Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

Driving Techniques

Homepage » PEUGEOT MODIFIED PLATFORM » Modification and Tuning Information
08.05.2020 13:59 # 1
Guests
Viraj dönerken aracın arka kısmı savrulursa ne yapabiliriz?
Yolda bir viraja hızlı girdik veya yol yağış ve mıcır nedeniyle kaygan... Bu tip durumlarda merkezkaç kuvveti nedeniyle aracın arkası savrulmaya başlayacaktır.

Böyle bir durumda yapılması gereken şey daima direksiyonu aracın kaydığı istikametin aksi yönde çevirip kontra vermektir. Bu direksiyon hareketiyle aracın kayması durdurulabilir.

Kayma durduktan sonra direksiyonu eski konumuna getirerek doğru istikamete doğru gidebiliriz.

Hata virajda değil, sizde

Örneğin sağa virajda, aracımız sağa dönerken, arkası sola doğru kaymaya başlayacaktır. Böyle bir durumda yapılması gereken şey direksiyonu sola doğru çevirmek yani kontra vermek. Aracın kayması bittikten sonra tekrar eski konumuna getirerek doğru istikamete gitmek.

Ancak aracımız virajda herhangi bir şekilde sağa ve sola savruluyorsa şunu unutmayın ki siz bir hata yaptınız; riskli bir viraja hızlı girdiniz.
Virajları dönerken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda, viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz bir şekildeyken frene basarız, hızımızı düşürürüz, gerekiyorsa vitesimizi ufalttıktan sonra güvenli bir şekilde viraja gireriz.

Viraj içinde kesinlikle frene basma ihtiyacı hissetmeyecek bir hıza inmemizde büyük yarar var. Virajı döndükten ve direksiyonumuzu düzelttikten sonra tekrar gaza basmamız o virajı güvenli dönmemiz anlamına gelir.

Hızınızı mutlaka düşürün

Virajı sağa veya sola dönerken diye değerlendirmek diye bir şey yok. Her ikisi de aynıdır. Dolayısıyla hızımıza bağlı olarak bir ağırlık transferi vardır. Bu ağırlık transferi aracın kontrolden çıkmasına neden olan bir fizik kuralıdır.

Hızımız düşükse bu fizik kuralına karşı gelmemiz daha kolay. Hızımız fazlaysa ağırlık transferi fazla olacağı için sağa veya sola viraj fark etmez, her iki virajda da aracımız savrulabilir.
Viraj dönerken aracın ön kısmı kayarsa ne yapabiliriz?
Viraja girdik, direksiyonu çevirdik ve aracımız istediğimiz istikamete dönmüyor. Demek ki aracımız önden kaymaya başladı.

Böyle bir durumda yapılacak tek şey hızlı bir şekilde ayağımızı gazdan kaldırmak, asla frene veya gaza basmamak ve aracın dönmesini beklemektir. Gaza veya frene bastığımızda araç yine viraj dışına doğru gitmeye devam edecektir.
Güvenliğimiz için direksiyonu nasıl tutmalıyız?
Direksiyon saat dokuzu çeyrek geçe gibi tutulmalı. Önümüze ani bir engel çıktığında direksiyonu daha fazla çevirme yani daha fazla tur attırma şansı ancak böyle elde ediliyor.

Şayet direksiyonu aşağıdan tutarsak bu hem çok az çevirme imkanı verir hem de ani bir harekette kolumuzu ve bileğimizi zedeleyebilir.

Parmağıyla direksiyon çevirmek yanlıştır. Eller daima direksiyonda olmalı. Vites değiştirdikten sonra da el hemen direksiyondaki yerine gelmeli.
Güvenliğimiz için sürücü koltuğunda nasıl oturmalıyız?
Rahat ve güvenli bir sürüş için, öncelikle koltuk ayarımızın çok iyi olması lazım. Öne çok yakın kullanan ya da koltuğu sanki yatarcasına arkaya doğru ayarlamış olarak araç kullanan sürücüler var. Bu her iki oturuş pozisyonu da yanlış.

