Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

WHAT TO KNOW WHEN MAKING EXHAUST MODIFICATION

Homepage » PEUGEOT MODIFIED PLATFORM » Modification and Tuning Information
08.05.2020 17:32 # 1
Memed8572
DİKKATE ALMANIZDA FAYDA VAR.

Egzoz modifiyesi yapmadan modifiyeye başlayan kimseye rastlamak neredeyse imkansız. Bunun en büyük nedeni yapılmasının kolay olması, motor aksamına müdahale gerektirmemesi, ve sonrasıda araca kazandırdığı sportif sestir. (Zaten modifiye yapan insanların büyük çoğunluğu miktarı değişmekle beraber bu sesten hoşlanmaktadır.) Egzozu çıkarıp yerine performans egzozu takan herkes aracının 10hp, 15 hp güçlendiğini zannetmektedir. Halbuki o kazançlar o kadar da kolay olmamaktadır.

Egzoz modifiyesinde akla gelen ilk uygulama katalizör iptalidir. Bu uygulama ile büyük ihtimalle aracın maksimum beygirini artırabilirsiniz. %4-5 civarınca bir kazanç elde edebilirsiniz. Çünkü genellikle katalizörler egzoz sistemi içinde darboğaz oluşturmaktadırlar. Fakat aracın dengesinide en çok bozan egzoz modifiyesidir. Aracın türüne bağlı olarak giriş ve çıkışında 1 yada 2 tane sensör bulunmaktadır. Bu sensörler aracın egzoz gazında ne kadar yanmamış yakıt olduğunu hesaplar ve araba beynine ona göre sinyal gönderir. Doğru sinyal gönderebilmesi için gazı çıkış hızının ve basıncının belli bir miktarda olması gerekir. Farklı durumlarda yani katalizör iptalinde sensör yanlış veri ölçeceği için aracın gaz tepkilerini azaltacak, alt devirlerini öldürecek, daha çok yakıt yakmasına neden olacaktır. Eğer katalizör iptali yapacaksanız şunları bilmenizde fayda var;

- Katalizörler ömürleri çok uzun parçalardır, uzun süreli kötü yakıt alımı yada darbeye maruz kalırsa içi dökülebilir ve aracı boğabilir. (Ortalama ömürleri için ben 300.00+ km diyorum.) Bunun dışında aracın performansını km’den dolayı olumsuz etkilemezler. (80.000 yada 120.000 km gibi şeylerle karşılaşabilirsiniz inanmayın.)

- Katalizör iptali sonrasında aracınızın verimi düşecektir.(Gaz tepkisi, ortalama tork ve güç,yakıt vs.). Aracınızın ortalama gücü düşmesine rağmen 5000rpm+ gibi devirlerdeki güç daha fazla olacaktır.

- Aracınız daha fazla ses çıkaracaktır. (Düz boru ile en çok sesi ve performansı alırsınız. Bi tavsiye arabanızın orjinal orta susturucusunu katalizör yerine taktırıp, orta susturucu yerine daha geçirgen bir susturucu takmanızdır.)

- Aracınız havayı daha çok kirletecek, gaza yüklendiğinizde pis kokuya neden olacaktır. Bazen araç içinden de hissedebilirsiniz.

- Eğer içini kırdırırsanız çok çirkin bir ses çıkacaktır tavsiye etmem.

- Egzoz sistemi ömrü kısalacaktır. Motordan çıkan sıcak daha direk son susturucuya kadar ulaşacaktır.

- Muayene sıkıntınız olacaktır.

- Sadece üst devirde bir miktar rahatlama olacaktır.

- Chip tuning ile desteklenirse çevre kirliliği dışında bütün olumsuzlukları ortadan kaybolacaktır. (İyi bir remap gerekli)

- Katalizör pahalı parçadır.(750+ TL) Egzozcular bir bahane ile dolmuş, çıkaralım arabanın gidişi iyileşir, çekişi artar az yakar vs. diyebilirler inanmayın. Kesinlikle yalan.

Eğer bunlara rağmen egzoz modifiyesi yapmaya halen kararlı iseniz şu şekilde yapılacak egzoz modifiyesinin verimi en fazla olacaktır.

- Aracı en çok boğan susturucuyu ilk susturucu olarak motora yakın yerleştirin. (Aracın orjinal orta susturucusu ideal)

- Araç sensörlerini yerinde bırakın, mümkünse yüksek gaz çıkışından etkilenmemesi için sensörü metal bir oyuk içerisinde saklayın. Böylece gerçek veriye daha bir ölçüm elde edersiniz. (Bunu yapacak egzozcu bulmak zor)

- Aracın çıkan orta susturucusu yerine kaliteli bir performans orta susturucusu takın.

- Aracın son susturucusu tüm modifiyeyi tamamlayan en son işlemdir. Aracın sesini belirler. Kötü bir susturucu performansa olumsuz etki yaparken kaliteli (Sebring,Remus,Supersprint gibi) egzozlar %1-2 gibi bir hp kazanımı sağlayabilirler.

Tüm bunları yaptıktan sonra ortalama kazancınız %6-7 gibi olacaktır. Yakıtınız %10 oranında artacaktır. Alt devirlerde %10′u geçen miktarlarda tork ve güç kaybınız olacaktır. Tüm bu olumsuz etkileri chip tuning ve performans buji ve buji kablosu ile düzeltebilirsiniz.

Unutmayın, araca müdahaleniz ile aracın dengesi bozulur ve başta elektronik sistem olmak üzere başka modifiyelere ihtiyaç duyar.


alıntıdır

08.05.2020 17:32 # 2
elsoberano
Thanks for sharing useful information.
08.05.2020 17:32 # 3
muhammed06
Thanks for the information, I think my car is a ss exhaust.
08.05.2020 17:32 # 4
Memed8572
You're welcome friends, I hope the benefits will be beneficial
08.05.2020 17:32 # 5
outlaw
A very good explanation has been explained to my hands the health and the car.
08.05.2020 17:32 # 6
Memed8572
[QUOTE = outlaw] It is a very good explanation, their hands have told me about my car ... [/ QUOTE]
I LOVED IT TO BE USEFUL. YOU'RE WELCOME
08.05.2020 17:32 # 7
outlaw
I have canceled the catalyst, we have installed 51 pipes, carub is crying in exhaust fuel, 20 tl gasoline, 17 km fie, but the car has changed a lot.
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2024
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”