Peugeot Forums - Peugeot Fan Club

Car Performance Settings

Homepage » PEUGEOT MODIFIED PLATFORM » Modification and Tuning Information
08.05.2020 14:02 # 1
Guests
Araca bakım uygulanması; güvenirliği ve ekonomik olmasının yanı sıra motorun güç çıkışını, dönme momentini ve tepkisini artıma amaçlı ayar yapılmasıdır. Ayarın uygulanması için; motor, ekstra güce dayanabilecek kadar güçlü olmalıdır ve bunun yanı sıra bazen de standart bir motordan çok daha güçlü olmalıdır. Aynı zamanda araca bakım uygularken, şanzımanı, süspansiyonu ve vitesleri de göz önüne almalısınız. Bu unu; şanzımanın, süspansiyonun ve viteslerin motorun dönme momentiyle ve güç çıkışıyla eşleştiğinden emin olmak için yapmalısınız çünkü bu araca kapsamlı bir bakım uygulanmasını etkileyerek bakımı daha güvenilir ve rekabetçi bir hale getirecektir. Pek çok insan motorun çıkış gücünü artırma niyetindedir. Bunun gerçekleştirilmesi için uygulanan temel yöntem içten yanmalı motorun verimliliğini ve hızını artırmaktadır. Bu da motora daha fazla yakıt ve hava karışımı koyarak gerçekleştirilmektedir. Bu işlemde daha yüksek enerjili yakıt kullanılarak, hızlı bir şekilde yakılır ve aynı şekilde atık maddeler uzaklaştırılır. Bu hacimsel verimliliği artırmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılan spesifik yöntemler aşağıdaki gibidir:

-Motor boşluğunu artırmak: Bu, silindirlerin ve pistonların çaplarını artırarak ‘’sondaj yöntemiyle’’ yapılabileceği gibi uzun bir vuruş ile krank mili kullanarak ‘’ darbe’’ yöntemiyle de yapılabilmektedir.(orijinal sıkıştırma oranını koruyarak daha kısa yükseklik sıkıştırması olan pistonlarla bir kombinasyon içinde)Bu yöntemin her ikisi de kullanılabilmektedir.

-Daha büyük ya da çoklu karbüratör kullanmak:Yanması için daha fazla yakıt ve hava karışımı oluşturmak ve bunu motora çabuk bir şekilde iletmek.Modern motorlarda,yakıt enjeksiyonu daha sık kullanılmaktadır ve benzer bir şekilde değiştirilebilmektedir.

-Motorda bulunan supapların boyutunu artırmak:Böylece yakıt ve karışımının giriş yolundaki ve silindirden çıkan egzoz gazlarındaki sınırlamayı azaltmak.Silindir başına çoklu supap kullanmak aynı şeyle sonuçlanmaktadır.Büyük ve tek supaptan ziyade birkaç küçük supap kullanmak daha pratiktir.

-Daha büyük sondajlı,düzgün ve daha az çarpık giriş ve egzoz boruları kullanmak.Bu, gazların hızlı akışının korunmasına yardımcı olmaktadır.Bunun gibi,silindirdeki girişler birleştirilme amacıyla genişletilip düz bir hale getirilebilmektedir.Bu ‘’Silindir giriş kapağı’’(Cylinder head porting) terimiyle adlandırılmaktadır ve genellikle modifikasyonların verimliliğini doğrulamak ve test etmek için hava akış masasının yardımıyla gerçekleştirilmektedir.

- Giriş ağzı sistemi aracılığıyla,daha büyük çaplı hava delikleri ve yüksek akışlı,aynı zamanda verimli hava filtreleriyle daha büyük bir sondaj düşük arka basınçlı egzoz susturucularını ve borularla iletilen büyükçe bir çap kullanarak egzoz borusu sisteminde genişleyebilmektedir.Egzoz susturucusu modifikasyonları arabanın motorundan gelen sesleri değiştirecektir ve onu genelde daha gürültü bir hale getirecektir.Bazı ayar işlemlerinde,bu istenen bir özelliktir.

- Eksantrik ya da yukarı(kaldıraç),supap kollarının esneklik oranını(OHV motorları) ya da supap iticileri(OHC motorları) değiştirerek supap giriş yüksekliğini artırmak(yukarı doğru)

-Yanma verimliliğimi artırmak için supap ayarlanma işlemini etkin hale getirmek:Genellikle bu RPM`in(Dakikadaki Devir Sayısı,DVS) çalışma gücünü diğerlerinde azaltma pahasına artırmaktadır.Pek çok uygulama için,bu uzlaşı kabul edilmektedir.Genelde tekrar farklı bir profilli eksantrik mili tarafından gerçekleştirilmektedir.Aynı zamanda 4 vuruşlu supap döngüsü ayarlama işlemine de bakınız.Bu da farklı bir supap ayarlama işlemidir.

-Sıkıştırma oranını artırmak:Bu da silindir kapağını keserek ``kazıyarak``ya da daha ince bir kapak contasıyla veya sıkıştırılmış daha büyük yükseklikteki pistonlar kullanarak yakıtın daha hızlı yanmasına yol açan ve geliştirilen silindir basıncının kullanımını daha verimli hale getirmektedir.

-Zorunlu Emme:Turbo kompresör ve kompresör ilave edilmesidir.Silindirlere giren yakıt ve hava kitleleri ilk önce sıkışan hava tarafından arttırılmaktadır ve genelde bu mekanik bir şekilde olmaktadır.

-Daha yüksek enerji içerikli akıt ya da azotlu oksit gibi oksitlendirici kullanmak

- Motor yönetim sisteminin(MYS) aygıt yazılımını değiştirerek,bakım özelliklerini elektronik olarak değiştirmek.Bu çip ayarı sık sık işe yaramaktadır çünkü modern motorlar büyük miktarda ham güç üretmek için oluşturulmaktadır.Daha sonra bu güç geniş bir RMP üzerinde düşük emisyonlarla motoru rahatça çalıştırmak için motor yönetim sistemi tarafından azaltılmaktadır.İşlemsel bir amplifikatör analojisiyle,Motor yönetimi sistemi büyük miktardaki açık bir döngüyle motor etrafında geribildirim döngüsü olarak hareket etmektedir.Pek çok modern motor şu anda bu şekildedir ve araba ayarının bu şekliyle uyumludur.Doğal olarak diğer pek çok dizayn parametresi güç takibinde feda edilmektedir.Modifikasyon seçimi istenen performansın genişletilmesine,bütçeye ve modifiye edilecek olan motorun özelliklerine büyük ölçüde bağlıdır.Giriş ağzı,egzoz ve çip yenilemeleri genellikle yapılacak ilk modifikasyonlardır çünkü en ucuz olanlar bunlardır ve genel olarak makul gelişmeler sunmaktadırlar.(halbuki değişik bir eksantrik mili,örneğin,düşük motor hızındaki performansın yüksek motor hızındaki gelişmelerle yer değiştirmesini gerekli kılmaktadır.)Aynı zamanda yakıt ekonomisini sık sık geliştirebilmektedirler ve genellikle motor güvenirliğini çok fazla etkilememektedirler.(çünkü hareketli parçalar modifiye edilemez.) ve her durumda daha sonraki yenilemelerden tam olarak faydalanmak için gereklidirler.

-Üretici firmanın ayarı bozulmuş motorları-Motor yönetim sisteminin(MYS) aygıt yazılımını değiştirerek ayar özelliklerini elektronik olarak değiştirmek.Bu çip ayarı çalışmaktadır çünkü pek çok üretici firmanın model serilerinde kullanılan tek bir motor üretmektedir.Güç ve dönme momenti özellikleri sadece motor yönetim sistemi yazılımı tarafından belirlenmektedir.Bu da üretici firmaların değişik vergilerin uygulandığı ve farklı tarz motor oluştururken yüksek gelişim maliyeti olmadan çeşitli marketlerde araba satmasına izin vermektedir.Çoklu platform özelliğine sahip olan bir motor tek bir motorun değişik markalar tarafından kullanılmasına izin vermektedir.Bu markalar kendi özel piyasalarıyla uyum içinde olmaya çalışmaktadır.


08.05.2020 14:02 # 2
A.L.P
thanks for sharing
08.05.2020 14:02 # 3
Ismail
tşkler emrah brother :)
08.05.2020 14:02 # 4
mod55
Thanks for sharing Emrah brother :).
Peugeot Forums - Peugeot Fan Club © 2024
“The most auspicious of people, it is people who are useful.”