Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

PASTE POLISH AND PAINT PROTECTION

Homepage » PEUGEOT MODELS (FAULTS AND SOLUTIONS) » All Questions About Your Vehicle
08.05.2020 15:03 # 1
Muhammet CAKIR
ARKADAŞLAR BİR SİTEDE BULDUM İŞİMİZE YARAR DİYEGETİRDİM :) ALINTIDIR...
Arkadaşlar öncelikle pasta, cila ve boya korumayı birbirinden ayırmak lazım. Pasta denilen işlem genel olarak araç bir hasar gördükten ve boyandıktan sonra üzerinde kalan tozların alınması amacıyla yapılır. Bu işlem sırasında aracın boyasıda incelir. Hatta eğer verniksiz bir boya ise pasta işlemi sırasında aracın boyasının ne kadar aktığını görebilirsiniz. Kırmızı bir arabaya yapılan bu işlemde sanki kurban kesiyormuş hissine bile kapılabilirsiniz.

Pasta genel olarak yıkama sırasında oluşan ince fırça çiziklerinin alınması için az miktarda uygulanmalıdır. Bahsettiğim bu çizikler genel olarak güneş altında gördüğünüz dairesel kılcal çiziklerdir. Bu işlem yapıldıktan sonra araca cila işlemi uygulayabilirsiniz. Cila pasta sırasında matlaşan yüzeyin parlatılması amacıyla uygulanır. Genel olarak uzun süreli bir etkisi yoktur ve 3 ay kadar sonra yenilenmelidir. Boya koruma işlemi ise (gerçekten yapılan boya koruma cila değil) kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak 1yıl-3 yıl arası aracın parlaklığını kaybetmemesini sağlar. Teflon içerikli boya malzemesi kullanılmasını öneririm.

Cila makinesinin alınıp uygulanması ise çok doğru uygulama değildir. Yapılan işlemin profesyonel olarak bu işi yapan bir yerde yaptırılmasının faydası var. Zira kendi kullandığınız makine ile bu kılcal çiziklerin artmasına yol açarsınız. İsteyen arkadaşlar makine ile cila yaptıktan sonra araçlarını görüntüsüne güneş altında bir baksınlar. Bu işlem için kullanılması gereken makina orbital makinası adı verilen cihazdır. Bu makina düşük devirde ve eliptik olarak döner ve el hareketini simule eder. Fakat el ile yapılmasından farkı her noktaya eşit ağırlık vermesidir. El ile yapıldığında parmaklarınızın basıncı farklı olacağından malzemeyi eşit miktarda yediremezsiniz. Böyle bir cihazın Türkiye de satılmamakla birlikte fiyatı Amerika da yaklaşık 600 dolardır.

Son olarak marketerden aldığınız boya koruma malzemeleri genel olarak wax(mum) içerikli olduklarından her yıkamada ve güneş altında aracın üzerinden akarlar . Bu yüzden kullanım ömürleri azdır ve 3 ayda bir tekrar yapılmaları gerekir.


--------------------------------------------------------------------------


Arkadaşlar öncelikle pasta ve cila ayrımını iyi yapın bu iki işlem birbirinden farklıdır. Nasıl rot ve balans ayrı işlemlerse pasta ve cila da ayrı işlemlerdir.

Araca durduk yerde parlasın diye pasta yapılmaz parlaması için cila yapılır. Pasta işlemi daha önce de belirttiğim gibi boya işlemi sonrasında veya kılcal çiziklerin gi
derilmesi için yapılır. Çizik kavramına da açıklık getirilmesi gerekirse; eğer bir çizik tırnağınıza gelecek kadar hissediliyorsa bu çiziği hiç bir pasta kapatamaz. Ancak aracınız opak ise yani verniksiz boya ise pasta yaparken yüzeyden kopardığınız boyalar çiziğin için doldurur yani ince bir rötuş işlemi yapmış olursunuz. Fakat vernikli boyada siz aslında boyaya pasta yapmazsınız pasta yaptığınız yer aracın boyasının üstünde bulunan verniktir.

Nissanın kataloğunda pasta cila değil sadece cila yazması gerekir. Her yapılan pasta işlemi aracın verniğinden yada verniksiz boya ise boyasından inceltir.

