Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

High Performance and Lpg relationship

Homepage » PEUGEOT MODELS (FAULTS AND SOLUTIONS) » All Questions About Your Vehicle
08.05.2020 16:19 # 1
oguzhan86
Kahraman LPG,
Kimi için doğa dostu, kimi için yürüyen bomba. Ferrari, Almanya’da bir otomobiline LPG takılmasını firmaya hakaret sayıp sahibinden geri almış olsa da, 2007’nin hız rekoru, bir LPG’li spor otomobile ait. Kapalı otoparklara alınmasalar da, otomobil firmalarınca garanti kapsamından çıkarılsalar da, Türkiye’de LPG’li otomobil sayısı iki milyona ulaştı. Litre başı düşük fiyatı sayesinde, dizel otomobillere tasarrufta hava atan LPG’li otomobiller, rüştünü ispata çalışıyor

Renksiz, kokusuz ve depolanabilen bir yakıt türü olması, LPG’yi (sıvılaştırılmış petrol gazı) ön plana çıkarıyor. Gaz emisyon değerleri de benzin ve dizel yakıtlara oranla çok düşük. LPG bu anlamda çevre dostu bir yakıt türü. Otomobillerde LPG kullanımı ise 2000 yılına denk geliyor. Benzinden yarı yarıya daha ucuz olan litre fiyatı, LPG’yi tasarruflu kılıyor. Ancak her alanda olduğu gibi LPG dönüşümlerinde belli güvenlik kriterlerinin oluşup, kontrolünün sağlanması, 2005’e kadar mümkün olmadı. Şu anda Türkiye’deki araçların yüzde 27’sinde LPG var. Yeni sertifikalı montaj sistemlerinin ortaya çıkması ile sadece ucuz otomobillerde değil, lüks araçlarda da LPG kullanılıyor olması, sektörün daralmayıp, gittikçe büyüyeceğinin ipuçlarını veriyor. Ancak sektör, 2001-2005 arasında nizami olmayan yöntemlerle dönüşümü gerçekleştirilmiş otomobillerin kötü şöhretinin cezasını çekiyor.

Kapalı otopark sorunu

Bazı Avrupa ülkelerinde LPG’li otomobillere vergi indirimi ya da ücretsiz otopark gibi teşvik edici uygulamalar gerçekleşirken, Türkiye’de LPG’li otomobiller kapalı otoparklara alınmıyor. Bu da LPG’li araçlara karşı insanlarda korku yaratıyor. Kimileri bu sorunu, kapalı otoparkların yeterli havalandırma sistemlerinin olmamasına bağlıyor. Sektördeki uzmanlar ise temkinli olmak gerektiğini ifade ediyor. Bunun başlıca sebebi kontrolsüz yapılan LPG dönüşümleri. Aslında, bu korkunun tüm LPG’li araçları kapsaması yanlış. Çünkü 2005’ten itibaren, benzinli araçların LPG’ye dönüşümü, ‘sıralı sistem’le yapılmaya başlandı. Bu sistem, gerekli güvenlik tertibatına sahip olduğundan, bu tür araçların kapalı otoparklara girmesinde sakınca yok. Ancak 2001-2005 arasında dönüşümü yapılan araçlar hâlâ trafikte olduğundan, hangi LPG’li otomobilin güvenli, hangisinin tehlikeli olduğunu saptamak zor. Bir anlamda, kurunun yanında yaş da yanıyor.
Yeni sistem, eski sisteme göre çok daha başarılı. LPG sektörü, standartların uygulanması ve bazı kontrol mekanizmalarının işlemesi ile ‘tehlikeli’ gibi algılanan bu yakıta bakış açısının hızla değişerek, LPG’nin ‘tehlikeli’ yerine artık, ‘güvenli ve çevreci’ olarak algılanmasını umut ediyor. Fakat bu algıyı çabuk değiştirmek pek kolay olmayacak gibi duruyor. Çünkü Türkiye’de bugüne dek LPG, hep fiyat avantajı göz önünde bulundurularak tercih edildi. Bu da ‘LPG´nin kalitesiz ve ucuz araçlar tarafından kullanıldığı’ algısına yol açtı. Birçok sürücü, lüks araçlarında LPG kullanırken, bunu gizleme gereksinimi duydu.

Orijinal LPG’li otomobiller

Nizami olmayan montajlarla birlikte, otomotiv firmaları da önlem olarak LPG dönüşümü yapılmış otomobilleri garanti kapsamından çıkarma uygulamasına geçti. İstanbul’da yalnızca 46 yasal çalışma izni bulunan LPG montaj istasyonu varken, korsan çalışan işyeri sayısı 360’ı geçiyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, yıllık LPG dönüşümü yapılan otomobil sayısı 200 bini bulunca, akaryakıt firmalarından otomobil üreticilerine kadar tüm ilgili aktörler pastadan pay almak için gerekli hazırlıkları yapmaya başladılar.
Proton, FIAT, Chevrolet ve Hyundai, uygunsuz LPG dönüşümlerinin önüne geçmek için fabrika çıkışlı LPG’li otomobil satışına başladılar. Böylelikle fabrikadan LPG çıkışlı satın alınan otomobil, garanti kapsamından da çıkmamış oldu. Üretici firmaların da geleceği görüp LPG’li otomobilleri sahiplenmesi önemli. Fark edilir yakıt tasarrufu sağlayan LPG’li otomobiller, özellikle dizel versiyonları olmayan üreticiler için can simidi olabilir. Biz de fabrikadan LPG dönüşümlü bir otomobil deneyerek duruma daha yakından bakalım istedik.

LPG’li araçları denedik

Gen 2, Proton firması tarafından LPG dönüşümü yapılmış bir otomobil. 1.6 litrelik benzinli motorla satışa sunulan model, 23 bin YTL satış fiyatına sahip. Gazlı versiyonunu tercih ederseniz 1.850 YTL’lik fark ödüyorsunuz. 4-5 bin YTL’lik benzinli-dizel otomobil fiyat farkı düşünülürse hesaplı bir rakam. Otomobilin genel duruşu sportif ve Avrupai. Proton yetkilileri, geçmiş yıllardaki kötü JET-PA macerasını unutturmak için Ulumotor distribütörlüğünde Türkiye’ye yeniden ‘merhaba’ dedi. Firma, LPG dönüşümü yapılmış Gen 2 modeliyle hem şık hem hesaplı olunabileceğini göstermek istiyor. Gen 2’nin benzinli kullanımında, atak motoru dikkatimi çekti. Kolay devirlenen motor, verimli çalışması ile beni etkiledi. Peki Gen 2, LPG’li kullanımda nasıl bir performans gösterecekti?

LPG ile daha sessiz

Kompakt yapıya sahip Gen 2, uzun boylular için baş mesafesinde biraz sorun çıkarabilir. Çünkü araç, spor otomobillerde olduğu gibi alçakta konumlandırılmış bir oturuşa sahip. Benzinli kullanımda, kimilerine sportif gelebilecek olan motor sesi, yüksek devirlerde beni biraz rahatsız etti. LPG’li kullanımda bu sesin hayli azaldığını gördüm. Performansta önemli bir değişiklik olmazken, alt devirlerde LPG’li kullanımda biraz cansızlık hissediliyor. Direksiyonun sol tarafındaki bir düğme yardımı ile LPG’li kullanıma geçebiliyorsunuz. Bu düğme dışında araçtaki her şey, benzinli kullanımdaki gibi. Asıl değişiklik bagajda. Çünkü yedek lastiğin olduğu bölümde LPG tankı bulunuyor. 45 litrelik tankın dolumu, arka tamponun alt kısmından gerçekleşiyor. LPG’li otomobillerde yerinden edilen yedek lastik, bagajdan yer çalabiliyor. Bu sorun, tamir kitleri kullanılarak çözülebilir. Bu kitler sayesinde lastiğiniz patladığında köpük sprey kullanarak yolunuza devam edebilir ve bagajınızdaki yedek lastik eksiğinin sorun olmamasını sağlayabilirsiniz.