Aslında doğru oturuş pozisyonu ancak direksiyonla ideal uzaklık ayarlanarak bulunur. İlk etapta yapacağımız şey aracımızın koltuğunun direksiyona olan mesafesini ayarlamak.

Doğru koltuk pozisyonu

Daha sonra sırtının çok kalkık veya çok arkaya yatık olmamasına dikkat etmek. Bu ayarları yaptıktan sonra kolunuzu uzatın, bileğinizi direksiyonun en üst noktasına koyun. Pedallarla mesafenin doğru olduğunu, ayaklarınızın gayet uyumlu çalıştığını göreceksiniz.

Dizleriniz direksiyonun altına vurmayacak. Şu an ideal bir şekilde, güvenli bir şekilde araç kullanmak için hazırsınız. Tabii ki emniyet kemerimizi takıyoruz, aynalarımızı ayarlıyoruz. Ve artık güvenli bir şekilde yola çıkmaya hazırız.
Yağmurlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Biliyorsunuz yazın araç kullanan sürücüler zemin ıslak ve kaygan olmadığı için daha kısa mesafede durma alışkanlıkları elde ederler. Ancak özellikle İstanbul trafiğinde yağmur düştüğü an birçok trafik kazası olur.

Sürücüler kuru zemine alıştıkları ve yakın takip yaptıkları için yağmur, kar, buz veya mıcır nedeniyle kayganlaşan yollar tehlike yaratır. Böyle zeminlerde fren mesafesi uzayacağı için kazalar kaçınılmaz hale gelir.

Takip mesafenizi artırın

Dolayısıyla yağmurlu ve kaygan zeminli şartlarda fren mesafemizin de uzayacağını unutmuyoruz ve bu nedenle muhakkak takip mesafemizi artırarak öndeki aracı takip ediyoruz.

Yağmurlu havalarda yollarımızdaki altyapı eksikliği nedeniyle göllenmeler olabiliyor. Şayet bu göllenmelere hızlı bir şekilde girerseniz aracınızın lastiğiyle yolun teması su nedeniyle kesiliyor. Biz buna aquaplaning yani su üzerinde yüzmek diyoruz.

Yoldaki su tehlike demektir

Böyle bir anda yapılacak hiçbir şey kalmıyor. Sadece sudan sağlıklı bir şekilde çıkmak için dua edeceksiniz. Gaz, fren, veya direksiyonla ilgili herhangi bir işlem yapmayacaksınız.

Aracınız zaten ağırlık istikametine gideceği için direksiyonunuzun son noktasındaki çevirme pozisyonu ne ise sudan o şekilde geçmenizde yarar var.
Buzlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Kış şartlarını gördüğümüz zaman mutlaka hızımızı azaltıyoruz. Çünkü artık tutunma çok az. Özellikle kışın don olacağını düşünürsek hava şartları sertleştiği zaman daha da riskli bir zemin bizi bekler.

Fren mesafesi iki katına çıkar

Böyle durumlarda yapılacak tek şey hızımızı mutlaka aşağı çekmek ve takip mesafemizi artırmak. Çünkü frene bastığımızda zeminde tutunma olmayacağı için durma mesafemiz bazen iki katına kadar çıkabilir.

Dolayısıyla öndeki araca yaklaşmıyoruz, arkamızdan gelen ve bize yaklaşan araç varsa ise sağ şeride geçip bizi geçmesine izin veriyoruz.

Buzlu zeminde ve yüksek hızda önünüze ani bir engel çıktığı an sizin için artık yapacak hiçbir şey kalmamış demektir. Frene de bassanız, aracınızın ABS sistemi dahi olsa sizin o engelden kaçma şansınız çok düşüktür. Onun için kaygan ve buzlu zeminlerde mutlaka çok yavaş gidiyoruz.

not: alıntı
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2024
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”