Ben cila işlemini kendim yapmak istiyorum diyorsanız teflon içerikli boya koruma malzemelerini tercih etmenizi öneririm. Autowax ve ziebart tarafından kullanılan boya koruma malzemeleri wax içeriklidir ve verebildikleri garanti süreleri 1 yıl ile sınırlıdır. Bu işlem sırasında dikkat ederseniz aracın plastik kısımlarını kağıt bant ile kapatırlar bunun sebebi malzemenin yağ bazlı olmasıdır. Teflon içerikli malzemeler genelde su bazlıdır ve plastik kısımlarına sürseniz bile plastiğin boyasında henhangi bir hasar oluşturmazlar.

İstanbul ve Ankara da Dr. Vnyl ve Ankara da Toughseal firmaları teflon içerikli boya koruma malzemeleri kulaanıp 5 yıla kadar garanti veriyorlar.


------------------------------------------------------


Arkadaşlar kuş pisliğine karşı kimse garanti veremez, yok öyle bir şey. Ancak boya koruma yaptırırsanız size biraz daha zaman kazandırır. Boya koruma olmayan arabada kuş pisliği kuşun cinsine de bağlı olarak 24 saat içinde boyanızı yakar. Boya koruma yapılan bir arabada ise koruma malzemesinin kalitesine göre 5-6 gün kadar dayanır. Ziebart ta geçen ömür boyu garanti sadece reklamdır. her yıl 150 dolra verip yeniletilen bir sistemde ömür boyu garanti bir şey ifade etmez o olsa olsa bir yıl garanti demektir. Ayrıca bu garantinin kapsamı nedir? Kuş pisliği 1 yıl kalsa arabanın üzerinde bir şey olmayacak mı?

Ayrıca hem sonax hemde ziebart wax içerikli ürünler kullanırlar ve maks. koruma süreleri 7-8 aydır. Teflon içerikli ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu konudaki bilgilerime güvenebilirsiniz çünkü ben boya koruma malzemesi ithal eden ve uygulayan bir firmanın ortağıyım ve kim ne kullanıyor çok iyi biliyorum.
08.05.2020 15:03 # 2
muratgulen07
tşkler nice work ..
08.05.2020 15:03 # 3
g-demir
Health, good knowledge
08.05.2020 15:03 # 4
Guests

A useful information for those who are curious ... :)

08.05.2020 15:03 # 5
Guests
A Useful Information is really for your hard work, brother

08.05.2020 15:03 # 6
Muhammet CAKIR
eyw bro :)
08.05.2020 15:03 # 7
koliva
Thanks.
08.05.2020 15:03 # 8
BAHTIYAR
thanks useful information
08.05.2020 15:03 # 9
selfat8
My brother is the master of this work, we meet and do it together in a suitable place when summer comes, he worked as a paste polish master in many companies for many years.
08.05.2020 15:03 # 10
Muhammet CAKIR
[QUOTE = selfat8] My brother, master of this work, we meet and do it together in a suitable place when summer comes, he worked as a wax polish master in many companies for years. If I were, I would come to meet, but unfortunately I am in Kutahya :( no one to meet from Kutahya
08.05.2020 15:03 # 11
metin

there is a company called würth of koçtaş in yenibosna. They also posted ads on sahibinden.com. Teflon paint protection, engine cleaning and complete interior cleaning of the vehicle 179 TL. In addition, the American anti-scratch window film was 79 TL. I think I will take my car after the winter and leave it all the way from morning to evening. Would you recommend.

08.05.2020 15:03 # 12
307P
[QUOTE = quiet_20]

there is a company called würth of koçtaş in yenibosna. They also posted ads on sahibinden.com. Teflon paint protection, engine cleaning and complete interior cleaning of the vehicle 179 TL. In addition, the American anti-scratch window film was 79 TL. I think I will take my car after the winter and leave it all the way from morning to evening. Would you recommend.

[/ QUOTE]

Well, if anyone recommends it, I think of leaving it whenever there is money. Sırıtma
08.05.2020 15:03 # 13
Muhammet CAKIR
Well, I heard from the person, they said something very good, they even said something, I guess a child did not have anything in the places where the car was scratched.
08.05.2020 15:03 # 14
307P
It will be good if we have a friend who gives you detailed information Sırıtma
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2024
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”