɑyɑtın geri vitesi yok !! Geçmişi sɑdece dikiz ɑynɑsındɑn izliyorum.
|
|
![]() |
|
numara
|
|
|
![]() |
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı şimşek 307
racon
|
|
|
|
![]() |
|
conkbayırı = )
|
|
|
![]() |
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı şimşek 307
rıhtım (ammaa attın ha
![]() |
|
|
|
![]() |
|
conkbayırı nın, gelibolu muharebesi içinde efsaneleşmiş diyebileceğimiz,
stratejik özelliğini ve belki de elde edilmesi en pahalı bölümü olma
ünvanını neden taşıdığı gözetleme platformuna çıkınca görülüyor. her
yere hakim, uçuz bucaksız bir manzara sunar.
doğuda, Çanakkale boğazına, kuzeybatıda, anafartalar istikametindeki tuz gölü, suvla koyu ve ege denizi ne hakimdir bu tepe... bu yüksek rakımda, şimdilerde rüzgar uğultusundan başka pek bir şey duyulmayan yerde, bir zamanlar çanakkale kara savaşlarının en kanlı muharebelerinden biri geçmiştir. conkbayırı cephesi arıburnu muharebesinin en şiddetli ve kanlı cephelerinden biridir. Çok sayıda mehmetçiğimiz şehit olmuştur. burada yapılan kahramanlıklar ve şehitlerimiz adına 5 tane anıt dikilmiştir. gün ağarırken, arıburnu yönünden top seslerinin gelmesi üzerine, 19. tümen komutanı yarbay mustafa kemal, bir çıkarma yapıldığını anlayıp durumu ordu komutanına bildirir, ancak bir yanıt alamaz. durum çok kritiktir. mustafa kemal, kıyıda çok zayıf gözetleme ve koruma birlikleri olduğunu düşünerek ve geniş bir sahile yayılmış olan 27. alayın da, ağır kayıplar verdiği haberini alınca, düşmanın conkbayırı - kocaçimentepe çizgisi ve uzantısını ele geçirmesi durumunda, onarılamayacak durumlarla karşılaşacağını kavrar. ordudan emir gelmemiş olmasına karşın girişimi ele alıp tüm sorumluluğu yüklenerek, 57.alayı bir batarya ile kocaçimentepe yönünde harekete geçirir. kendisi de durumu izlemek üzere conkbayırına çıktığında, arıburnu kesiminden bazı askerlerin çekilmekte olduklarını ve düşman birliklerinin de bunları izlediklerini görür. o anı mustafa kemal, ruşen eşref Ünaydın ile yaptığı görüşme sırasında şöyle anlatmaktadır. ...bu esnada conkbayırının güneyindeki 261 rakımlı tepeden sahilin gözetleme ve korunmasıyla görevli olarak orada bulunan bir müfreze askerin conkbayırına doğru koşmakta, kaçmakta olduğunu gördüm... bu askerlerin önüne kendim çıkarak: -niçin kaçıyorsunuz? dedim. -efendim düşman dediler! -nerede? -İşte! diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler. gerçekten de düşmanın bir avcı kuvveti 261 rakımlı tepeye yaklaşmış ve tam bir serbestlik içinde ileriye doğru yürüyordu. Şimdi vaziyeti düşünün. ben kuvvetleri (geride) bırakmışım, askerler on dakika istirahat etsin diye...düşman da bu tepeye gelmiş...demek ki düşman bana benim askerlerimden daha yakın! ve düşman benim yere gelse kuvvetlerim çok kötü bir duruma düşecekti. o zaman artık bilemiyorum, bilinçli bir düşünme ile midir, yoksa önsezi ile midir, bilmiyorum. kaçan askerlere: - düşmandan kaçılmaz, dedim. - cephanemiz kalmadı, dediler. - cephaneniz yoksa süngünüz var,dedim. ve bağırarak bunlara süngü taktırdım. yere yatırdım. aynı zamanda conkbayırına doğru ilerlemekte olan piyade alayı ile dağ bataryasının yetişebilen askerlerinin marş marşla benim bulunduğum yere gelmeleri için, yanımdaki emir subayını geriye yolladım. bu askerler süngü takıp yere yatınca, düşman askerleri de yere yattı. |
|
|
![]() |
|
Conkbayırı’ndan manzara nefes kesicidir. 8 Ağustos 1915 gününün tan
vakti buraya tırmanan Welligton Taburu – Yeni Zelanda Anıtı’nın üzerinde
yazıldığı gibi ‘Dünyanın Öbür Ucundan Gelen’ askerler olan – bir an
için bulundukları yer ve gördükleri manzara karşısında şaşkına
dönmüşlerdi. Onlar Conkbayırı’nı, zayıf bir direniş sonrasında ele
geçirmişlerdi. Ele geçirilmesi seferin esas amacı olan, Çanakkale
Boğazı’nın uzun ve dar geçişi, buradan doğuya doğru uzanıyordu. Türk
ateşi onları ezmeden önce, Wellington Taburu’nun o anın tadını çıkarmak
için çok az vakitleri vardı.
Eğer Yeni Zelandalılar Conkbayırı’nda büyük bir kuvvetle takviye edilene kadar dayanabilselerdi, Gelibolu seferinin sonucu değişebilirdi. Wellington Taburu, 8 Ağustos günü boyunca birbiri ardına gelen Türk hücumları karşısında bir siperi savundular. Onların başında, seferin en tanınmış Yeni Zelandalı askeri olan 53 yaşındaki Yarbay William Malone vardı. Malone, askerleriyle beraber, tüfekler ve süngülerle savaştı ve o gün öldü. Charles Bean şunları yazdı: “O sabah tepeyi ele geçiren Wellington Taburu’nun 760 askerinden sadece 70’i yaralanmamış veya hafif yaralı olarak döndü … Onlar sadece fısıltı halinde konuşabiliyorlardı ... gözleri çökmüştü ... bazıları dayanamayıp, ağlıyordu.” Diğer Yeni Zelandalı askerler, 9 Ağustos boyunca kararlı bir şekilde Conkbayırı’nda tutundular, ancak hiç bir takviye kuvveti yardımlarına gitmedi. Yeni Zelanda Anıtı’nın karşısında, elinde bir kamçı olan ve 8 Ağustos günü Conkbayırı’ndaki komutayı devralan Türk subayının – Albay Mustafa Kemal - büyük bir heykeli vardır. Kemal, elindeki son takviye birliklerine dağa gitmeleri emrini verdi ve 10 Ağustos 1915 gününün tan vaktine yakın bir saatte, askerlerinin önünde hızlı adımlarla yürürken, kamçısını havaya kaldırdı. Kemal şunları söyledi: “Askerler! Karşımızdaki düşmanı mağlup edeceğimize hiç şüphe yoktur ... Siz, ben kırbacımla işaret verdiğim zaman hep birden atlarsınız.” İşaretle beraber güçlü bir Türk karşı hücumu, Conkbayırı’nın doruğunu aştı ve Yeni Zelanda makinalı tüfekleri tarafından durduruldukları yer olan doruğun diğer tarafından indi. Ancak Conkbayırı kurtarılmış ve hiç bir Müttefik askeri bir daha asla bu yükseltilere ayak basamamıştı. |
|
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa <1 495496497498499 559> |
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |