Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

Fan problem of Auto Air Conditioner

Homepage » PEUGEOT MODIFIED PLATFORM » 307
08.05.2020 16:53 # 1
Celalll

Merhaba arkadaşlar,
Sorunun genel tartışıldığı konu linki şudur:

http://forum.peugeotturkey.com/forum_posts.asp?TID=16433

İlk önce aracımdaki sorunu özetleyerek konuya başlayayım.
Ne zaman aracımı sıcak günlerde güneşte bıraksam; araç içinde belli bir sıcaklık olduğunda ve aracın klimasını çalıştırdığımda, Klima bir süre sonra üflemeyi kesiyor, ya bir kaç dakika sonra geri geliyor yada bir daha hiç üflemiyordu.

Aracında aynı sorunu yaşayan forumumuzdan "deme"nickli arkadaşımız, yabancı bir forum sitesinde bununla ilgili bir konu buldu. "Koliva" nickli arkadaşın çevirisiyle sorunun "Fan Motoru"ndaki transistörlerden kaynaklanabileceğini öğrendik.

http://www.forum307.com/viewtopic.php?t=21402

Denemeye değer olduğunu düşündüm. Ve işe giriştim.

Koliva yaptığı çeviride, konuda bahsi geçen transistörlerin "IRF3205" model numarasına sahip olduğunu söylemişti. Tabi oradaki araçla benim araç aynı yıl üretimi olmadığından transistörler farklıydı. Ama transistörlerin çalışma mantığı aynı olduğu ve bu iki model arasında pratikte pek bir özellik farkı olmadığı için bende yaptığım tamiratta "IRF3205" model transistörler kullandım.

Aşağıdaki resimde soldaki transistör orjinal olan, sağdaki ise yeni takılan. Aynı marka ve model olmamasına rağmen şu an için klimanın her türlü fonksiyonunda sorunsuz çalışmaktadırlar.

Ben transistörleri İSTANBUL/KADIKÖY Yazıcıoğlu İş Hanı`ndan tanesini 2 tl. ye aldım.
http://www.yaziciogluishani.net/item/elko?category_id=17

İlk önce fan motorunu sökmemiz gerekiyor. Fan Motoru sürücü tarafında bulunuyor.

Oraya ulaşmak için dizimizin izasına gelen plastiği, pedalların üstüne gelen keçeyi ve pedalların sağında kalörifer radyatörünü gizleyen plastik kapağı çıkartmamız gerekiyor.

Yani şu şekilde olucak.

RADYATÖRÜ SÖKMEYİN. AMA RADYATÖRÜ GİZLEYEN KAPAK SÖKÜLECEK. YANİ AŞAĞIDAKİ RESİMDE RADYATÖRÜN TAKILI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN, O ŞEKİLDE...

Motorun bulunduğu kısım.

Beyaz okla gösterdiğim parça motorun kendisidir.
Sarı renkte kareye aldığım soketler, motora güç veren ve kontrolünü sağlayan soketlerdir.

İlk yapmamız gereken motorun kablolarını sökmek,
ikinci yapacağımız ise motoru tutup saat yönüne doğru (sağa doğru) çevirerek yuvasından sökmek.
Artık motor serbest. Fakat zorluk burada başlıyor. O karışıklıktan motoru çıkartmak işin en zor kısmı.
Geri takarkende bayaa bir uğraştırıyor. İşinizi kolaylaştırmak için, ayarlanabilir direksiyonu olabildiğince ileriye itin.
Ben motoru, pedalların oradan çıkarttım. Fazla uzun sürmüyor; fakat biraz uğraştırıyor. Sonun da motoru alıp evin yolunu tutuyoruz.

NOT: Motoru yerinden çıkarırken çok zorlanırsanız, Aşağıdaki resimde görülen vidayı söküp 2 parça halinde çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ben yapmadım ama şimdi aklıma geldi.

Şimdiki 5 adet resim alıntıdır.

kırmızı okla gösterilen vidayı söküyoruz. Bu vidayı söktüğümüzde üstte içinde devre bulunan kapağı motordan ayırıyoruz.

Aşağıda gösterildiği gibi 2 bölümü okların gösterdiği yöne doğru çekince, Motor kırmızı çizgi ile gösterdiğim yerden 2`ye ayrılıyor.

Ayrıldıktan sonraki hali

Kırmızı okla gösterilen iki vidayıda söküyoruz.

Ve aşağıda hilal şeklindeki aliminyum parça da ayrılmış oluyor.

Kapağı söktüğünüzde aracın model yılına göre değişik bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Örneğin Yukarıda yabancı forumda tamiri yapılan fana ait hilal şeklindeki parçanın şekli ile bendeki parçanın şekli biraz farklıydı. Bunu aşağıdaki iki resimden anlayabilirsiniz.

Yabancı forum sitesindeki parça.

Kırmızı renk dikdörtgen içinde gösterilen kısımlar transistörlerin, hilal şeklindeki aliminyum parçaya değdikleri noktadır. Resimde görülen 2 adet metal tırnak transistörlere bastırarak, aliminyum bloğa mümkün olduğunca yapışmalarını sağlıyor. Benim fandaki tırnak sistemi bundan farklı. Bu sistem tamir sonrası tekrar kullanılabiliniyorken, bendekinde ise tamir edeceğimiz devreyi bir kere söktün mü işi bitiyor. Bunun için bende başka bir yöntem geliştirdim onuda ilerleyen resimlerde açıklayacağım.

Farkı anlamanız ve karşılaştırmanız için benim fandan çıkan parçanın resmini koyuyorum.

Bu resim devre ve transistörler söküldükten sonra yeni transistörleri lehimlenecek yerlerine provası yapılırken çektim. Beyaz kapağı açtıktan sonra resim çekmeyi unutmuşum kusura bakmayın.

Mavi çerçeveye aldığım tırnaklar, Kırmızı yuvarlağa aldığım yerlerden söküldü. Haliyle söküldükten sonrada aynı şekilde takılmaları mümkün olmadı. Dikkat ederseniz benim bloğumla diğer blok arasında ufak şekil farklılıkları da var.

Hepsi sökülünce şöyle bir manzaramız oluyor.

Benim tavsiyem Hilal şeklindeki parçayı, devreyi ve yeni transistörleri alıp bir tv tamircisine götürün yaptırın.

Eğer eliniz yatkınsa transistörleri kendiniz de değiştirebilirsiniz. You tube da nasıl lehim yapıldığını gösteren videoları izlemenizi tavsiye ederim.

2. yolu seçerseniz. Aşağıdaki adımları takip edin.

ilk önce eski transistörleri söküyoruz.

Yeni transistörleri devreye lehimliyoruz.

Transistörlerin aliminyum bloğa tam oturacakları şeklinde bacaklarını bükmemiz gereken yerden büküyoruz.

Devre hazır.

Transistörleri, bloğa nasıl bastırmamız gerektiğini düşünürken, aklma bir fikir geldi.
Şöyleki;
Yukarıdaki resimde mavi renkte çerçeve içinde gösterdiğim tırnakları, Beyaz kapağa vidalamaya karar verdim. Tırnakları kapağın içine gelecek şekilde yerleştirdim deliklerinin denk geldiği yerleri işaretledim. Ve kapakta 4 adet delik açtım. ve tırnakları Somun ve vida ile yerlerine vidaladım.

Tırnakları iki tarafada monte ettikten sonra aliminyum blok bu haliyle kapağın kapanmasına izin vermiyor. Bizde bloğun fazlalıklarını "DREMEL" yardımıyla taşlıyarak siliyoruz ve aşağıdaki göründüğü gibi oluyor.

Daha sonra aşağıda görüldüğü gibi, termal macun sürüyoruz. Çünkü transistörlerin bloğa tam oturmasına rağmen; bloğa değmeyen yerleri olabilir. Bu da transistörlerin soğumasını olumsuz etkiler.

Devreyi yerine oturtuyoruz. Ve kapağı kapatıyoruz.

Kapağı kapatıyorken biraz zorlanmamız önemli çünkü Bu tırnakların transistörlere yaptığı baskıyı gösterir.

Sonra motoru söktüğümüz gibi toplayıp yerine monte ediyoruz.

Bende sorun şimdilik çözülmüş gibi duruyor. Bu uygulamayı yapmadan önce arkadaşlara "Polen Filitresini değiştirmelerini tavsiye ederim. Belkide Bu kadar işleme ihtiyaç duymayabilirler.

Herkese iyi şanslar.

Kullandığım Malzemeler:

-2 Adet transistör (IRF3205)
-Lehim tabancası
-Lehim Teli
-Lehim Pompası
-DREMEL
-Akülü vidalama-Matkap
-Termal Macun
-4`er adet vida ve somun
-Torx Alyan takımı
-Pense
-Düz tornavida
-Oyun Hamuru (Lehim yaparken) işe yarıyor.
Celalll2012-07-03 00:23:21
08.05.2020 16:53 # 2
denizkartali06
dude what to say to you, the health of your hands has been superb. For now I am running away from doing this. I found the pollen filter where you and the coach showed it. My problem is that when the weather is very hot, auto or manual stops once, then it does not stop working. For 2 days, the weather is not normal for now. I think there is a problem in the filter. It was a little diagonally. Isn't the filter mounted on that cover?
08.05.2020 16:53 # 3
ibrahim YILDIZAK
An excellent sharing will immediately disassemble and get it done to an electronics store & nbsp;
08.05.2020 16:53 # 4
deme
Health into your hands, arms. you are super. Brother in the second picture, there is a radiator on the floor. I was dripping water in there and had it repaired. I'm afraid it will drip again. Can't I remove the fan motor without disassembling it
08.05.2020 16:53 # 5
ibrahim YILDIZAK
Another question is that they applied a bituminous substance like pitch on myself in the same way as in the foreign forum. How do we remove it?
08.05.2020 16:53 # 6
deme
[QUOTE = ibrahim YILDIZAK] Another question from me was that they applied a bitumen-like substance on the same as the foreign forum, how many models of the vehicle are you? [/ QUOTE]
Did you disassemble the radiator?
08.05.2020 16:53 # 7
Celalll
Do not disassemble the radiator. That image is from an earlier repair.

08.05.2020 16:53 # 8
Celalll
[QUOTE = ibrahim YILDIZAK] Another question is how did I apply a bituminous substance like me on the same as in the foreign forum? [/ QUOTE]

Is the circuit in the pitch? It's hard to say anything before seeing it.
08.05.2020 16:53 # 9
Celalll
[QUOTE = sea eagle06] dude what you should say is good health for your hands. For now I am running away from it. I found the pollen filter where you and your coach showed it. I plugged it back in. My air condition problem is when the weather is very hot, auto or manual stops once and then it doesn't work again. The weather has not been normal for 2 days now. I think there is a problem in the filter. Anyway, I removed the filter, it was a little diagonally inside.Is the filter not mounted on that cover? I put the filter, I press the cover instead, but it doesn't stop, I think the nail plug is missing! It is the first filter installed. Or later ORIGINAL was replaced with the zero one. Or it was cleaned and reinstalled as you did. I wouldn't hesitate if I were to change the filter. Filter cleaning does not work as much as it is thought. -I think they have broken and screwed their nails while replacing or cleaning the filter before. Because mine has no screws. But there were 2 nails on the cover. I think throw a screw on the other hand. Engine heat can also enter through that cover. There is a protection felt, though. It may now be passing heat from right to left as it will be obsolete. This may delay Fan cooling. Since the air conditioner will deal with cooling the hot air, the fan may need to work faster. Celalll2012-07-03 00:13:54
08.05.2020 16:53 # 10
koliva
Great work. I am very glad that your problem disappeared. Get well soon.
08.05.2020 16:53 # 11
deme

Owners of 307 examine this work thoroughly, I think this breakdown is chronic. especially for hot areas. There are too many people complaining about this on the foreign site.

08.05.2020 16:53 # 12
Ali
Good health sharing to your hands.
08.05.2020 16:53 # 13
Celalll
Friends I tried, and it happened. I hope it solves your problem as well. & Nbsp;
We don't just ignore the "pollen filter". Replace.
08.05.2020 16:53 # 14
denizkartali06
thank you my friend celalll god bless you ...
08.05.2020 16:53 # 15
ibrahim YILDIZAK
[QUOTE = Celalll] [QUOTE = ibrahim YILDIZAK] Another question is how did I remove a bituminous substance like me on the same as in the foreign forum? How do we remove it? [/ QUOTE]

Is the circuit in the pitch? It is very difficult to say something before seeing it.
[/ QUOTE]

My car 206 GTI 2000 model yes circuit 1. We will try to reveal it by heating it in the pitch as in the picture. There was no time, let me see if I disassembled the engine and take it to an electronics store.
08.05.2020 16:53 # 16
deme
[QUOTE = ibrahim YILDIZAK] Another question from me was that they applied a bitumen-like substance on the same as in the foreign forum. How do we remove it? electricians said nothing would happen. and although the weather is very hot today, it did not cause any problems. I think yours is better with bitumen and you can remove it without a cover and I hope your problem will be solved
08.05.2020 16:53 # 17
Celalll
Today, his car was so hot that I had a hard time touching the leather steering wheel. And the air conditioner worked without question.
08.05.2020 16:53 # 18
deme
your eyes are bright
08.05.2020 16:53 # 19
koliva
Let's see one more problem has been solved.
08.05.2020 16:53 # 20
Celalll
Today I saw 39 degrees on the computer. I said I wonder. Will it work? & Nbsp;
And it worked flawlessly. & Nbsp;
The problem in my car has been solved friends.
I wonder what's the situation with friends who have other problems. & nbsp;
Regards.
Page : / 3
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2025
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”