Kim daha ucuz?

LPG uygulaması sadece benzinli otomobillere yapılabiliyor. Aslında LPG’li otomobiller, litre bazında benzinli otomobillerden daha az harcamıyor. Ancak litre başına ödenen fiyat benzine göre hayli hesaplı. Benzinin litresi ortalama 3.2 YTL, mazotun litresi 2.5 YTL, LPG’nin ise litresi 1.7 YTL civarında değişiyor. Bu da LPG’li otomobillerin benzinli versiyonlarına göre yüzde 45 daha az yakıt harcaması, dizel otomobillerle de başa baş mücadele etmesi demek. 100 kilometrede ortalama dokuz litre benzin tüketen bir otomobilde, benzine her 100 kilometre için 27.45 YTL harcanırken LPG’li bir otomobilde 18.79 YTL’lik masraf oluşuyor. Bu, her 100 kilometre için 8.66 YTL kâr etmek demek. Yılda 200 bin otomobilin LPG’li hale gelmesiyle otogaz tüketimi, akaryakıt firmalarını harekete geçirmeye başladı. Fabrikadan LPG’li otomobillerle güvenlik problemi aşılmaya çalışılırken, belki de sektörün en düzenli çalışan kısmını akaryakıt firmaları oluşturuyor. Sadece İstanbul’da 348 noktada LPG satın alabileceğiniz istasyon bulunuyor. Türkiye, Avrupa’da LPG tüketiminde ilk beş ülkenin içinde.
Bizde LPG’li otomobil sahipleri hâlâ gizli saklı istasyonlarda geceleri dolum yapıyorlar. Lüks arazi araçları hatta spor otomobiller LPG’li olduklarını gizlemek için özel tasarımlar gerçekleştiriyor. Herkes, LPG takılmak istendiği için üretici firma tarafından geri alınan Ferrari’yi konuşadursun, bazı ülkeler LPG dostu uygulamaları ile şaşırtıyor. Otogaz kullanımının doğaya gaz emisyonları salınımı açısından çok önemli olduğu fark edilen Avustralya’da, ‘LPG´li Araç Teşvik Programı’ sekiz yıldır devrede. Program kapsamında mevcut aracını LPG yakıtlı sisteme dönüştürenlere 2 bin, yeni LPG’li araç satın alanlara ise bin Avustralya Dolarlık teşvik veriliyor. Kısacası, LPG’li araçlar sanıldığı kadar ürkütücü değil, yeter ki tüm güvenlik kuralları yerine getirilerek üretilsinler.

Bazı arkdaslar performans arabasında lpg olurmu diyor bende böyle bir konu actım en azından bilinçli mantıklı bir şekilde konusalım tartışalım :)
08.05.2020 16:19 # 2
Guests
a nice and useful sharing.
08.05.2020 16:19 # 3
oguzhan86
some of my dear friends gotta lpg not vs i say all i love you all: D: D invite all of you dear respectable dear friends :))
08.05.2020 16:19 # 4
I Love My Pug

"Wacko" & nbsp; "Beer" & nbsp; "Grin" & nbsp; You're crazy with LPG Oğuzhan ya who made you like this "Laughter"

08.05.2020 16:19 # 5
oguzhan86
I did not break my head with LPG, why did you put a pile on the head?
08.05.2020 16:19 # 6
I Love My Pug
brother i dont get into the car and market so from morning till evening "Grin" & nbsp; I am gassing for 1-2 hours already :)) what do I get lpg: D I'm comfortable, I have a lpg plug in my GTI: D maybe I can get a turbo: DDD
08.05.2020 16:19 # 7
oguzhan86
Either you will get me 306 gti or I will get lpg to your vehicle, there is no other way: D: D: D
08.05.2020 16:19 # 8
I Love My Pug
Take it off, then, let's cover it with D orange foil, let's make the rims black too ohh come enjoy me :)) lpg also wear it :))
08.05.2020 16:19 # 9
Ucyuzalti
I did not understand how scared the lpg is, nie startled, my first drive was lpg in the car now & nbsp; "Laugh" Up to 20 in nice car TL is gas, even if it hits 2400tl of gas, one will not explode :))) Üyüzyüzaltı 2011-11-03 22:41:43
08.05.2020 16:19 # 10
I Love My Pug
[QUOTE = Three hundred six] I don't understand how it is scared from lpg nie scared, my first drive was lpg in the car now & nbsp; "Laugh" There is a maximum of 20 TL of gas in the pleasant car, even if it hits the gas of 2400TL, one of them will not explode :))) [/ QUOTE]

Hahah true valla :))
08.05.2020 16:19 # 11
Guests
& nbsp; friends, no need for a fight! ; "Applause"
08.05.2020 16:19 # 12
Guests
[QUOTE = Three hundred six] I don't understand how it is scared from lpg nie scared, my first drive was lpg in the car now & nbsp; "Laugh" There is a maximum of 20 TL gas in a nice car, even if it hits 2400TL, it will not explode :))) [/ QUOTE]
& nbsp;
Then it is my car-blasting atomic bomb "Embarrassed Both lpg full and benzine full ...
& nbsp;
My late Sertan brother was looking at the car," look, the man's gas is full, aaa it is full " "Laughter" "Laughter" "Laughter"
08.05.2020 16:19 # 13
Guests
[QUOTE = CeCoLi] [QUOTE = Three hundred sixty] I don't understand how it was scared from lpg nie startled, my first drive was lpg in the car now & nbsp; "Laugh" There is a maximum of 20 TL of gas in the pleasant car, even if it hits 2400tl of gas, one will not explode :))) [/ QUOTE]
& nbsp;
Then my car atomic bomb bombing "Embarrassed Both lpg full and gasoline full ...
& nbsp;
My late Sertan brother was looking at the car and said" look, the man's gas is full, aaa like this " "Laughter" "Laughter" "Laughter"
[/ QUOTE]
you travel like a footprint on the pattern & nbsp; "Applause"
08.05.2020 16:19 # 14
I Love My Pug
[QUOTE = CeCoLi] [QUOTE = Three hundred sixty] I don't understand how it was scared from lpg nie startled, my first drive was lpg in the car now & nbsp; "Laugh" There is a maximum of 20 TL of gas in the pleasant car, even if it hits 2400tl of gas, one will not explode :))) [/ QUOTE]
& nbsp;
Then me car atomic bomb "Embarrassed Both lpg full and gasoline full ...
& nbsp;
My late Sertan brother was looking at the car and said" look, the man's gas is full, aaa like this " "Laughter" "Laughter" "Laughter"
[/ QUOTE]

The rich man is another brother "Grin"
08.05.2020 16:19 # 15
Guests
[QUOTE = I Love My Pug] [QUOTE = CeCoLi] [QUOTE = Three Hundred and Sixty] How to get scared from LPG, I don't get it startled, my first drive was LPG in the car, now it is more than 20 TL of gas in a nice car, even if it hits 2400tl of gas, someone does not explode :))) [/ QUOTE] Then the atomic bomb that carries me the car is both lpg full and gasoline full ... My late Sertan brother was looking at the car saying "Look, the man's gas is full, aaa like this is full" [/ QUOTE] The rich man's state is another brother [/ QUOTE] I heard this from printing too ... My heart is rich, the rest is empty. It doesn't matter what the car's tank is empty. When you find attractive price gasoline, I would normally fill it between a quarter and a half. Since I bought the car, I had a full 3 times when I bought the car.
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2024
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”